Nordnetbloggen

Mine boktips for sommeren

En vis mann har uttalt: 

“In my whole life, I have known no wise people (over a broad subject matter area) who didn’t read all the time — none, zero. You’d be amazed at how much Warren reads–and at how much I read. My children laugh at me. They think I’m a book with a couple of legs sticking out.”

Denne vise mannen er Charlie Munger.

Charlie Munger er Warren Buffetts partner gjennom tiår. Charlie Munger har hatt en enorm betydning på investorkarrieren til Oraklet fra Omaha. Han har bidratt til at Buffett innså at det kunne være verdt “to pay up” for et kvalitetsselskap.

Munger er en fascinerende fyr – på mange måter. Han bygger sine “mental models” for å forstå verden bedre. Både når det kommer til investeringer, men også verden. Han leser masse, innenfor flere områder og er på mange måter en generalist. Han kjenner til de grunnleggende prinsippene og teoriene innen de store fagdisiplinene som økonomi, historie, psykologi, medisin, biologi, fysikk også videre. Munger har selv studert juss.

Og som med rentesrente på pengene, så er det slik med kunnskap også. Buffett og Munger har stadig blitt bedre fordi de fortsetter å tilegne seg ny kunnskap og erfaring.

De virkelig gode investorene som jeg selv ser opp til, leser masse. Dette er en del av mitt eget rammeverk som må forbedres. Jeg kom over denne siden om hvordan du kan ha et system for å lese 30+ bøker per år. Anbefaler denne til alle som har et ønske om å lese mer.

Å lese er en viktig del av det å utvikle investeringsprosessen. Jeg tror de aller fleste har nytte av å lese mer, reflektere over det en har lest, følge mindre med på børsen og handle mindre. Det å reflektere, fremfor å reagere tror jeg er en fornuftig egenskap som investor.

For en stund tilbake laget jeg også en leseliste. Den finner du her.

Før jeg fortsetter, må jeg også anbefale å lese biografien til Lowenstein “Buffett: The Making of an American Capitalist”. Denne er et must. Den gir et innblikk i Buffetts liv og virke. Her kan du hente mye inspirasjon, ikke bare som investor, men også som menneske. Jeg synes denne var bedre en Snowball. 

Disse to bøkene har jeg imidlertid lest. Det som står på leselisten for sommeren, er følgende:

Sapiens: en innføring i menneskehetens historie

Internasjonal bestselger. Jeg er allerede i gang med denne. Ble inspirert av denne fordi den ble anbefalt av Bill Gates og det er alltid interessant å få et innblikk i hva slags tanker, idéer og bøker som preger slike eksepsjonelle personer. Virker lovende, og det er interessant å få et innblikk i menneskets historie.

Utdrag fra beskrivelsen av boken: “Er vi  – Homo sapiens – kronen på skaperverket, eller den største trusselen mot Jorden? Hvordan kunne det ha seg at vår menneskeart kunne danke ut de andre artene som sameksisterte med oss for 70 000 år siden? Vi  troner alene på toppen av næringskjeden, men vil vi kunne overleve det tredje årtusen?”

How Not to be Wrong: The Power of Mathematical Thinking

Denne er også anbefalt sommerlesning av Bill Gates. Denne boken tar for seg hvordan matematikere analyserer livets gåter og utforsker en rekke matematiske spørsmål ved bruk av matematikkens logiske fremgangsmåte.

How to Win Friends and Influence People

Dette er en av bøkene som har hatt størst betydning på Warren Buffetts liv. Han var relativt sjenert og ukomfortabel i sosiale sammenhenger, inntil han tok et kurs i Dale Carnegies metoder. Han har faktisk dette diplomet hengende på veggen på kontoret sitt. Boken tar for seg noe som viktig som: hvordan behandle mennesker. Tittelen høres kanskje kynisk ut, men den tar for seg hvordan vi kommuniserer med hverandre og hvor viktig menneskelige relasjoner er i alt vi foretar oss.

Conenctrated Investing: Strategies of the World´s Greatest Concentrated Value Investors

Ofte hører du til i en leir: konsentrasjon eller diversifisering. Alle de store investorene jeg beundrer har relativt konsentrerte portefølje. Denne boken tar for seg flere av disse, som eksempelvis Warren Buffett, Charlie Munger og Lou Simpson. Sistnenvte forvaltet Buffetts forsikringsportefølje.

I tillegg er det et eget kapitel om Kristian Siem, som er omtalt som Norges svar på Warren Buffett. Interessant at en nordmann er med i dette selskapet. Respekt. Gleder meg til å lære mer om Siems tilnærming.

You Can be A Stock Market Genius

En av mine favorittforfattere, nemlig Joel Greenblatt har skrevet denne. Greenblatt er valueinvestor og foreleser på Columbia Business School. Den tar for seg ulike spesielle situasjoner hvor du kan finne interessante og skjulte investeringsidéer, som kan gi potensiell høy avkastning.

Eksempler er spin-offs (Borregaard), restruktureringer, mergers og så videre. Har ikke lest den enda, og burde lest den mye tidligere, men denne gleder jeg meg til. Her er det mye sprengstoff for den som er villig til å lete etter underanalyserte, upopulære, illikvide og kjedelige aksjer.

Think and Grow Rich

En klassiker og først utgitt i 1937 av Napoleon Hill. Intervjuet en rekke menn og kvinner under veiledning av Andrew Carnegie. Den tar for seg suksessen bak disse vellykkede menneskene og hvordan de nådde sine høyt verdsatte mål. Klassiker innen temaet “selvhjelp” og hvordan skape personlig suksess.

 

Dette er noen tips. Disse bøkene kommer til å holde meg gående i sommer, uavhengig av om det blir bra eller dårlig vær.

Har du i tillegg andre tips, så kom gjerne med disse i kommentarfeltet. 

Ønsker du hyppigere oppdateringer, kan du følge meg på twitter @robinovrebo.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
17.06.2016 09:08
Trading in the zone King ichan Flash boys The buy side
Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
18.06.2016 14:07
Takk for tips, Henrik. Har ikke lest noen av disse, så skal notere meg disse. – Robin
Gjest
Gjest
17.06.2016 11:12
Har du lest Poor Charlie’s almanck, Robin? Noen tanker rundt boken? Er det kun Charlieism eller er det litt biografiaktig også?
Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
18.06.2016 14:45

Johnny be good. Jeg har Poor Charlie´s Almanack, men aldri lest den perm til perm. Rett og slett fordi den er så stor at den er uhåndterlig å lese. Du må nesten sitte ved en kontorpult for å lese den. Det er ikke slik jeg vanligvis leser bøker. Men jeg har lest litt av den. Den er ikke biografisk om Munger, slik som Snowball og The Making of an American Capitalist er om Buffett. Men du får jo vite litt om livet til Munger, og enda bedre hvordan han forstår verden. Munger er ikke bare investor, men også i stor… Les mer »

Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert