Nordnetbloggen

Aksje- og fondsstatistikk februar – Fallende risikovilje?

Vi har nettopp publisert statistikk for kunders handel i aksjer og fond i Februar, og dette er spennende lesning når man ser tallene i sammenheng.

For enkeltaksjer på Oslo Børs slår vi sammen Nordnets handelstall med de øvrige nettbaserte meglerne Netfonds og Skandiabanken for å få et bredest mulig bilde over privatpersoners adferd i markedet. Tallene viser at kundene nettosolgte aksjer for 156 millioner i februar. Dette er andre måneden på rad med et betydelig nettosalg etter at januar viste et nedsalg på hele 306 millioner.

Samtidig viser fondsstatistikken at det ble nettotegnet fondsandeler hos Nordnet for 87 millioner i februar, omtrent det same som januars 89 millioner. Dette er en betydelig kapitalstrøm inn i fond, og eksempelvis er februartallet 176% høyere enn for tilsvarende måned i fjor. Det er imidlertid rentefond, og da spesifikt høyrentefond basert på selskapsobligasjoner som dominerer på kjøpssiden blant fondene. Rene aksjefond sto for kun 35% av nettotegningen i februar.

Hva betyr tallene?

Det er fristende å koble nettosalgene av enkeltaksjer sammen med de siste måneders fallende interesse for rene aksjefond. Aksjemarkedet både i Oslo og i de fleste vestlige markedene har utviklet seg sterkt lenge, og har hatt en nærmest sammenhengende oppgang i mer enn ett år. Mange av børsene befinner seg på «All Time High». Kapitalbevegelsene vi nå ser  kan være et tegn på at mange anser oppgangen som moden. Gevinster sikres i enkeltaksjer og man er mindre villig til å gå inn med nye penger i aksjefond. Hegnar Online valgte denne vinklingen på tallene når de presenterte de i dag: «Høydeskrekk i aksjemarkedet«.

Samtidig ser vi en klar vridning av kapital fra tradisjonelle rentefond basert på f.eks. stats- og kommuneobligasjoner til obligasjonsfond som investerer i høyrentelån utstedt av mindre kredittverdige selskaper. Disse fondene har med god grunn blitt populære, og jeg har tidligere skrevet fyldig om dette. Se «Høyrentefond i praksis» for mer info.

Selv mener jeg aksjemarkedet ikke er spesielt dyrt priset på dagens nivå, og nøler ikke med å plassere mer penger i aksjer. Ønsker en derimot renteplasseringer er høyrentefondene utvilsomt et meget godt alternative for de fleste.

Her er detaljene i statistikken:

Mest kjøpte fond februar

Mest solgte fond februar

Mest kjøpte aksjer februar

Mest solgte aksjer februar

 

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert