Nordnetbloggen

Den store ETF-guiden

Børshandlede fond (ETF) er meget interessante investeringsobjekter enten du er langsiktig sparer, investor eller spekulant. Vil du ha industriselskaper, eller teknologiaksjer. Ønsker du å investere i Norge og Norden, eller i Europa, USA eller Kina? Har du tro på olje eller hva med å handle gull, sølv eller Bitcoin? Utvalget av børsnoterte fond er virkelig enormt, men med denne ETF-guiden skal du få et litt tydeligere bilde av mulighetene du har.

Hva er en ETF?

ETF er børsnoterte fond (Exchange Traded Funds). Ganske enkelt et fond man kan handle som en vanlig aksje. Fondets fordeler (risikospredning og tilgang til fjerne markeder) kombineres med en aksje sin enkle omsettelighet. Som regel er fondene indeksfond som passivt følger en aksjeindeks eller speiler prisutviklingen på en kjent råvare. I stedet for en fondsforvalter styres fondet av marketmakere [1] som sørger for at kursen på fondet er riktig i forhold til markedet. Gode ETFer bør ha følgende kjennetegn:

  1. De må være lette å forstå slik at man enkelt ser hva man kjøper.
  2. De må gi en korrekt avkastning i forhold til underliggende indeks eller råvare.
  3. Det må være billig å kjøpe og selge de (god likviditet).
  4. De må komme fra en kjent tilbyder med god soliditet.

Det er MASSE fond der ute som tilfredsstiller disse kriteriene. Du finner fondene fra Nordnets partnere i ETF-Torget på våre nettsider, med  prospekter, kursdiagrammer og nøkkeltall. Flest ETFer er dog notert på de amerikanske børsene og handles i vårt system som en vanlig amerikansk aksje. Her er det virkelig mye spennende, og vi har et eget avsnitt om USA lenger ned. La oss først ta en titt på Europa. Jeg har laget noen grupperinger som bør være interessant enten du er langsiktig sparer, større investor eller ser etter mer «action» som opportunistisk spekulant.

Langsiktig sparing og investeringer

Indeksfond for de nordiske børsindeksene i Norge, Sverige, Finland eller Norden er et naturlig sted å starte. Eurostoxx 50 et godt valg for de av dere med ett klikk ønsker å kjøpe de 600 største europeiske selskapene. Ellers er selvsagt USA aktuelt, med totalt 1/3 av det samlede kapitalmarkedet i verden. Den brede S&P 500 for de 500 største selskapene, klassiske Dow Jones Industriindeks eller teknologitunge NASDAQ er gode valg. Dette er populære, likvide og brede ETFer som inneholder verdens ledende internasjonale selskaper. Felles for alle fondene nevnt over er at de følger ledende markedsindekser, er billige (vanlig aksjekurtasje) og har meget lave årlige forvaltningskostnader. Således er dette gode valg for «grunnmuren» i din investeringsportefølje og flere av de er tilgjengelig for langsiktig sparing gjennom spareavtaler.

 Norden  Europa  USA/Nord Amerika
 Norden 120  Europa 600  S&P 500
 Norden 30  Europa 50  NASDAQ 100
 Norge OBX  Storbritannia  Dow Jones Industriindeks
 Sverige OMX 30  Tyskland  Russel 2000
 Finland  Frankrike  Canada
 Spania  Mexico

Søk opp ETFer på nordnet.no eller finn de i ETF-torget.

Mer Action? Bransjefond og eksotiske markeder

En rekke fond gir enkelt eksponering mot mer eksotiske markeder som Afrika, Kina, India og fjerne østen. Mange fond følger også spesifikke sektorer i stedet for brede markedsindekser. Ofte har enkeltstående sektorfond noe større risiko (svingninger) enn fond på de brede markedsindeksene, men det kan også være motsatt. Det fins sektorer som regnes som defensive, som f.eks. kraftforsyning (utilities) eller helse/farmasia. Her er et utvalg aktuelle sektor-ETFer.

Amerikanske  Europeiske
 XLF Finans  Europa Utbytte
 OIH Oil Service  Europa Mid Cap
 XLE Energi  Europa Small Cap
 IBB Biotech  Europeiske banker
 SOXX Microchips  Europeisk industri
 XLV Helse  Europeisk Oil & Gas
 XLY Konsum  Europeisk helse

Råvarer

Råvaremarkedene er blant verdens mest handlede markeder. Tidligere måtte man handle råvarer direkte, eller via råvarefutures for å få slik eksponering. Nå er det en rekke børshandlede fond med råvareeksponering. Husk bare på at om du kjøper disse så spekulerer du i prisendring som følge av endringer i tilbud og etterspørsel etter disse råvarene, og ikke i en underliggende verdiskapning som for aksjer. I de fleste aksjemarkeder vil man kunne få grei avkastning ved å sitte over lang tid. I råvarer må man ha en klar strategi for å kjøpe og selge. Flere av disse er også ETNer (Exchange Traded Notes) som har en annen (lavere) investorbeskyttelse enn vanlige ETFer. Her er et utvalg råvarer du kan spekulere i både gjennom ETFer og ETNer:

Råvare ETFer og ETNer
Olje Jordbruksråvarer
Naturgass Kuer (Krøtter)
Gull Kaffe
Sølv Mais
Kobber Kurv med råvarer

ETFer for Trading og Spekulasjon

Tror du at markedet eller sektorer skal kraftig opp på kort sikt kan man få mer «bang for the bucks» ved å kjøpe ETFer med innebygget belåning (gearing). På samme måte er det en rekke slike ETFer som gir invers eksponering, det vil si at de stiger når et marked faller. Jeg vil advare mot å bruke denne type fond for langsiktig sparing, men de er velegnet for kortsiktig spekulasjon. Med det mener jeg posisjoner som tas utfra et kortsiktig syn og som holdes i noen dager og uker, maksimalt måneder. Les for øvrig investorvettreglene. Blant våre samarbeidspartnere finner man flere av disse fondene. Du finner alle disse fondene på nordnet.no:

Gearede (bull) fond  Inverse (bear) fond
 OBX Derivat Bull  OBX Derivat Bear
 OMX Bull  OMX Bear
 Bull Oil & Gas (Europe)  Short S&P 500
 Bull Teknologi  Bear Teknologi
 2 S&P 500 (Dobbel SP500)  Short Europeisk Oil & Gas

USA – ETFenes hjemland

Det første og i dag største børsnoterte fondet i verden er S&P 500 fondet SPY som ble opprettet i 1993. I 1998 kom fondet på Dow Jones Industriindeks med ticker DIA, og i 1999 ETFen på NASDAQ 100 med ticker QQQ. Disse er nå blant verdens mest handlede verdipapirer med ekstremt god likviditet.

Lær mer om hva som inngår i handel av ETF-er: Innføring i handel med ETFer

Forhold å tenke på

Hos Nordnet vil du kunne handle et meget stort antall ETFer som kan gi deg tilgang til mange mulige former for eksponering. Har du et syn på en bransje eller et marked finnes det trolig et verdipapir som gjør at du kan ta posisjoner. Med stor frihet kommer også stort ansvar. Du må vite hva du investerer i, og kunne håndtere posisjonen underveis. Les Sparevettreglene. Noen ETFer egner seg glimrende til langsiktig sparing, og enkelte av disse er tilgjengelige for kurtasjefri månedlig sparing. Andre er mer aktuelle for kortsiktig trading.

Man må (som alltid når man handler utenlandske verdipapirer) passe på kildeskatt ved eventuelle utbytter, samt andre forhold som vedrører skatt og ligning.

I denne episoden av #pengepodden sparing får du høre mer om handel i ETFer: Børsnoterte Fond – indeksfondenes ukjente storebror

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.


[1] Marketmaker er en person (og eller datamaskin/algoritme) som regel hos utstederen av fondet, som sørger for at fondsverdien tilsvarer verdien på underliggende eksponering (aksjer eller råvarer) til enhver tid. Marketmaker stiller til enhver tid fornuftig kjøps- og salgskurs i ETF`en, i tillegg til at alle kan kjøpe og selge fondet som de vil.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

