Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – Penger fra huleboer til robot

Penger er overalt. Det preger hverdagen vår, og er viktig for oss enten vi vil det eller ikke. I denne episoden får du høre mer om pengenes historie!

Vi har besøk av Lasse Meholm, blockchain-ekspert hos DNB. Han har blant annet forfattet bøker som Investeringsguiden og Penger fra huleboer til robot, og har mange års erfaring fra bank- og finansbransjen. I denne #pengepodden-episoden tar han en gjennomgang av pengenes historie og beskrive det veiskillet vi står ved i dag med blockchain og kryptovalutaer.

Vi starter med en diskusjon rundt definisjonen av penger, hvor viktig tillit er for penger og litt om hvordan penger skapes.

Pengenes historie

(fra: 12:51) Lasse tar oss med flere tusen år tilbake i tid og forklarer hvordan vi gikk fra bytteøkonomi, via de første myntene, sedler, de første bankene, sentralbanker og til oppløsningen av gullstandarden i 1971.

Ved et veiskille – krypto, bank- betalingssystemer i endring

(fra 32:17) Før Anders og Lasse går inn på blockchain-teknologien, og dens mystiske opphavsmann Satoshi Nakamoto, så snakker de om banksystemet i dag, og et spesielt tilfelle hvor ringeminutter og M-Pesa har valuta og penger i Kenya. Virtuelle valutaer fra f.eks World of Warcraft og finanskrisen var forløperne til kryptovaluta, og er infrastrukturen blockchain bygger på. Anders og Lasse kommer inn på hvorfor vi kan ha tillit til blockchain, det blir snakk om hash, mining, det myldret av kryptovaluta som finnes – og  muligheter og trusler ved bruk og innføring av kryptovaluta.

Hvor går veien videre?

(fra 01:05:35) Det er lite tvil om at ny teknologi kan være med å effektivisere alt fra betalinger til verdipapiroppgjør. Men det er flere problemområder tilknyttet kryptovaluta, og Anders og Lasse diskuterer hvor vi står og hvor veien går videre. Er sirkelen i ferd med å bli brutt? Er vi på vei tilbake til en bytteøkonomi? Hva er egentlig verdi? Er vi på vei mot tingenes internett, hvor penger blir usynlig og det daglig gjøres tusenvis av mikrotransaksjoner? Mer om dette i denne episoden av #pengepodden!

Hør forrige episode av #pengepodden: Slik forvalter han 30 milliarder.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.08.2018 15:20

Interessant tema denne gangen og bra gjennomgang av gjesten fra DNB. Dere tok opp pengers historie, og det faktum at gull og sølv har vært anerkjent som penger gjennom hundrevis av år og på tvers av land og kulturer. Senere i sendingen så virker det som dere er enige i at bitcoin ikke kan fungere som en verdensvaluta, og begrunner det blant annet med at landene i verden har veldig ulike økonomier (og dere trekker frem at det er derfor euroen muligens ikke er den store suksessen). Jeg etterlyser en grundigere analyse av akkurat dette. Hvordan kan dere hevde at… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.08.2018 10:42

Hei Dag Fredrik,

Godt å høre at du synes forrige episode av #pengepodden var interessant. Jeg har tatt innspillet ditt videre, så kan det være at pengeteori blir satt på agendaen for en kommende podcast-episode også 🙂