Nordnetbloggen

1 av 4 nordmenn har ingen oppspart buffer

Nordmenn har alt for lite penger i bufferkapital viser en undersøkelse fra Nordnet. Jeg mener det er unødvendig å gjøre seg så sårbar.

En tommelfingerregel er å ha tilsvarende to til tre netto månedslønner oppspart som bufferkapital til å dekke uforutsette utgifter. Gjennomsnittslønnen i Norge per 2012 er 363 800 kr og det tilsvarer en netto utbetaling på rundt 20 000 kr i måneden, altså bør den gjennomsnittlige nordmann ha minst 40 000 kroner i bufferkapital. 6 av 10 nordmenn har en lavere bufferkapital enn anbefalt og hele 1 av 4 har ingen ting i det hele tatt.

Undersøkelsen avdekker en veldig økonomisk sårbarhet hos en stor del av befolkningen. Hvis for eksempel bilen må til reparasjon og vaskemaskinen går fløyten samtidig, vil det bli svært problematisk for mange.

Folk sparer til buffer på forskjellig vis. Halvparten av befolkningen sparer bufferkapitalen på høyrentekonto, 17 prosent sparer på brukskonto, 1,7 prosent i rentefond, 4,4 prosent i aksjefond og 10 prosent i annet.

Høyrentekonto er en fornuftig spareløsning for buffersparing, mens brukskonto gir for lav rente og er ikke å anbefale. Det er viktig å holde bufferkapitalen adskilt fra de øvrige kontoene slik at pengene ikke så lett blir med i dragsuget. Pengemarkedsfond kan fungere svært godt til denne type sparing. Man får da ca. samme rente som på høyrentekonto, men pengene er litt mer utilgjengelige enn på konto og det gjør at man ikke like lett blir fristet til å bruke av dem når man strengt tatt ikke trenger. Selger du fondsandelene har du penger på konto i løpet av et par dager.

10 prosent svarer at de sparer på annet vis. Jeg håper det ikke er i syltetøyglass eller i madrassen.  Man bør prioritere trygg avkastning på buffersparingen.

Noen gode råd for hvordan man kan spare opp en buffer:

  • Sjekk om du kan få billigere lån, forsikringer, strøm og telefon.
  • Kutt ut unødvendige abonnementer på for eksempel blader og tv kanaler.
  • Planlegg måltider og gjør større innkjøp på matbutikken. Unngå mathandling hver dag.
  • Ikke kjøp kaffe på Kaffebrenneriet hver dag.
  • Dersom du spiser ute ofte, kan du redusere antall ganger per måned. Vennegjengen vil sikkert synes det er en god ide og enda koseligere å spise middag hjemme hos hverandre enn på restaurant.

Det er ikke et poeng at man skal leve helt asketisk, men små justeringer som ikke føles som noe stort offer i hverdagen, kan raskt bli til en betydelig buffer og gi deg færre økonomiske bekymringer.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert