Gå til hovedinnhold

Enterprice Value og EV/EBITDA

Enterprice value er en teoretisk måte å finne oppkjøpsverdien til et selskap. Her viser jeg hvordan du skal regne det ut og hvordan dette kan brukes.

Hva er Enterprice Value?

Enterprice Value (EV) eller Selskapsverdi norsk er en måte for å få fram verdien av selskapet som er bredt brukt av analytikere og investorer. Enterprice Value blir også ofte brukt i stedet for markedsverdien på selskapet siden markedsverdien på selskapet gjerne ikke tar i betraktning gjeld, siden den regnes ut fra å multiplisere antall utestående aksjer med aksjeprisen.

For å regne ut EV så tar vi markedsverdien av selskapet + totale gjelden – kontantbeholdningen

Intuisjonen er slik: Dersom man kjøper hele selskapet , så kjøper man også med hele gjelden, så man vil skylde en bank en sum med penger. Dersom bedriften som vi kjøper opp allerede har en god del kontanter på konto, så kan vi bruke de kontantene til å nedbetale gjelden. Så EV er altså prisen for hele selskapet, både egenkapital og gjeld.

Regneeksempel: ABC AS

Utestående Aksjer: 5 000000 stykker

Pris per aksje: 10 NOK

Kortsiktig Gjeld: 1000000 NOK

Langsiktig Gjeld: 2000000 NOK

Kontantbeholdning: 1000000

Som nevnt, så har EV 3 små steg:

1: Markedsverdien på selskapet: 5000000 * 10 NOK = 50000000

2: Total Gjeld: 1000000 NOK + 2000000 NOK = 3000000

3: Kontantbeholdning: 1000000

1 + 2 – 3: 50000000 NOK + 3000000 – 1000000 = 52000000 NOK

Vårt selskap ABC AS har da en selskapsverdi på 52 millioner kroner. Så den teoretiske oppkjøpsverdien til selskapet er da 52 millioner.

EV/EBITDA

EV/EBITDA også kjent som Enterprice Multiple er en ratio som bestemmer verdien til et selskap. Selskaper med en slik multippel under 7.5 er generelt sett sett på som gode selskaper å kjøpe opp. Dette er kun er tommelfinger regel og ikke noe som nødvendigvis kan brukes for alle. Denne kan som alle andre ratioer jeg har snakket om variere fra sektor til sektor og man må da sammenligne denne med selskapets konkurrenter.

For å regne ut denne multippelen, så tar man EV (Enterprice Value) som jeg har snakket om over, og dele denne på EBITDA som da står for Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization, som på godt norsk vil være inntekt før renter, skatt, nedskrivinger og avskrivninger, eller driftsresultat før avskrivninger.

En lav Enterprice Multiple betyr ofte at selskapet er underpriset, mens en høy Enterprice Multiple i forhold til sine konkurrenter, betyr at selskapet er overpriset. Slike vil da variere fra bransje til bransje og vi kan forvente at vekst-selskaper som bioteknologiske selskaper har en høyere multippel enn noen sakte voksende bransjer som for eksempel eiendomsselskaper.

Negative sider:

Enkelte investorer har en tendens til å hoppe på aksjer hvor Enterprice multippelen synker og man kan tro at selskapet er «billig» og da satser på at selskapet snur og får avkastning på investeringen. Dette kan potensielt være en felle hvis det er noe fundamentalt feil i selskapet og det kanskje er på vei til å være konkurs.

Et godt tips er å ha godt kjennskap til selskapet og forstå hva de driver med og ha kontroll på regnskapet og nyheter som kommer ut. Slik kan du hindre at du havner i noen falske feller, og heller finner underpriset selskaper slik at du får avkastning. Igjen, som med alle andre ratioer, så bør den brukes sammen med andre før man bestemmer om man skal kjøpe aksjer i et selskap eller ikke.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
13.09.2020 12:11

Hei! Dette er sikkert et veldig dumt spørsmål, som kommer fra en som prøver seg på dette for første gang, men jeg sliter veldig med å finne alle disse nøkkeltallene dere nevner på blogger, nettsider og podcaster. Hvor finner jeg feks EBITDA? Eller kontantbeholdning? Prøver å leite meg frem både på nordnet.no og morningstar, men det brukes så mye forskjellige begreper at jeg faller helt av og sliter med å være sikker på om det faktisk er riktig tall jeg finner.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.09.2020 12:18

Hei Pires, Dette er absolutt ikke et dumt spørsmål og det er supert at du prøver å lete etter informasjon om selskaper på egen hånd. Du kommer veldig langt med nysgjerrighet. Jeg vil anbefale deg å sjekke i regnskapene til bedriftene. Hvis du ønsker for eksempel regnskap til Telenor, så kan du søke i Google etter “Telenor Investor Relations” eller bare “Telenor Årsregnskap”, så kommer du fram til alle regnskapene Telenor (eller den bedriften du søker etter) har lagt fram. Det pleier å være en standard mal bedriftene leverer tallene sine i og de fleste vil nok gi deg EBITDA… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.09.2020 13:27

Dette var et helt supert svar. Takk skal du ha!

Gjest
Gjest
01.01.2020 15:42

Tager markedsværdien på en aktie ikke højde for den gæld og kontantbeholdning som selskabet har?
Jeg synes tit jeg hører om selskaber der har en lav markedsværdi fordi de har en høj gæld.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.01.2020 15:46

Hei Thomas, godt spørsmål. Hvis investorer mener at selskapet har for mye gjeld eller kanskje risikabel gjeld som risikerer å ikke bli tilbakebetalt, så vil aksjeprisen synke fordi det er større sannsynlighet for konkurs i min mening. Dette påvirker dermed sagt ikke den teoretiske verdien av selskapet, som er både den totale gjelden og egenkapitalen i selskapet.

Så du har helt rett i at markedet tar i betraktning gjelden selskapet har.