Nordnetbloggen

Den evige diskusjonen – Aktiv vs. Passiv forvaltning

I mars ble Fondsdagen 2018 arrangert i regi av bransjeorganisasjonen Verdipapirfondenes forening. Det var mye forskjellig som ble diskutert men et tema som engasjerer veldig mange er den kjente debatten rundt aktive vs. passive fond. Man kan trygt si at «de (vi) lærde strides» på dette området.

Det er helt klart at indeksfond (passive) har gjort det veldig bra i mange år på rad, og i tillegg er det ikke til å stikke under en stol at mange undersøkelser viser at det over tid er vanskelig for aksjefond å slå sin referanse-indeks.

Indeksfond/Passiv forvaltning

I paneldebatten om temaet var blant annet Jorge Jensen fra Forbrukerrådet. Han var veldig klar på at indeksfond er soleklart det beste og mener det er dette privatpersoner og ikke-profesjonelle kunder utelukkende bør investere og spare i.

Med i panelet var også KLP som tilbyr mange indeksfond (også via Nordnet). Her var tonen at indeksfond var bra men at man gjerne bør ha en kombinasjon.
Håvard Gulbrandsen fra KLP mente valg av fond kunne sammenlignes litt med kjøp av et par ski. «Gå til XXL og få et par ski som gjør jobben til en god pris. Eller gå til en spesialhandel hvor du betaler litt ekstra for ekspertisen». Siden jeg selv går en del på ski humret jeg godt av dette eksempelet. Jeg tenkte tilbake på de gangene jeg har gått tur på toppmodell-ski, preppet med den dyreste glidingen, men likevel blir jeg glidd forbi av omtrent alle som stilte til start, med mye billigere ski enn det jeg hadde.

Nordnet er forøvrig i likhet med KLP også tilbyder av indeksfond og synes i likhet med KLP en portefølje bør bestå av en kombinasjon. Vi kan jo nevne vårt eget Nordnet Superfondet som er gratis å både kjøpe og selge, og har 0% i forvaltningsavgift. Superfondet har fått terningkast 6 av «Dine Penger», men har likevel litt overraskende kun 2 stjerner hos Morningstar. Årsaken er at Superfondet Norge ligger i kategorien «Norske Aksjer» hvor de aktive fondene faktisk har gjort det bedre enn indeks i mange år nå, også etter forvaltningskostnader.

Norske aktive fond slår børsen

Aktiv forvaltning

Med Skagen og Pareto Asset Management i panelet hadde vi to som (selvfølgelig) mener aktiv forvaltning har livets rett. Det blir dog som å snakke for sin syke mor da disse utelukkende tilbyr aktiv forvaltning.

Jorge i forbrukerrådet mener det er en interessekonflikt at kostnadene til kunden er inntektene til forvalter og, det dermed er fristende å ta seg (for) godt betalt.

Skagen mente derimot at kunden og forvalter er på lag og har begge utbytte av at kunden gjør det bra og dermed er villig til å betale for god aktiv forvaltning. Dessuten er konkurransen såpass hard, at hvis du ikke leverer meravkastning bytter kunden fond. Her ble det også trukket frem poeng som. «Alle kan jo ikke drive med passiv forvaltning». Alle kan ikke kjøpe «i blinde».
Et annet tema som ble trukket inn var etiske investeringer. Indeksfond bryr seg  jo heller ikke om hva de investerer i, noe en aktiv forvalter enklere kan styre ved å luke ut eller aktivt styre unna selskap innen våpen, porno, tobakk etc.

Et aspekt Skagen trakk frem er hva finansbransjen skal leve av hvis en kunde som plasserer 100 000 kroner kun legger igjen 200 kroner i året. Ettersom man sjelden hører kunder som klager på at noe er for billig, vil jeg tro at det er svært få kunder som vil se dette som et problem :).

Peter Warrren om aktiv vs. passiv forvaltning

/Stian Spare- og investeringscoach

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert