Nordnetbloggen

Et intervju med «Robotdødaren»

På Nordents spare- og invesTOUR kan du blant annet treffe Svend Egil Larsen, daytrader, og kjent via media som mannen som lurte en aksjerobot og ble stevnet helt til Høyesterett for dette. Vi har tatt en prat med Svend Egil for å lære mer om trading, børsroboter og forhåpentligvis få noen tips om hvordan man kan tjene penger på børsen.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er Svend Egil Larsen, en 41 år gammel tobarns-far fra Stavanger, som tjener til livets opphold ved å handle aksjer på heltid. Jeg er også en av to som ble tiltalt og frifunnet for å ha tradet skjorta av en aksjerobot fra Timber Hill.

Er det mulig å se at man handler mot en robot?

Det er i utgangspunktet ikke mulig å se hvem man handler mot før handelen er gjennomført, først da ser man megler-id og kan dra forskjellige konklusjoner. Man kan ofte anta at man handler mot algoritmer eller roboter ut ifra mønstrene disse bruker. Jeg vil dog hevde at man ved erfaring kan bli ganske flink til å spotte robotene.

Hvordan er det å leve som en investor?

Det er er ofte et kjedelig yrke, der det for min del dreier seg mye om å vente på at muligheter skal dukke opp. Vente på at andre gjør feil, og det skjer. Trader man lengre case handler det veldig mye om å sette seg godt inn i selskapene man handler i. Der man før kunne tjene alle sine penger på såkalt daytrading så er man etter algoritmenes inntog tvunget til noen ganger å endre tidshorisont på investeringene.

Er det vanskeligere å bli rik som trader nå enn tidligere, og har robotens innmarsj på Oslo Børs endret måten du investerer?

Det er veldig vanskelig å tjene penger som daytrader for tiden. Det er fortsatt mulig å tjene penger som aksjeinvestor, men det fordrer at man setter seg godt inn i selskapene man investerer i. Før kunne man som daytrader være raskere enn andre investorer, den jobben har nå algoritmene tatt over. Man kan fortsatt være smartere enn algoritmene.

Hvor mange handler gjør du om dagen/måneden?

Før kunne jeg gjøre et par hundre handler om dagen, nå er det mer snakk om noen hundre handler pr. måned.

Har du noen aksjetips?

Jeg handler sjelden basert på tips fra andre og jeg deler også veldig sjelden ut tips. Det er en regel jeg har hatt siden jeg begynte med trading på heltid.

Hva syntes du er bra med Nordnet?

Nordnet er veldig oversiktlige og har bra handelsløsninger, tenker da spesielt på The Online Trader. Ellers er Nordnet flinke på skatt og backoffice. Tilgang til mange markeder og fond er også bra.

Hva bør Nordnet bli bedre på?

Nordnet kunne sikkert blitt enda bedre på tradingløsninger, men dette markedet er jo ikke akkurat i vekst for tiden.

Hva skal du snakke om på Nordnet spare og invesTOUR?

Jeg skal snakke om hvordan man kan overleve som trader/investor i dagens marked, og avmystifisere algoritmer litt.

Har du noen råd til mindre erfarne investorer?

Hvis man ikke vet hva man holder på med så kjøp fond, eller sett pengene i banken. Hvis man absolutt vil inn i aksjemarkedet og trade, så vær forberedt på å tape penger i begynnelsen.

Har du lyst til å lære mer om trading og investering kan du treffe både Svend Egil og mange andre kompetente mennesker på spare- og invesTOUR. Jeg håper vi sees der.

Mvh, Anders

Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert