Nordnetbloggen

Det enkle er av og til ikke det beste!

De aller fleste har et forhold til en bank. Om det er et godt eller dårlig forhold er en annen sak! Mange mener at det enkleste er å holde seg til én bank og én bankrådgiver fordi det har vært slik lenge og i tillegg så sier banken at du får ekstra gode vilkår om du samler både lån, sparing og forsikringer hos dem.

Det har ikke banken lov til lengre!

Finanstilsynet har satt ned foten for helkundekonsepter. Et rundskriv fra 06. september 2011 som heter “Marknadsføring og sal av produktpakker”, bekrefter dette.  Finanstilsynet har sett at dette hemmer konkurransen mellom finansinstitusjonene som har et bredt produktspekter og de med et smalere produktspekter. Og er det noe vi som forbrukere må være positive til, så er det konkurranse. Det fremmer både gode produkter og god pris for oss.

Forbudet fra Finanstilsynet omfatter to typer produktpakker:

  1. En finansinstitusjon kan ikke tilby en tjeneste med forutsetning om at kunden også skaffer seg en annen tjeneste.
  2. En finansinstitusjon kan ikke gi en kunde særlig gunstige vilkår dersom kunden kjøper flere tjenester.

Det er et unntak dersom finansinstitusjonen oppnår kostnadsinnsparing ved at kunden får flere tjenester samtidig. Eksempel på det er skadeforsikringer og kostnadsinnsparinger ved å gi ut poliser med flere forsikringer. Denne kostnadsinnsparingen som da må dokumenteres må godskrives kunden.

Det som er helt klart er at helkundekonsept i bank ikke lengre er tillatt. Banken skal ikke kunne tvinge deg til å ha både sparing og forsikring via dem for å få ekstra god rente på boliglånet.

Vi shopper rundt etter laveste pris på mat, reiser, elektriske artikler, strømleverandør osv. Det er vel så viktig å påse at vi har det beste tilbudet vi kan få på lån, forsikring og sparing også. Dette bør vi sjekke opp minst en gang i året slik at de store finansinstitusjonene ikke sovner i timen og melker oss for mer renter og avgifter enn de bør. Selv om det er enklere å bare la ting være som de er. For eksempel vil 0,2 prosent lavere lånerente på et lån på 3 millioner bety 6000 kr (før skatt) mer til deg per år. 0,5 prosent lavere lånerente på samme sum betyr 15 000 kr (før skatt) mer til deg. Bare der har du nesten nok penger til å fylle opp et års sparing i BSU. At banken ikke tar avgifter for at du skal spare i fond, betyr også mye. Spesielt blir det for langsiktig sparing som pensjonssparing. Det lønner seg å følge med. Du fortjener å bruke pengene du tjener på ting du bestemmer, ikke på unødvendige avgifter.

Mvh Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert