Nordnetbloggen

Dette er de 10 mest populære ETFene

For de som ønsker større bredde i investeringsporteføljen, er ETFer et godt alternativ. For en lav kostnad får du diversifisering over hele verden, samt tilgang til spisse bransje-ETFer og tematiske ETFer. Her er de 10 mest kjøpte ETF-ene fra Nordnets kunder i første kvartal 2020.

ETF står for Exchange Traded Funds eller børsnoterte fond på norsk. Fordelen med ETFer kontra ordinære fond er at ETFer ofte har lavere kostnader enn ordinære fond, samt at ETFer handels i realtid på børsen. Du vet dermed nøyaktig kjøp- og salgskurs, og du kan komme raskere inn og ut av ETFer enn vanlige fond. Ulempen med ETFer er at du må betale kurtasje og valutavekslingsgebyr ved kjøp og salg. Du kan lese mer om ETFer her.

ETFEksponeringAvgift
iShares Core MSCI EMVekstmarkeder0,18%
iShares Core MSCI WorldGlobal indeks0,20%
iShares Core S&P 500Amerikanske markedet0,07%
Xtrackers EURO STOXX 50Største europeiske selskaper0,09%
Xtrackers MSCI Emerging MarketsVekstmarkeder0,20%
XACT HögutdelandeNordiske utbytteaksjer0,30%
Xtrackers MSCI World IndexGlobal indeks0,09%
XACT OMXS30Svenske børsen0,10%
iShares Core MSCI EuropeEuropeiske indeks0,20%
Xtrackers MSCI Europe Small CapEuropeiske small cap0,30%
Listen over viser hvilke av ETFene på vår plattform som hadde flest nettokjøpere i 1. kvartal 2020

Første kvartal 2020 vil bli husket for et av de raskeste globale børsfallene i historien. I slike tider er det på sin plass å minne om verdien av diversifisering, altså risikospredning. For selv om den kraftige nedturen i mars påvirket alle typer investeringer, var det betydelige forskjeller mellom regioner og ikke minst sektorer. For eksempel har IT- og helse-sektoren klart seg veldig bra i første kvartal, mens oljerelaterte sektorer har falt mest. Norske investorer og sparere opplevde dessuten at kronesvekkelsen fungerte som en støtpute mot fallende aksjekurser, og reduserte tapet i norske kroner. Risikospredning, både mellom regioner, men også mellom sektorer, reduserer den langsiktige nedsiden.

Nordmenn har en liten andel av porteføljen i ETFer

Norske sparere og investorer har ikke fått øynene opp for ETF-markedet enda. Vi skal ikke lenger enn til våre naboland hvor en betydelig større andel av porteføljene plasseres i ETFer. Spareøkonomen vår er tydelig på hva mener er årsaken til at nordmenn ikke velger børsnoterte fond.

-Jeg tror hovedårsaken til at ETFer er mindre populære i Norge enn våre nordiske naboland skyldes at vi har lavere kostnader på indeksfond enn dem. Dermed får norske sparere og investorer minst like billig global eksponering ved å kjøpe et globalt indeksfond enn ved å kjøpe en ETF med global aksjeeksponering, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem.

ETFer byr på muligheter

Er du lite interessert i sparing og investering, og ønsker god risikospredning i aksjemarkedet til en lav kostnad, er det enkleste å kjøpe et globalt indeksfond eller en global ETF som følger verdensindeksen.

Er du mer interessert i sparing kan du sette sammen en portefølje selv med ulike aksjefond og ETFer. På Nordnets plattform finner du for tiden over 800 fond og over 1500 ETFer, så det er lett å gå seg vill. For å gjøre det lettere for kundene å finne frem i ETF-jungelen har vi første kvartal laget en ETF-inspirasjonsside. Der kan du få noen eksempler på både temaer, regioner og alternative eksponeringer. Sjekk ut siden!

10 på topp listen over de mest populære ETFene domineres av ETFer med eksponering mot de største internasjonale aksjemarkedene. Du finner både globale ETFer som iShares Core MSCI World og Xtracker MSCI World Index, som faktisk følger en global aksjeindeks. I praksis betyr det at noe over halvparten av porteføljen investeres på den amerikanske børsen, fordi den er så stor. Merk at ingen av disse to EFTene har eksponering mot vekstmarkeder. Hvis du vil ha enda mer USA, er iShare Core S&P 500 et alternativ, som utmerker seg med den laveste årlige avgiften (0,07 %). Denne ETfen gir deg eksponering mot de 500 største selskapene i USA.

Vil du ha vekstmarkeder i porteføljen, er iShare Core MSCI EM-fondet er godt alternativ. De tre største selskapene er: Alibaba, Tencent og Taiwan Semiconductor. Årlig avgift er 0,18 %.

En svensk populært svensk ETF er XACT Högutdelande, som gir deg svenske selskaper med fokus på høyt og stabilt utbytte. ETFen utbetaler utbytte på kontoen din i forbindelse med årets utbyttesesong. ETFen koster 0,3% i årlig avgift og gir et ganske godt tverrsnitt av det svenske aksjemarkedet.

Hvis du vil finne flere ETFer, kan du sjekke ut Nordnets ETF-screener for å velge mellom over 1500 forskjellige ETFer.

Månedlig sparing i ETF-er

Nordnet tilbyr månedlig sparing i et femtitalls børsnoterte fond uten kurtasje ved kjøp. Du må riktignok betale valutavekslingsgebyr på 0,25 % ved kjøp og salg av ETFer i utenlandsk valuta, samt kurtasje når ETFene skal selges igjen.

En månedlig spareavtale er en god måte å automatisere sparingen din, samt at du reduserer timingrisikoen ved at du kjøper andeler både når kursene er høye og lave.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

3
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Per Willy
Gjest
Per Willy
ETF-screeneren til Nordnet er kjempedårlig, anbefaler heller å bruke justetf.com
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert