Gå til hovedinnhold

Droneangrep på Saudi-Aramco – hva er konsekvensene for oljemarkedet?

I helgen skjedde det en dramatisk hendelse for Saudi Arabia og verden. Verdens største oljeanlegg ble angrepet og lammet over halve oljeproduksjonen til Saudi Arabia.

Dette har store konsekvenser for verdens oljemarked. Saudi Arabia produserer daglig 10 millioner fat olje, som er omtrent 10% av verdens totale daglige produksjon (100 millioner fat). Som en konsekvens av disse angrepene, har Saudi Arabia måtte stenge ned 50 prosent av sitt anlegg. Dette tilsvarer over 5 prosent av verdens totale produksjon av olje.

Slike hendelser får naturlig nok konsekvenser for finansmarkedet, og vi våknet opp i går til en oljepris i høygir- og prisen endte i går opp nærmere 13 prosent fra fredagens sluttkurs.

Under skal jeg kort oppsumere tre sentrale ting, samt at Roger Berntsen og meg har laget et 20 minutters innslag der vi snakker om alt i fra de politiske, økonomiske og selskapsspesifike konsekvensene av dette angrepet.

Hva er skjedd?

Verdens største oljeprosesseringsanlegg som ligger i Buqyag i Saudi-Arabia, ble i helgen rammet av et omfattende droneangrep som førte til kraftige skader. Som en konsekvens av dette sa landets energiminister prins Abdulaziz bin Salman at oljeproduksjonen stanses midlertidig som følge av angrepet. Det er kommet rapporter på at det er 10 droner som i alt har truffet 19 rørledninger på to anlegg.

Anleggene som er rammet produserer ca 5,7 millioner fat olje per dag. Dette tilsier halvparten av Saudis totale daglige oljeproduksjon (10-11 millioner fat per dag). Som nevnt tidligere i teksten tilsvarer altså dette bortfallet rundt 5 prosent av verdens totale daglige oljeproduksjon.

Hvem står bak angrepet?

Det er foreløpig ingen konkrete fakta på hvem som står bak. Dog har Iran, som av mange pekes på som en naturlig kandidat, selv utnevnt Houthiene, som er en sjiamuslimsk opprørsgruppe fra Jemen. Disse er støttet av Iran og har i lang tid vært i konflikt med Saudi- Arabia. USA og utenriksminister Mike Pompeo er derimot skråsikker på at angrepet ikke kom i fra Jemen, og skylder istedenfor på Iran. Det er også kommet rapporter på at det er funnet Iransk merkede våpen på anlegget, som har satt ytterligere fart på ryktene om hvem som står bak.

I skrivende stund er det derimot ikke kommet konkrete fakta om hvem som står bak.

Hvorfor skylder USA på Iran?

Det har lenge vært krass geopolitisk stemning mellom Iran og USA. For de som husker tilbake til mai måned, så kunne man lese om en spent situasjon ved Hormuzsredet, som er verdens mest trafikerte oljekanal.

Grunnen til at USA går ut så hardt mot Iran, er nettopp grunnet størrelsen på angrepet. Det er gjort så omfattende skader, at det krever våpen av et ganske avansert kaliber for å kunne gjøre såpass store skader. Dette har ikke Houtiene i Jemen resursser til. Derfor blir det naturlig og anta at en stat vil stå bak.

Dette er absolutt ikke gode nyheter for verden. Skulle det vise seg at Iran står bak, vil USA med stor sannsynlighet angripe Iran og skape krigstilstander- noe som vil være svært synd for verden.

Under har Roger Berntsen og meg spilt inn en video der vi snakker om situasjonen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer