Nordnetbloggen

Hvordan tjene på stigende gullpriser?

Gullprisen har steget med 22 prosent så langt i år og koster nå over 1570 dollar for en unse. Dette betyr at gull, som tradisjonelt har blitt sett på som en trygg havn i utrygge tider, nå handles på de høyeste nivåene siden 2013. Den sterke utviklingen har også bidratt til økt interesse for gullinvesteringer blant våre kunder. I dette innlegget får du vite hvordan du kan få eksponering mot gull.

Opptrappingen av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, lave renter og fortsatt sentralbankstimulering, samt geopolitisk uro er hovedårsakene til at gull har fått økt interesse fra investorer. I flere artikler i både Finansavisen og på Hegnar.no kan vi lese at flere av Norges fremste investorer har tatt store posisjoner i gull.

Utvikling siste 5 år. Per 23.08.19. Kilde: Bullion-rates.com

Våre kunders gullfavoritter

Økningen i gullprisen har ikke gått upåaktet hen blant våre norske og nordiske kunder, som har økt investeringene i flere internasjonale gullselskaper. På Oslo Børs er det tynt med gullselskaper (børsmyggen Avocet Mining er notert, men selskapet er nylig satt under administrasjon), men i utlandet finnes flere store selskaper som utvinner gull.

Mest populære internasjonale gullaksjer

NavnLandBørsverdiUtv. i år
Barrick GoldCanada43 MDR CAD+ 32%
Agnico Eagle MinesCanada18 MDR CAD+ 42%
Kirkland Lake GoldCanada13 MDR CAD+ 66%
Kinross GoldCanada8 MDR CAD+ 42%

Tabellen viser de mest eide gullselskapene blant Nordnets kunder i Norden. Per 19. august 2019.

Det er også andre typer investeringer i gull som har økt blant Nordnets sparere. Ved å investere i «trackers» eller børshandlede fond (også kalt ETF, Exchange Traded Funds), kan du oppnå en bredere eksponering mot flere gullbedrifter eller eksponering direkte mot utviklingen i gullprisen.

I ETF-kategorien er det “ETF Physical Swiss Gold” som har fått den største interessen blant våre sparere. Denne ETF-en, i likhet med den andre gull-ETF-en i listen under, følger utviklingen i gullprisen – og forvalteren eier ekte fysisk gull, som gir økt sikkerhet for deg som investor. Antallet Nordnetkunder som eier “ETF Physical Swiss Gold” har økt med over 500 prosent siden årsskiftet.

Mest populære ETFer / sertifikater med gulleksponering

ETFS Physical Swiss Gold ( GZUR)
ETFS Physical Gold ( VZLD)

Søk opp ETFene her

Det finnes også verdipapirfond som investerer i gull / gullgruveselskaper / edle metaller. I august har ligger to slike fond på topp 10-listen over de mest kjøpte fondene i Norge: BGF World Gold A2 (forvalter: Black Rock) og Franklin Gold & Precious Metals A.

Tror du på nedgang i gullprisen?

Akkurat som det er mange gulloptimister, er det også de som er skeptiske til at den sterke prisoppgangen i gull vil fortsette. Hvis du vil ta en posisjon som øker i verdi hvis gullprisen faller, vil du finne flere muligheter i de børshandlede produktene som er tilgjengelige på Nordnet.no. Vi har både «Bear gull» og «minishort gull» som lar deg ta en posisjon for nedgang i gullprisen. Les og lær mer om børshandlede produkter.

Se Bull & Bear og Mini Futures med eksponering for gull.

Hva tror du om utviklingen i gullprisen fremover? Legg igjen en kommentar nedenfor 🙂

Ikke gå glipp av Nordnet Markets eventet vi avholder tirsdag 27. august: Trading med børsnoterte produkter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

1
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Soldier76
Gjest
Soldier76
Gull skal enda høyere. Per i dag 25.02.2020 er det på $1654. Det vil stige mer.
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert