Gå til hovedinnhold

East Capital China Environmental Fund

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

East Capital China Environmental Fund

 

I 2010 kjøpte East Capital en nisjeforvalter som spesialiserte seg på Kina og også forvaltet et «Greater China» fond. Siden den gang har det skjedd mye. Vi ble den første nordiske kapitalforvalteren som ble gitt tilgang til A-aksjer gjennom en såkalt QFII-lisens. Vårt investeringsteam i Hong Kong forvalter i dag to strategier i Asia, East Capital China Environmental, samt East Capital Emerging Asia.

 

Vi har i mange år jobbet mye med ESG/SRI i vår investeringsprosess i Øst-Europa og så i Kina store muligheter innen «grønne» investeringer. Det finnes etter hvert flere globale «grønne» fond, men utfordringen for disse er at de ikke «kan» kinesiske A-aksjer, og dermed ekskluderer det fra sitt investeringsunivers. Det høres kanskje ikke så farlig ut i et globalt mandat, men utfordringen er at Kinas lokale børser (A-aksjemarkedet) er hjemsted for 2/3 av verdens «grønne» selskaper (etter markedskapitalisering). East Capital rekrutterte tidligere Head of Greater China fra BNP Paribas, Francois Perrin, for å forvalte denne strategien for oss; sammen med det eksisterende Kina-teamet. Francois har lang og ekstremt sterk historikk innen denne sektoren. Kina-strategien han har forvaltet i mange år, ligger avkastningsmessig blant de beste 10 Kina-fondene i verden (blant ca. 400 Kina-fond man finner i Bloomberg), både på 5 år, 3år, og 1års historikk. Nå er vår Kina-strategi tilpasset dette, et tema vi har sterk tro på i et langsiktig perspektiv.

 

Kinas krig mot forurensning – Investeringscase:

«Det første jeg gjør når jeg står opp om morgenen, er å sjekke luftkvaliteten i Beijing. Mitt håp er at vi hver dag vil se blå himmel, grønne fjell, og klare elver; ikke bare i Beijing, men i hele Kina.» – Xi Jinping, President.

 

Utgangspunktet når det kommer til å investere i Kina generelt, er at dette er et stort marked i kraftig vekst. Kina har allerede blitt en økonomisk stormakt, men med en vekstrate på ~6-7% er dette en prosess som vil fortsette; og økonomien og markedet vil bli stadig viktigere i global målestokk. Med et enormt internmarked kan selskaper også vokse seg store og robuste, før de er avhengig av å søke ytterligere vekst i utlandet; der de treffer tøffere konkurranse. Samtidig er det et marked globale investorer er undereksponert mot, og man kan sånn sett forvente økt oppmerksomhet og økte investeringer i kinesiske selskaper fra internasjonale investorer i årene fremover; ikke minst i forbindelse med indeksinkludering av A-aksjer (når det enn måtte bli). Det er mange bekymringer for Kinas økonomi, men vi mener det er helt naturlig (og helt nødvendig) at vekstraten har kommet ned. Samtidig har det vært helt nødvendig for Kina å gå fra en investeringsdrevet vekstmodell mot en mer konsumdrevet vekst; en lang og krevende transisjon som vi mener har gått overraskende bra så langt. På tross av at det er en lang vei igjen å gå enda. Gjeldsproblematikken er etter hvert velkjent, og det er klare problemer med kapitalallokering i Kina. På grunn av Kinas valutareserver og relativt lave føderale gjeldsnivå, mener vi at denne situasjonen er håndterbar, gjennom de reformer som gjøres og planlegges.

 

Så til fondets innretning. At det er voldsom forurensning i Kina er ikke noe nytt. Beijing registrerte 193 dager med luftkvalitet som er kategorisert som verre enn «usunn» i fjor. 30% av Kinas ferskvann er kategorisert som «ikke drikkbart». 12,5% av jordbruksarealet er forurenset av tungmetaller. I desember 2015 opplevde 25% av kinas befolkning en luftkvalitet som er verre enn i et røykerom på en flyplass når de beveget seg utendørs. Det som har forandret seg er fokuset til den jevne kineser og dermed etter hvert også det politiske fokuset på problemene. Sosiale medier har radikalt endret oppfatningen av hvor ille forurensningen faktisk er. Kinesere har installert egne private luftmålere, og deler informasjonen aktivt på sosiale medier. Når Al Gores «Under the Dome» ble kjent for det kinesiske publikum ble den sett av mer enn 200 millioner mennesker i løpet av en uke. Dette har ført til en politisk mobilisering, og i sin seneste 5-årsplan har kinesiske myndigheter lansert et investeringsprogram som utgjør Hollands BNP – i årlige «grønne» investeringer. Dette skaper et bakteppe av medvind for Kinas «grønne» selskaper, som vi søker eksponering til.

 

Fondet er altså rettet mot markedet med flest miljøselskaper, i verdens mest forurensede land, som også er det landet som investerer tyngst i å forbedre miljøproblemer

 

Hvilke sektorer er det vi investerer i? Blant sektorene vi har overvekt i finner man bl.a. miljøvennlig transport (som f.eks. elektriske biler og busser, batterier mm), fornybar energi (sol og vind), vann (selskaper som jobber med utvikling og installasjon av rensningsanlegg) samt utbyggere av mer energieffektiv infrastruktur.

 

Ser vi på East Capital China Environmental består fondet i dag av 43 selskaper som vi mener preges av kvalitet, attraktiv prising, og som leverer sterk vekst. I gjennomsnitt handles porteføljen til en P/E på 13,9x, en utbytteyield på 2%, og forventet inntjeningsvekst på 25,6%. For dem som er mer versert i prisingsmultipler er også PEG raten interessant, på 0,5x. Egenkapitalavkastningen (ROE) ligger på 18,4% i porteføljen.

 

Mvh

 

Erik & Gisle

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer