Gå til hovedinnhold

DEN TEKNISKE IMPLIKASJONEN AV OLJEPRISFALLET

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Oljeprisen hadde en sterk utvikling i desember fra 43 til 54, hvilket ble “trigget” for det meste av short-covering. Hedgefondene var short 151 mill.fat på bunnen omkring 43-nivået. Dette sørget for å skaffe godt med drivstoff for en sterk oppgang. En sterk oppgang etterfulgt av en sidelengs bevegelse er tradisjonelt ett signal på underliggende styrke, og at den etterfølgende bevegelsen er opp. Rent teknisk blir da den siste nedgangen å betrakte som uventet!

Vi ser at volumet har vært på et normalt til høyt nivå i konsolideringsperioden, hvilket har sørget for at mange investorer har fått posisjonert seg i olje. Fra futuresmarkedet vet vi at hedgefondene har en kraftig slagside mot long – En type 1 mrd. long slagside, hvilket er tidenes største posisjon.

Nå har oljeprisen gjort det mange ikke forventet skulle inntreffe, det å falle! Det at OPEC har en høy gjennomføringsgrad på sine kutt har understøttet det positive bildet til hedgefondene, og trusselbildet med OPEC i team var redusert.

Man skal som hovedregel være meget forsiktig med å undervurdere konsekvensen av bevegelser som er totalt uventede.

Når det uventede kommer og bidrar til at mange investorer blir liggende feil gjør situasjonen mer alvorlig sentimentmessig. Det får konsekvenser, og dette blir ikke fikset på 1-2-3. Dette fordi den tekniske skaden er stor og at investorpsykologien trolig har endret seg.

Min spekulasjon er at en rekke investorer, i tillegg til å ha vært frustrerte for at det ikke har brutt opp de siste 2 måneder, også har blitt mer usikre.

Kursfallet har vært så kraftig at følgende strategi dukker opp på morgenmøtene – “Kommer oljen opp igjen skal vi vekte oss ned eller ut”.

Erfaringsmessig bør investorer bli mer årvåkne når det kommer en bevegelse som er større enn det vi hittil har sett i trenden siden dette skaper grunnlag for økt usikkerhet. Det at hedgefondene er long 1 mrd fat, og at re-balanseringscaset ikke lenger er å betrakte som “done-deal” sørger nå for at det kan ha blitt skapt ett formidabelt motstandsbelte opp mot 52,50.

Det var ingen “sprekker” eller usikkerhet omkring re-balanseringscaset fra januar til mars, og hedgefondene var således meget bullish posisjonert, men oljeprisen klarte likevel ikke å bryte opp??? Hva betyr dette i klartekst?

Kursfallet har høyst sannsynlig skapt et formidabelt overliggende motstandsbelte og jeg ser ikke helt hvorfor oljen ETTER bruddet ned skal klare å bryte opp i det korte perspektivet ???

Det var kun 48,8 mill. fat short i oljeprisen i forkant av bruddet ned, og det er altfor marginalt til å skape en aggressiv kjøperside.

For å løfte oljeprisen må det komme NYE investorer som kjøper oljen long.

Hvorfor kjøpe olje nå?

Hvorfor skal den bryte opp når den ikke har klart det på en 2 måneders konsolidering?

Et argument kan være at oljen befinner seg i en sterk sesong. Det er ingenting som er umulig, men jeg ser ikke på kort sikt hvordan de tekniske utfordringene skal kunne løses uten at flere blir tvunget ut av oljen.

En kortsiktig rekyl kan komme, men merker aktørene at oppgangen blir møtt med volum vil dette få konsekvenser. En rekke investorer er nå trolig blitt skremt eller i det minste blitt usikre og jeg forventer at det er flere på vei ut enn inn på kort sikt. Det kan selvsagt komme noe støtte fra OPEC, men kommer det ikke noe som gir et klart svar på spørsmålet “hvorfor kjøpe olje nå?” er de tekniske utfordringene så store at jeg ikke helt ser hvordan dette skal løses på en annen måte at de får solgt seg ut på lavere nivåer.

Får oljen et mindre løft fra dagens nivåer, som blir stoppet av en ny salgsbølge, kan dette skape en svært negativ brekkstangseffekt hvor nedsiden er ned mot bunnen av trendkanalen ved 46-nivået.

Konklusjon: Oljen har problemer, skal videre ned, men er kortsiktig oversolgt som kan trekke inn noen mer kortsiktige investorer som kjøper på “sterk” sesong argumentet. Det kan komme en rekyl, men den vil med høy sannsynlighet bli møtt med selgere! Jeg opprettholder et negativt syn på oljeprisen i det kortsiktige perspektivet, og ser ytterligere nedside.

Roger Kristiansen driver nettstedet www.taktiskinside.com, som er en side for chartdrevet Makro- og Sentimentanalyser. Roger Kristiansen har 27 års erfaring fra finansmarkedet som trader, aksjemegler og forvalter.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer