Nordnetbloggen

Budsjett og politisk drama

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Februar ble en måned hvor valgdramatikk i Italia og budsjettstup i USA preget nyhetsstrømmen. Det var også en måned med større forskjeller på børsene, men likevel flere vinnere enn tapere.

På global basis endte februar omtrent i null representert ved MSCI World (målt i USD). På vinnersiden finner vi blant annet de nordiske børsene, med en oppgang på 3,8 prosent for MSCI Nordic (målt i NOK). Blant de største børsene så vi at Japan også steg 3,8 prosent (målt ved Nikkei 225 i JPY), mens Australia var aller best med en oppgang på 4,6 prosent (målt ved ASX 200 i AUD). Sisteplassen gikk til Italia, hvor FTSE MIB endte ned hele 8,7 prosent (målt i EUR) – drevet av politisk uro.

Politisk drama i Italia

I februar ble det gjennomført valg i Italia. Opinionsundersøkelser i forkant av valget tydet på at ingen av partiene ville få flertall, noe som også viste seg å holde stikk da stemmene ble telt opp. Som indikert i forundersøkelsene fikk også de såkalte missnøyepartiene god oppslutning, likevel uten å bli store nok til å kunne danne regjering. Valgresultatet skapte en del negative bølger i aksjemarkedene, og da fremfor alt i det italienske markedet. Frykten er at mange av innsparingsprogrammene som skal gjennomføres vil bli reversert, og at budsjettproblematikken for de søreuropeiske landene igjen vil skape store problemer. På den annen side kan man si at nåværende innsparingsprogrammer har kommet så langt at effektene fra valget på disse programmene neppe vil bli store.

Mer budsjettstøy i USA

Et annet dominerende tema i februar var budsjettforhandlingene i USA. Uenigheten mellom demokratene og republikanerne har vært stor hele veien, og de to leirene kom ikke til enighet om budsjettet før fristen som var satt ved månedsskiftet. Det betyr at automatiske innsparingstiltak nå skal iverksettes i USA. Likevel reagerte ikke aksjemarkedet mye da nyheten ble kjent. Ja, det skal kuttes 85 milliarder dollar i 2013, og hele 1.200 milliarder dollar over ti år, likevel trenger ikke årets kutt å være fullført før budsjettårets slutt 30. september. I så måte vil ikke kuttene merkes umiddelbart. I tillegg er aksjemarkedets forventninger at budsjettkompromisser vil bli inngått på løpende bånd fremover, slik at effektene ikke vil bli på langt nær så omfattende som tallene ovenfor antyder.

Veien videre …

Budsjettstøy til tross, det kommer stadig flere signal som tilsier at den amerikanske økonomien bedres og at fundamentet for fremtidig vekst forsterkes. Nye arbeidsplasser og økte boligpriser er to områder som viser positive trender. Disse to er også viktige pilarer i den amerikanske økonomien, og vil i neste omgang gi støtte til den amerikanske konsumenten og den økonomiske utviklingen i verden generelt. For ett år siden ville valgkaoset i Italia og budsjettkranglingen i USA trolig ført til panikk i aksjemarkedene. At det ikke skjer nå, kan sees på som et sunnhetstegn for aksjemarkedene. Investorenes fremtidstro har blitt sterkere.

 Les hele månedsrapporten her

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert