Gå til hovedinnhold

CAPE nå vs 1929 og S&P500 vs Nikkei 1990

Tidligere har jeg utrykt at det er visse likheter med bullmarkedet i Japan på slutten av ’80 tallet og USA i dag.

Noen felles aspekter er:

  • Høy verdsettelse av aksjemarkedet, men Nikkei var betraktelig dyrere.
  • Vertikal stigning
  • Redusert fri flyt av aksjer
  • Endrede inflasjonsforventninger

Skal ikke gå inn i alle detaljene på nytt, innlegget kan du lese her.

Ser man på prisbevegelsene i Nikkei indeksen opp mot da boblen brast vinteren 89-90 og de påfølgende etterdønningene og deretter og også sammenligner den med S&P500 per i dag er det slående likheter. Se gjerne følgende artikkel om nettopp dette:

https://thefelderreport.com/2018/02/15/why-investors-truly-have-nothing-to-fear-but-fear-itself/

Det må sies: Grafer som ligner hverandre kan ofte være intet mer enn grafer som ligner hverandre, men det hender slike sammenligninger faktisk indikerer hva som er i vente.

Videre, om jeg får låne litt informasjon rundt CAPE fra de dyktige i Hussmanfunds.com så er aksjemarkedet i USA priset høyere enn noen sinne basert på en justert CAPE. Riktignok ikke i nærheten av hva det var under boblen i Nikkei i 1989, men snittprisingen er 3 x høyere enn den historiske normen, de forventer derfor at aksjemarkedet faller til 1/3 av hva det er i dag ved endt syklus. Ved endt syklus tidligere i historien har markedet kommet nær eller brutt normalen og sånn er som regel markedet, det overdriver begge veier. Et slikt fall vil nok ha omfattende konsekvenser både for den jevne sparer, fremtide pensjonsforpliktelser og samfunnet som helhet, fallet vil nok oppfattes som et realt smell for mange. Det er nok fornuftig å ha den høye verdsettelsen i bakhodet uavhengig om man driver med mikro eller makro investeringer, et bearmarked kan fort bli dyrt. En ekte bjørn kan man ofte skremme vekk ved at flere slår seg sammen til å gjøre seg større enn det man er og også lage mye støy, dette fungerer dessverre ikke i et bjørnemarked selv om det nok er mer behagelig å stå i det sammen med andre. Forøvrig er det en professor jeg ikke kommer på navnet på i farten som mener at man må holde aksjer i 17 år for å unngå tap og dermed jevne ut “svingningene”, har vi så langt tidsperspektiv på våre investeringer?

Så oppleves markedet som veldig dyrt? Er det spor av eufori? Kan det bli dyrere? Er sykluser i favør av videre bullmarked? Hva synes du? Hva skal man gjøre om markedet er så dyrt? Pengene i madrassen? I følge GMO er det visst Emerging Markets som er tingen, man får se seg rundt, det er alltid noe der ute som er interessant. Sykluser kan vi ha til gode til en annen gang, de kan fortelle en annen vinkling av historien.

PS

GE utrykte guidance i den lave enden av tidligere indikert intervall senest onsdag kveld norsk tid, noen emisjon var heller ikke i kortene i følge CFO Miller. Dette er nok neppe slutten av denne historien, fortsettelse følger….

Kilder:

https://www.hussmanfunds.com/comment/mc180201/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-22/jeremy-grantham-wants-his-own-kids-to-get-into-emerging-markets

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Vil du ha automatisk varsel når jeg legger ut nye innlegg? Da foreslår jeg du følger meg på Twitter #alexlaanoslo eller liker meg på Facebook https://www.facebook.com/alex.laantrading.5

Fortsatt god vinterferie!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Alex Laan
Speculator & risk manager

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer