Nordnetbloggen

Disruptiv teknologi

Tesla kom fra null og solgte mer luksusbiler enn noen annen i Norge i 2013.

I mandagens utgave av Finansavisen kunne vi under overskriften “Luksusbilsalget stuper” lese at Tesla  solgte dobbelt så mange biler av sin Model S i Norge i 2013 som alle andre leverandører av luksusbiler til sammen.

Tesla treffer markedet på flere punkter i Norge:

  • Ingen liker å sitte i kø – med elbil kjører du i kollektivfeltet.
  • Ingen liker årsavgift – elbil er fritatt.
  • Elbiler passerer bomringen gratis.
  • Elbiler parkerer gratis.
  • Drivstoff er dyrt – strøm er billig.
  • Elbil er fritatt for bilavgift – bilen blir myyyye billigere.
  • Bilen er miljøvennlig – føles godt å ikke forurense.
  • Det er en pen og bra bil.

I sum blir dette en ekstremt bra kombinasjon for bilkjøperne. En flott bil til mellom ½ til 1/3 av hva det koster for biler i samme klasse, kombinert med vesentlig lavere driftskostnader… Det er en killer combination, og jeg syns ikke det er rart i det hele tatt at Tesla har tatt den norske bilmarkedet med storm.

Disruptiv teknologi

Det vi ser her er godt eksempel på disruptive teknologi – at noen kommer inn i konkurransen med en helt annen tilnærming og snur opp ned på hele markedssituasjonen. Ofte gjøres dette ved at man har klart å få til tydelige fremskritt i bruken av eksisterende teknologi, eller forbedret den forbi en slags terskel.

Apple gjorde dette med den første iPhone, og igjen med iPad. Berøringsskjermer var ikke nytt, men plutselig ble de enkel å bruke. Barn på 2-3 år åpner nå NRK Super på iPad lekende lett og ser heller på innhold der enn å følge barne-TV’s regulære sendinger.

Amazon har gjort det med bokhandel. Wikipedia har gjort det for leksikon. Google har gjort det med markedsføring. NetflixFacebookTwitter… listen fortsetter.

Hva betyr dette for deg som investor?

De fleste inntektsprognoser for selskaper er bygget opp nogså lineært. Analytikerne antar at neste år skal bli som i år, gjerne med tillegg av en vekstfaktor. Det er vanskelig å modellere risikoen for at det skal komme en disruptive teknologi inn og endre konkurransebetingelsene. Men det skjer. Som investor er det viktig å følge med når tegn på dette kommer i sektorer man er investert i. Kommer en aktør og gjør noe som endrer spillereglene? Gevinsten ved å være inne i vinneren er stor. Rir du taperen helt til bunns får du… 27% skattefradrag for tap.

Hvor kommer den neste bølgen?

Hvem vet. Det pågår i større og mindre grad i de fleste bransjer. Noen utviklinger har pågått en stund men er ennå ikke modne. Hydrogen om primær energikilde i eksempelvis biler er en av disse. Det er viktig å ha et våkent blikk på hva som skjer på forskningsfronten. Plutselig kommer en teknologi over terskelverdien for praktisk bruk, og da kan ting skje fort.

Et meget stor del av økonomien i verden er eksempelvis involvert i ENERGI. Å finne fossile energiressurser – ta de opp – transportere de – lagring – forbrenneing – distribusjon til sluttbruker etc. Dette er svært. Legg til vannkraft, vindkraft og ulike former for solkraft, og man får en enda større del av samfunnskaken.

Sektoren er stor, men samtidig kanskje svært sårbar dersom noen kommer opp med nye løsninger. Måten det gjøres på i dag er tildels dyr, dårlig og gammeldags. Kan man få tilgang til så mye energi man ønsker relativt billig og forurensningsfritt? Kan man produsere energien nær brukeren i en stabil og lett skalerbar løsning? Tja, jeg anser sannsynligheten for stor for at vi kommer til å se dette i min levetid.

Ta en kikk på TED-innlegget til gutten som bygde fusjonsreaktor i sine foreldres garasje som 14-åring. Nå har han blitt voksen og har noen interessante initiativer på lur. Kanskje atomkraft versjon 2.o blir en del av løsningen?

Taylor Wilson snakker om små forurensningsfrie atomreaktorer.
Taylor Wilson snakker om små forurensningsfrie atomreaktorer.

Spennende saker. Tesla blir ikke de siste som snur opp ned på en bransje. Følg med. Som investor har man muligheten til å sitte i forsetet… eller i baksetet gjennom å kjøpe fond. Begge deler er bra. Å stå midt i veien for endringen er sjelden lønnsomt. Spør aksjonærene i Norske Skog.. eller Kodak…. eller Blockbuster (videosjapper i USA). De to siste er nå konkurs.

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
28.03.2014 13:20
Småpirk, men elbiler er ikke fritatt årsavgift. Den er riktignok veldig lav og kun 400 kroner, men det er likevel ikke gratis.
Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
08.04.2014 18:18
Småpirk, men det koster faktisk kr. 425,- 🙂
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert