Nordnetbloggen

4 spareråd når børsen stuper

Jeg har satt sammen fire tips til hvordan du som langsiktig sparer skal tenke når overskrifter om «børsras» og «kollaps» skriker mot deg i media.

1. Ikke kjøp eller selg aksjer og aksjefond basert på følelser, men på fornuft

Det er lett å bli revet med i en allmenn redsel og panikk når kursene faller. Hvis du sparer langsiktig i aksjer eller aksjefond er det viktig å holde fast ved din langsiktige plan eller strategi. Essensen i en slik plan er å bestemme deg for et risikonivå (les: aksjeandel) som gjør at du sover godt om natten, selv når børsene faller.

Har du en plan om å ha en aksjeandel på for eksempel 80 prosent (og 20 prosent renter) i din fonds- og pensjonsportefølje, skal du holde deg til det. Ikke selg i panikk – det ødelegger din langsiktige avkastning.

Har du nerver til det, bør du heller se på børsfallet som en kjøpsmulighet. Skal du opprettholde aksjeandelen i porteføljen din på 80 prosent, må du faktisk kjøpe aksjer (og selge rentepapirer) under eller etter et børsfall. Og motsatt: Selg aksjer og kjøp rentepapirer når aksjekursene har steget mye. Denne smarte strategien kalles rebalansering, som betyr at du nullstiller porteføljen med jevne mellomrom. Blant andre Oljefondet og spareprofilene i innskuddspensjon har denne strategien.

Har derimot den langvarige aksjeoppgangen ført til å du sitter med en for høy aksjeandel i forhold til planen din, bør du vekte deg ned i aksjer nå – og holde deg til den aksjeandelen du er komfortabel med.

2. Når du sparer i aksjemarkedet bør du ha et langsiktig perspektiv

Selv om et børsras på kort sikt kan føles ubehagelig, så vil fallet i det langsiktige bildet kun utgjøre en liten hump i veien. Tenk på aksjemarkedet som en uendelig rekke med kursrekorder, ispedd midlertidige tilbakeslag.

3. Korreksjoner er en del av spillet

Børsene, spesielt amerikanske, har vært veldig sterke over lengre tid. Det er både naturlig og forventet at det kommer en korreksjon nedover nå. Den kraftige og nærmest uavbrutte globale børsoppgangen vi har hatt de siste ni årene har vært uvanlig langvarig. Det er jo svingningene på børsen som gjør at du skal få ekstra betalt for å sitte med aksjer sammenlignet med banksparing.

4. Verdensøkonomien er sterk

De fleste eksperter er enige om at de viktigste makrostørrelsene utvikler seg positivt. Det er fortsatt solid vekst i verdensøkonomien, og inntjeningen i de børsnoterte selskapene er god, spesielt i USA – som utgjør om lag halvparten av verdens børsverdier.

Det som utløste aksjefallet denne uken er at de lange rentene i USA har steget mye, og rentene stiger fordi det går bra med amerikansk økonomi. Selv om IMF har nedjustert globale vekstforventninger noe, er det lite som tyder på at vi er på vei mot en lavkonjunktur, og dermed et langvarig «bear-market» med et langvarig børsfall. For Oslo Børs sikrer en oljepris på over 80 dollar for solid inntjening for toneangivende norske selskaper. Jeg tror vi er vitne til en «godværs-korreksjon» nå – på nivå med den vi så i februar.

Skulle det i verste fall bli en langvarig nedtur, vet vi fra historien at aksjefondseiere som klarer å sitte gjennom nedturer og spare langsiktig, vil slå bankrenten med god margin.

PS: Er du en aktiv hobbyinvestor og / eller har kortsiktig horisont på investeringene dine, bør du tenke noe annerledes. Da er målsettingen som regel å slå markedet, og da kan det være smart å selge en andel av aksjeporteføljen nå, siden det er sannsynlig at børsene faller videre og vil svinge langt mer enn normalt de neste ukene. Men da må du samtidig være beredt på å gå inn igjen i aksjer når du tror bunnen er nådd. Klarer du det, er du dyktig!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

1
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
økonomiportalen.no
Gjest
økonomiportalen.no
Alltid godt å få en oversikt som dette i urolige tider. Et forslag til en liten endring i siste setning: «Klarer du det, har du flaks!»
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her..
Hold meg oppdatert