11
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Hei, Må utenlandske ETF’er beskattes på lik linje som utenlandske aksjer hvis man investerer via et AS? ved feks kjøp av SPY?
Gjest
Gjest
Du maa forklare bedre hvordan en finner de forskjellige ETF’ene paa Nordnets sider. Jeg er interessert i Nasdaq-börsen i IUSA, men klarer ikke aa faa den opp paa Nordnet. Videre fungerer ikke de linkene du viser i den store ETF-guiden.
Gjest
Gjest
Spørsmål til Karl. Den neste store nedturen blir sikkert på ca 50% som den pleier. 1. Hvilke etf/etn eller andre produkter anbefaler du å benytte når den neste store nedturen begynner? 2. Hvilke etf/etn eller andre produkter anbefaler du å benytte når den neste store oppturen begynner? Hilsen en som foreløpig er long
Gjest
Gjest
Er det slik at man kan sette stopp loss på eft fond, og derav komme lettere ut hvis det plutselig skulle komme et krakk ?
Gjest
Gjest
Ugh. Beklager at jeg valgte en svar-knapp som lagde kaos i rekkefølgen på innleggene her…
Gjest
Gjest

Hei, fin oversikt! Jeg har tidligere forsøkt å finne frem i ETF-jungelen ved å bruke søkemuligheten på ETF-torget, men har vel ikke vært helt fornøyd med den. Skal sjekke ut, og grave litt dypere, i de linkene du nevner. Som eksempel på hva jeg ikke helt har fått dreisen på, si at jeg ønsker å finne en likvid index-ETF for Hellas. Velger «Aktivaklasse» lik «Equity», lar «Kategori» stå uspesifisert. (Hva er greia med kategoriene, hvorfor la f.eks. «Europe» og «Energy» være to ulike valg på samme nedtrekks-meny? Hva om jeg er på jakt etter «europeisk energi»?!) Videre: «Subkategori» har ikke… Les mer »

Gjest
Gjest

Takk. ETF-torgets oversikt og søkemotor er som alle kan se ikke særlig god. Vi kommer til å gjøre noe med dette. Et problem er dog knyttet til europeiske regler for «markedsføring» av ETF’er som er notert utenfor EU. Mesteparten av de mest likvide fondene i verden er jo notert i USA. Jeg finner i farten heller ikke et europeisk notert Hellas-fond. I USA vil du finne GREK notert i New York, men det kan jeg ikke si, selv om det er et objektivt faktum. I blogginnlegget finner du eksterne linker til ETF centere med mye info om de US-noterte. Lykke… Les mer »

Gjest
Gjest
Aha! Takk for svar. Tror jeg skjønte det nå, ja… Langt flere ETF’er som kan handles via Nordnet enn det som dukker opp på «torget», altså. (GREK kommer jo greit opp i søkefeltet øverst til høyre.) Tviler på at disse sammenhengene er særlig opplagte for de fleste fondstorget-brukerne.
Gjest
Gjest
Nei, dessverre. Det er litt stivbente regler for dette, og jeg har måttet endre innlegget nå. Direkte lenker til amerikansk-noterte ETF`er kan ikke brukes. Anbefaler de eksterne kildene over for å finne god info. Se etter at eksponeringen stemmer med den du vil ha og at det er god likviditet i fondet. De fleste instrumentene kan handles gjennom oss.
Gjest
Gjest

Hei, et lite spørsmål til. Jeg ser at det er en del ETF’er og ETN som tracker volatilitet, f.eks. VXX, som ser ut til å skulle tracke VIX. Jeg leste en fersk (pussig at den dukket opp akkurat da jeg skulle researche disse ETF’ene litt) kommentar angående VXX her: http://blogs.barrons.com/focusonfunds/2013/11/18/volatility-index-is-up-etns-are-down-what-gives/?mod=yahoobarrons&ru=yahoo Uten å ha gravd særlig dypt, ser det for meg ut som et problem er at ETF’ens konstruksjon gir et slags tap av noe som likner en opsjons tidspremie, som hele tiden vil korrodere ETF’ens verdi. Som nevnt i den kommentaren: VXX er kanskje egnet for kortsiktig (intradag?!) trading. Mitt… Les mer »

Gjest
Gjest
vxx er en ETN (equity traded note), som er kjent for å ha en tidspremie. en ETF, derimot skal ikke ha noe tidspremie, såvidt jeg har skjønt. har investert i ETFer over lengre tid og de største av disse tracker indexene veldig godt. sammenlikn for eksempel en ETF på S&P eller oslo børs med den faktiske indeksen, så ser du om de gjør det like bra
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert