Gå til hovedinnhold

Aktive fond slår indeksfond på Oslo Børs – men taper mot indeksen globalt

Jeg liker indeksfond på grunn av lave kostnader. Du er dessuten sikret markedets avkastning minus et lite forvaltningshonorar. I små markeder har imidlertid aktive fond et fortrinn.

Indeksfond bør være fundamentet i en fondsportefølje. Så kan du spe på med gode aktive fond og faktorfond på toppen – i tillegg til rentefond.

Historien viser at de fleste aktive aksjefond har problemer med å slå indeksen etter kostnader. Men i mindre markeder, som på Oslo Børs, har faktisk flertallet av aktive aksjefond slått indeksen de siste årene.

Den nyeste undersøkelsen på dette feltet er fra Forbrukerrådet. Undersøkelsen, som ble publisert i februar i år, viser at de aktive globale aksjefondene taper årlig 0,89 prosent målt mot børsen (fondenes referanseindeks) etter kostnader. De aktive Norge-fondene har derimot slått indeksen på Oslo Børs: Norske aksjefond har i gjennomsnitt gitt 0,86 prosent i meravkastning – målt etter kostnader. Tallene er basert på 20 års historikk. Forbrukerrådet har skrevet et blogginnlegg om undersøkelsen på Nordnetbloggen hvis du vil lese mer.

Skal du kjøpe et aksjefond som investerer i norske aksjer, viser altså historikken at du bør velge et aktivt fond, selv om det har høyere kostnader. Når det er sagt: Det er ingen garanti for at historien gjentar seg. Fortsatt vil gebyrene være den eneste sikre faktoren som innvirker på fremtidig avkastning.

Lettere å slå indeksen i mindre markeder

Årsaken til at det synes lettere for en aktiv forvalter å slå indeksen på en mindre børs enn en større, forklares ofte ved at mindre børser ikke er perfekte markeder med perfekt informasjonsflyt.

Hans Thrane Nielsen, forvalter i Storebrand, sa til følgende til Pengenytt.no i fjor: «På Oslo Børs er det en sterkere grad av feilprising enn på større børser ute.» Han uttalte også: «Skulle jeg kjøpt fond i USA, ville jeg kjøpt indeksfond. (…) Her er det «tøff konkurranse og mange om beinet.»

Indeksfondenes relative styrke kan man også lese ut av Morningstars rangering. De fleste globale indeksfond har 4 av 5 stjerner, mens de fleste norske indeksfondene kun har 2 av 5 stjerner. Det betyr at de globale indeksfondene har gjort det bedre enn gjennomsnittet av globalfondene, og motsatt for de norske indeksfondene.

Norske sparere har ofte en «home bias» i sin portefølje, altså en forkjærlighet for norske aksjer og norske fond. Det er derfor vanlig at investeringsrådgivere anbefaler at norske aksjer typisk bør utgjøre 25 prosent av en diversifisert fondsportefølje. Morningstar skriver i denne kommentaren at de mener at det er an altfor høy andel.

PS: Hør også denne episoden av #pengepodden #sparing: «Finn frem i fondsjungelen». Gjest i studio er Thomas Furuseth, fondsanalytiker i Morningstar. Her snakker vi blant annet om aktive versus passive fond. Lytt her!

Vi har laget en toppliste over 9 aktive aksjefond som har slått indeksen de siste årene – se listen her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.06.2018 07:50

Hei, er dette justert for Suvivorship Bias?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.06.2018 09:56

Hei Fredrik.
Forbrukerrådet skriver i undersøkelsen av «survivial bias» er hensyntatt. Det betyr at nedlagte aksjefond er med i undersøkelsen. LEs mer:
https://www.nordnet.no/blogg/indeksfond-eller-aktivt-aksjefond-20-ars-historikk-gir-svaret/
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom