Nordnetbloggen

«Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful»

Det vil bli interessant å overvære det britisk-europeiske dramaet som kommer til å utspille seg over de neste ukene, månedene og årene. Gårsdagens folkeavstemning går inn i historiebøkene, og er, på mange måter, et brudd i europeisk integrasjon. I aksjemarkedet snakker en ofte om trendbrudd. Det er det vi nå ser i den europeiske integrasjonen. 

Det blir interessant å se hvordan det hele vil utvikle seg. Det er første gang et EU-land bryter ut av unionen, så veien blir til mens vi går. Historien er et resultat av sike tilfeldigheter hvor det vipper den ene eller den andre retningen. Det er denne usikkerheten aksjemarkedet ikke takler.

Hva skjer videre? Hva blir resultatet? I så måte fungerer historien som en bedre pekepinn på hva en kan forvente i fremtiden.

Det er alltid usikkerhet i aksjemarkedet. Det er alltid en grunn til å ikke eie aksjer. Våren 2009, da usikkerheten var på sitt verste, var det beste tidspunktet å kjøpe aksjer. Har du eid aksjer siden da, så hadde du hatt fenomenal avkastning.

Det er når alt er glassklart og fremtiden ser lys ut, at du som investor skal være forsiktig.

Vi har lagt bak oss det 20 århundre. Det blodigste århundret i menneskets historie. Det 20 århundre så to verdenskriger, økonomisk depresjon, kald krig, oljekrise, splittelsen av Sovjetunionen.

Vet du hva aksjemarkedet ga i snittavkastning?

Omkring 10 %.

Det er viktig å minne seg selv på at dette i større grad er en politisk tragedie. Implikasjonene det kan ha for det store bildet. EU har vært viktig for samlingen av Europa. For EU som politisk prosjekt er dette et hardt slag.

For deg som investor er det en mulighet. Det er viktig å skille mellom disse to momentene.

Folk vil gå på jobb på mandag, selv om det vil oppleves som en blåmandag for mange. Vi vet ikke hva fremtiden bringer. Fremtiden er usikker. Og det er denne usikkerheten mennesker og aksjemarkedet ikke takler. Men mennesker vil gå på jobb, finne løsninger, selge sine produkter og tjenester og få hverdagen til å gå rundt.

Blir jeg rammet av frykt, usikkerhet eller eufori i aksjemarkedet, så stiller jeg meg spørsmålet: «hva ville Warren Buffett gjort?» Svaret jeg som regel får da, er: «Ingenting». Du trenger ikke reagere på alt. Det er viktigere å reflektere, og det er en stor forskjell på det.

Blir ting billigere vet jeg at det gir mulighet for høyere avkastning. Jeg er nettokjøper av aksjer og skal være det en stund.  Som Buffett sier «Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful».

Det samme gjelder nå, dette kan bli en storm, eller det kan gå over med et lett regnskyll.  Slike stormer og regnskyll kommer med jevne mellomrom. Det er derfor jeg fokuserer på å eie fornuftige prisede kvalitetsselskaper.  Gjør jeg endringer, så er det fordi forholdet mellom disse kvalitetsselskapene tilsier at jeg burde gjøre justeringer. Ikke på grunn av an ekstern faktor som brexit.

Jeg tror ikke folk vil lagre mindre data (Bahnhof), gamble mindre (Betsson), hjerteopereres sjeldnere (Medistim), kjøpe færre Ray-Bans (Luxottica) eller mindre cider/øl (Kopparberg) som en følge av at Storbritannia har valgt å gå ut av EU.

Den risikoen du tar i disse selskapene er ikke volatilitetsrisiko, eller prissvinginger, men selskapsrisiko. Det er denne selskapsrisikoen  som over tid betyr noe. Om disse forretningsmodellene holder tidens tann. Alle disse har en track record på å klare det og jeg er overbevist om at de vil bestå en brexit også.

En av mine større posisjoner, Kopparbergs Bryggeri, er store i Storbritannia. De er markedsledende. Jeg forventer et kraftig fall på mandag, da Sverige er stengt i dag. Slik jeg tenker om det, så gir det muligheter. Faller kursen tilstrekkelig, vil jeg vurdere å øke eksponeringen.

Brexit er en tragedie for EU som politisk prosjekt,  men det har medført at billetten til å ta del i verdiskapningen i det norske samfunnet, har, i skrivende stund, blitt over 4 % billigere.

Jeg håper den blir enda billigere. 

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert