Gå til hovedinnhold

Blir Pareto Bank en utbyttemaskin?

Dette er tidligere publisert i Kapital. Selskapet kom med tall i går og jeg har oppdatert med dette i starten av innlegget

Pareto bank kom 23.01.20 med tall for fjerdekvartal. Resultat etter skatt beløp seg på 114,7 millioner mot 81,59 millioner på samme tid i fjor. Utlånsvolumet var tilnærmet uendret fra kvartalet før, og netto utlån til kunder var på 13.161 millioner kroner ved utgangen av året. Resultatet per aksje ble 1,61 kroner, mot 1,36kr året før. Dette gir et resultat per aksje for 2019 på 5,57 kr og en avkastning på egenkapitalen for 2019 på 14,3 %. Til Pris/Bok 1 er dette bra tall. Det interessante med rapporten er derimot utbytte. Banken foreslår nå at 50% av inntjeningen betales ut i utbytte og det kalles snart inn til en ny generalforsamling der utbyttepolitikken skal diskuteres. Det er nettopp dette jeg skriver om i innlegget under. Dette er i ferd med å bli en ordentlig utbyttemaskin. Med et utbytte for 2019 på 2,8kr gir det på dagens kurs en utbytteavkastning på 6,2 %. Jeg tror denne blir skrudd opp til mellom 60-80 prosent av inntjeningen i årene fremover (se grafen).

Etter en ørkensafari for nisjebanken Pareto Bank har kursen og volumet tatt seg opp kraftig i starten av januar. Mye av grunnen til dette er inntoget av en gammel kjenning, Øystein Stray Spetalen.

Tidlig i januar tikket det inn en børsmelding om at Pecunia Forvaltning solgte seg ned tilsvarende 5 prosent av totalt antall aksjer i Pareto Bank. Av de litt under 3,5 millioner aksjene som ble lagt ut for salg, plukket Øystein Stray Spetalen opp 2,6 millioner. Fra før er den kjente investoren Arne Fredly nest største aksjonær i selskapet.

Kjøp og salg i denne størrelsen skjer fra tid til annen, og er ikke spesielt unikt. Det som derimot er spennende med inntoget av Spetalen er kompaniskapet med Fredly. Per i dag eier Fredly og Spetalen rundt 13 prosent av banken, mens Pareto AS, med hovedeier Svein Støle, eier rundt 20 prosent.

I en artikkel i Finansavisen tidligere i januar fortalte Arne Fredly at han har store planer for Pareto Bank. Han har sett seg lei av at aksjekursen og utbyttebetalingene har stått stille over lang tid, til tross for at aksjen handles på lave multipler. Videre forteller Fredly at han har flere spennende planer for banken og nevner blant annet navnebytte, ekspansjon til Sverige samt å øke utbyttegraden til 80 prosent av inntjeningen. Jeg mener summen av dette er godt nytt for aksjonærene.

Utbytteyield på 45kr

Ser vi på de forskjellige måltallene for Pareto Bank så må det sies at banken prises til meget hyggelige multipler. Det være seg en Pris/Fortjeneste på 7 og en Pris/Bok på 1. Kombinerer man det med en avkastning på egenkapitalen (ROE) på 14,3 ser tallene meget hyggelig ut. Dette tror jeg også Spetalen har sett, og når nedsalget kom ut i markedet sikret han seg en betydelig posisjon.

Forskjellen fra tidligere er nettopp eierandelen som Fredly og Spetalen til sammen nå har i selskapet. Med deres eierandel og felles planer tror jeg at mange av forslagene som Fredly skisserer kan bli gjennomført.

Stadig flere investorer jakter utbytte

Det mest nærliggende som vil få effekt på kursen, mener jeg er planen om å gjøre selskapet om til en utbyttemaskin. Estimatene tilsier at banken vil tjene 5,3 kroner per aksje i 2019 og 6,3 kroner i 2020. Med en utbyttegrad på et sted mellom 60 og 80 prosent av inntjeningen vil aksjen bli et solid utbytteselskap, i tillegg til å ha penger til å finansiere videre vekst. Med en utbyttegrad i den høye enden av intervallet vil aksjen i skrivende stund ha en utbytteavkastning på 10 prosent. Dette vorder for en langt høyere prising av aksjen. Ser man på sammenlignbare selskaper som sparebankene handles de på en utbytteavkastning i området 4-5 prosent. Nå er nok utlånene i Pareto Bank (mye utlån til næringseiendom) noe mer risikofylte enn hos sparebanker (mye boliglån til privatpersoner), men det er uansett en divergens i prisingen her som er interessant.

Hva som skjer videre i denne prosessen vites ikke, men det ligger uten tvil et uforløst potensiale i selskapet. I en verden av investorer som leter med lys og lykter etter direkteavkastning så tror jeg utbytteplanen til Pareto bank vil friste mange.

Den frister i alle fall meg.

Her kan du lese mer om hvorfor jeg kjøpte Pareto Bank.

(Disclaimer: jeg eier selv aksjer i Pareto bank).

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer