Gå til hovedinnhold

East Capital Frontier Markets Fund

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

East Capital Frontier Markets Fund

I desember 2014 lanserte vi vårt første fond med et globalt investeringsunivers, nemlig East Capital Frontier Markets Fund. Vi har siden vår start i 1997 basert oss på en lokal/regional tilnærming og dybdekunnskap, og vi har opparbeidet oss lang erfaring med investeringer i umodne markeder. Vi har faktisk investert i Frontier-markeder i 18 år, før det i det hele tatt ble definert som en egen aktivaklasse. Vi ønsket å beholde den lokale/regionale tilnærmingen, men tilpasse dette kunders ønske om å forholde seg til større/færre byggeklosser når de setter sammen sine porteføljer. Forvaltningen av Frontier-fondet drar sånn sett god nytte av våre regionale analysekontorer i Moskva, Hong Kong, og Dubai. Peter Elam Håkansson er CIO, mens Emre Akcakmak leder forvaltningen av strategien. De støttes av to andre erfarne forvaltere, Tim Umberger og Adrian Pop. Teamet støttes ytterligere av analytikere, sjeføkonom, Head of Corporate Governance, samt vår interne trading avdeling.

 

Investeringscase

Hva er det så som gjør Frontier-markeder interessante? Primært er det 5 forhold vi ser på som essensielle for investeringscaset.

  • Sterkt vekstpotensial. Frontier-markedene er neste generasjons vekstmarkeder. Dette er økonomier som nyter godt av økonomisk konvergens, der enkle reformer og unge befolkninger er nøkkeldrivere. Demografi er en kraftig langsiktig driver, og f.eks. Afrika har en svært attraktiv demografisk profil, med en median alder mellom 15-20 år. Generelt kommer Frontier økonomier fra lavere utviklingsnivåer, hvilket gjør den økonomiske veksten «lettere» å realisere. Å ta steget fra lavinntektsland til middelinntektsland, er langt enklere enn å gå fra middelinntektsland til høyinntektsland.
  • Frontier-markeder er lavt korrelert med andre aktivaklasser da de er svært ulike (stort mangfold av drivere og risikofaktorer gjør at de ulike markedene responderer svært ulikt på dynamiske globale faktorer), men generelt enn så lenge ikke er like godt integrert i globale finansmarkeder som modne markeder eller vekstmarkeder. Selv om enkeltland kan ha svært høy risiko (volatilitet), slik som f.eks. Nigeria, er universet så ekstremt mangfoldig, at gjennom god porteføljekonstruksjon kan faktisk volatiliteten bli lavere enn i både vekstmarkeder og modne markeder. Dette høres merkelig ut, men sammenlikner man Frontier-indeksen MSCI FM med f.eks. MSCI LatAm, MSCI EMEA, MSCI EM (vekstmarkeder), MSCI Asia ex-Japan, MSCI DM (modne markeder) mellom 2009-2014; var faktisk volatiliteten lavest i MSCI FM.
  • Gode utbytter. Dette er umodne markeder, der belønningen for å være først kan være stor med tanke på lav konkurranse. Generelt finner man høye profittmarginer (i vekstmarkeder er marginen typisk 7-8%, mot 15-17% i Frontier-markeder) og attraktive utbyttenivåer med nåværende yield over 4% (vs. ~2,5% i vekstmarkeder og modne markeder).
  • Oversett og underinvestert. Markedene utvikles og vokser, men dette er fortsatt en fersk aktivaklasse. Tilgang kan være dyrt og komplisert. Dette gjør at mange investorer så vidt har begynt å se på eksponering i Frontier-markeder, og at interessen og oppmerksomheten vil øke etter hvert som regulering og infrastruktur bedres, harmoniseres, og modnes. Ser man på investert kapital utgjør dette 900 USDmrd i vekstmarkeder, vs. 20 USDmrd i Frontier-markeder.
  • Attraktiv prising. På tross av god inntjeningsvekst er prisingen i Frontier-universet lav relativt til både vekstmarkeder og modne markeder. Rabatten er nå høyere enn den har vært historisk. P/E for Frontier ligger på 10x mot 12x for EM og 17x for DM.

 

Fondets investeringsfilosofi/prosess

  • Globalt team med regional tilnærming. Vi vil også investere i selskaper utenfor MSCI Frontier Markets indeksen for å finne de beste selskapene Frontier-universet byr på. Indeksen legger for stor vekt på for få land samt naturressurser og banker, hvilket totalt sett bl.a. utelater for mye interessant konsum-eksponering. Generelt sett vil fondet søke å undervekte råvarer/energi pga høy politisk risiko samt typisk dårligere selskapsstyring. Fondet investerer ca. 50% i selskaper som ikke er inkludert i indeks, og har en aktiv vekt/aktiv risiko på 64%.
  • Selskapsbesøk med evaluering av selskap, eiere, og ledelse.
  • Aksjeplukking basert på «bottom up» evaluering av selskaper der «top down» evaluering integreres i selskapsanalysen.
  • Eksponering til en stadig økende mengde konsumenter med voksende kjøpekraft.
  • Veldiversifisert portefølje bestående av ca. 60 selskaper.

 

Fondet ble lansert i desember 2014, og har siden den gang levert meravkastning relativt til indeks på 2,8% etter kostnader. Hittil i år er meravkastningen på 1,7% (per 20/6). Av hensyn til lengde har jeg ikke diskutert markedsutsikter og posisjonering i dette innlegget, jeg vil komme tilbake til dette i en senere post!

 

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer