Nordnetbloggen

Børsuro: Sommersalg gir muligheter

Etter sterk utvikling på verdens børser har vi nå urolige sommerdager. Dette kan gi gode muligheter for investorer som er forberedt. Vi ser:

Hellas-krise. Denne har vært varslet lenge, men nå er den her og gir betydelig negativ impuls i Europas aksjemarkeder. Utslaget i rentemarkedet er også stort (flukt inn i tyske obligasjoner – renten faller), mens utslagene i valutamarkedet er overraskende små, bortsett fra en liten styrking av US Dollar mot EUR.

Kinesisk børskorreksjon (krakk). Oppgangen på kinesiske fastlandsbørser har vært ekstrem og likviditetsdrevet. Nå er korreksjonen i gang, og et beskjedent rentekutt fra den kinesiske sentralbanken i helgen stopper ikke dette. Eksempelvis har Shenzhen-indeksen falt 24,5% fra toppen de siste 2 uker, men er fortsatt opp 51% i år. Kinesiske aksjer er fortsatt dyre, og må korrigere mye mer før de finansielt sett ser ut som gode kjøp.

Dow Jones Shenzhen Index - siste år. Kilde, Infront.
Dow Jones Shenzhen Index – siste år. Kilde, Infront.

Oljeprisfall med potensial for mer. Atomforhandlingene med Iran skal etter planen sluttføres denne uken. En enighet vil medføre et økende frislipp av Iransk olje inn i verdensmarkedet. Dette er en ren økning av tilbudet uten en økning i etterspørselen, og vil sannsynligvis føre til prisfall.

Ingenting av dette er uventet. Tvert om har det vært snakket grundig om lenge. Sannsynligheten for en korreksjon i markedet har eksempelvis vært tema i min videoblog Markedspuls flere ganger, og dette har også vært hyppig kommentert på Twitter. Nå er tiden inne for å reagere.

Sommersalg

I den kortsiktige støyen må vi ikke glemme at vi er inne i et globalt bullmarked. Veksten i verdensøkonomien er OK. De fleste aksjemarkeder er i opptrend, men mange av de (f.eks. Tyskland, Sverige og Danmark) var modne for en korreksjon etter meget sterk utvikling i første kvartal. Vi må heller ikke glemme at fallende oljepris på grunn av økende tilbud innebærer fallende energikostnad for verdens industri. Det er positivt for inntjeningen i energikrevende industri, og det reduserer også husholdningenes utgifter. Godt for verdens vekst.

Min holdning er således at investorer bør bruke disse urolige sommerdagene til å rydde i porteføljen sin. Noen røde dager i aksjemarkedet kan gi deg gode inngangskurser i kvalitetsaksjer som bør ha bra potensial utover høsten.

Det er sommersalg nå, og det kommer trolig til å fortsette noen dager. Dette er en god anledning til å sikre seg de rette aksjer og fondsplasseringer i forkant av en forhåpentligvis hyggelig børshøst.

 

Toppbildet er fra Skuibakken i Bærum. Kongetribunen øverst. En gang Norge’s fineste. Ser litt vaklevoren ut nå.

_______________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert