Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Peter Warren: En mindre korreksjon eller starten på et krakk?

Finansnestor Peter Warren er gjest i denne episoden av #pengepodden sparing. Temaet er siste dagers uro i aksjemarkedet og lærdommer fra finanskrisen. Peter starter med å fortelle om sin lange karriere i finansbransjen, før han kommenterer uroen som har preget markedene den siste tiden (fra 08:30).

Du får høre mer om hva Bjørn Erik og Peter mener er årsaken til børskorreksjonen, som de fleste eksperter mener primært skyldes den sterke oppgangen i amerikanske renter. Peter mener det blir for enkelt å skylde på en allment kjent renteoppgang, og peker på andre faktorer. Hør om Peter tror dette er kun er en midlertidig korreksjon eller starten på en langvarig nedtur, svaret får du i denne episoden av #pengepodden sparing.

Pengetrykking har gitt rekordlave renter – et uprøvd eksperiment

(fra 14:58) Bjørn Erik og Peter snakker om sentralbankens massive pengetrykking, som siden finanskrisen har stimulert markedene og sendt rentene i kjelleren. De nye pengene fra sentralbankene brukes til å kjøpe obligasjoner. Dermed faller renten på obligasjoner (samt bankinnskudd og lån), og det blir mindre attraktivt å investere i rentepapirer og mer attraktivt å kjøpe aksjer. På den måten skaper sentralbankene økt aktivitet, vekst og sysselsetting. Utfordringen er at lave renter kan føre til aktivabobler.

Pengetrykkingen er et uprøvd eksperiment med ukjent utfall, mener Peter. Så langt har det gått bra, men investorer har nærmest glemt hva risiko er, sier han, og legger til: Nå er pengetrykkingen i ferd med å fases ut, og da kan vi forvente større svingninger. Bjørn Erik spør om aktivaklassene som har vært vinnerne i perioden med pengetrykking, vil bli taperne når pengestrømmene etter hvert går motsatt vei. I så fall vil aksjer og obligasjoner med lang løpetid bli taperne, mens korte renteplasseringer blir vinnerne. Hør hva Peter svarer i podden.

Lærdommer fra finanskrisen

(fra 32:10) Peter forteller at den viktigste lærdommen hans fra finanskrisen var hvor viktig det er å være bevisst på motpartsrisikoen. Den gang jobbet han som hedgefondforvalter og handlet mye med derivater. Da er det utrolig viktig å vite hvem motparten din er.

Bjørn Erik forteller at hans viktigste lærdom fra finanskrisen, den gang som kommunikasjonsansvarlig i Storebrand, var at alle type investeringer falt i verdi under krakket. Det fantes ingen trygge havner (med unntak av trippel A-statsobligasjoner). Nærmest alle aksjeindekser falt med mer enn 50 prosent fra topp til bunn. Mange rentefond falt også i verdi, typisk rentefond med en høy andel kredittobligasjoner. «I krisetider går alle korrelasjoner mot 1», siterer Bjørn Erik. En annen lærdom var viktigheten av likviditet: Det er stor forskjell på å eie et verdipapirfond som har daglig likviditet – og såkalte eiendomsfond, som i praksis er et aksjeselskap – hvor du må finne en kjøper for å få solgt.

Peter Warren gjestet #pengepodden for tre år siden også, hør hva han sa da: Trading og “handels-DNA”

Hvem bør forsøke å time markedet?

(fra 44:54) Bjørn Erik påpeker at han og Peter har en temmelig ulik tilnærming til finansmarkedene. Som spareøkonom har Bjørn Erik tankesettet til en langsiktig fondssparer og mener at det er vanskelig å time markedet. Peter er kjent for å ha en kortsiktig tilnærming og ha en målsetting om å tjene penger uansett om markedet går opp eller ned. Peter mener det ikke er noe galt i å ha en langsiktig strategi om å eie aksjer uansett markedsutsikter, såfremt man holder seg til planen. Bjørn Erik lufter sine synpunkter om «100 prosent aksjer til du dør», samt at man bør ta med den sikre alderspensjonen fra folketrygden når man regner ut aksjeandel i pensjonssparingen. Peter kommenterer, og gir et råd til langsiktige sparere: Unngå finansnyheter!

Sjekk ut dette populære foredraget Peter Warren holdt på Nordnet Live i 2017: Du er din egen verste fiende

Spørsmål fra lytterne

(fra 57:41) Avslutningsvis i denne episoden av #pengepodden sparing svarer Bjørn Erik og Peter på noen spørsmål fra lytterne:

@Investorkilden‏ spør Peter om hvordan han opplevde sin første krise i aksjemarkedet – og hvilke lærdommer han sitter igjen med.

@Robert J-B‏ spør hvor lett/ vanskelig er det å manipulere prisen på en aksje?

Sebastian Rindvoll‏ (@ZebbiBoy) lurer på hva Peter tror om teknologiaksjer.

@snikkabu spør Peter om hvor han har plassert sine egne penger.

Siste spørsmål kommer fra Nordnets egen investeringsøkonom, Mads (@MadsNordnet). Han lurer på hvilke medier og nettsteder som Peter leser.

Hør forrige episode av #pengepodden sparing: Slik sparer vi i Norges største byer.

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer