Nordnetbloggen

ETFer – tradisjonelle fonds populære lillebror

Kjapt, trygt og billig

I dette innlegget får du litt mer informasjon om børsnoterte fond eller Exchange Traded Funds (ETF). Finn ut hvordan de skiller seg fra ordinære fond, fordeler og ulemper med ETFer og hvordan du kan handle de på nordnet.no. For å få mer inspirasjon kan du dele og diskutere med andre ETF-investorer på Shareville. Bli medlem på Shareville.

Interessen for handel i ETFer er stigende, selv etter en sterk vekst i mange år. Årsaken er at det er like raskt og enkelt som å handle en aksje og du kan eksponere deg mot omtrent alle bransjer og deler av verden som du ønsker. Det er ingen forvaltere som sitter og analyserer eller prøver å plukke vinneraksjer, men det er ofte datamaskiner med hjelp av noen få mennesker som sørger for at ETFen speiler sin respektive indeks for en billig penge.

 

ETFer vs. ordinære fond

ETFer følger de samme reglene som et vanlig fond i forhold til likviditet/omsetning, diversifisering og eksponering. De er i tillegg konstruert slik at ETFen lever videre selv om meglerhuset/banken/forvalter som har utstedt den skulle gå dukken, slik som i ordinære fond.

For ordinære fond tar det normalt ca. 2-3 virkedager før du har fondsandelene (eller pengene ved salg) på kontoen, mens det tar brøkdelen av et sekund med en ETF. Et fond handles i kroner til ukjent kurs, mens en ETF kjøper du i antall til kjent kurs. Du betaler riktignok kurtasje ved ETF-handel, mens ordinære fond ofte er kostnadsfritt å kjøpe og selge. Vi kan derfor si som en tommelfingerregel at du med en ETF normalt handler med litt mer penger og/eller ofte har litt kortere tidshorisont. Skal du, derimot, månedsspare, eller sitte investert i mange år, bør du handle ordinære fondsandeler. Dette fordi du ikke betaler kurtasje og det har kanskje ikke så mye å si om du selger 28. mars eller 31. mars om 10 år.

 

Lave forvaltningskostnader

Årsaken til at det er lave forvaltningskostnader er at de aller fleste ETFer er indeksfond. De speiler altså en spesifikk indeks og må derfor sørge for at aksjene som til en hver tid ligger i den respektive indeksen, også er i fondet. Det at ETFer ikke markedsføres i særlig grad, betyr at det heller ikke har et salgsteam å lønne. Ulempen er at du i stor grad må regne med å finne informasjon selv, i motsetning til det vi kanskje er vant med når det gjelder ordinære fond. Varene med lavere fortjeneste får rett og slett ikke den beste hylleplassen.

De fleste av de drøye 3000 ETFene du kan handle via Nordnet omsettes i utenlandsk valuta. Så du må ha i bakhodet at du tar en valutarisiko, altså at avkastningen også påvirkes av hvordan norske kroner beveger seg mot valutaen ETFen er notert i. Du har for så vidt valutaeffekten i ordinære fond også, selv om det er notert i NOK, hvis fondet sitter investert i utenlandske verdipapirer. Effekten blir bare indirekte.

 

Finn ETFer

I tillegg til ETF-torget på Nordnet er det vanlig å google seg frem, eller å gå inn på The ETF Database og søke frem ETFer for å finne mer informasjon og utvalg. Så kan du ta med Ticker eller navn til nordnet.no og søke den frem for å handle.

Her har @AndersNordnet delt en liste over ETFer med fokus på alternativ energi:

ETF er ikke bare indeksfond

Det finnes også andre ETFer som for eksempel utbytte-ETFer som investerer i aksjer med selskap som gir utbytte, eller har andre innebygde strategier. Det finnes også ETFer der underliggende ikke er aksjer, men for eksempel renter, råvarer, valuta eller eiendom. ETFer kan også være gearet, slik at ETFen for eksempel beveger seg det dobbelte av underliggende. Du kan også finne short-ETFer som går opp hvis underliggende går ned.

Med andre ord er det et hav av spennende muligheter i ETF-verdenen!

Ikke bland ETFer med andre børsnoterte produkter

Selv om ETF er et konkret produkt blir det ofte blandet med andre ting under ETP-paraplyen (ETP=Excange traded products) blir ofte ETF brukt som hovedbetegnelse likevel. Sikkert fordi det er mest kjent. ETNer og ETCer er sertifikater som for så vidt har mye av den samme funksjon som ETFer, altså å speile underliggende, men det er likevel en del andre faktorer. Ved å investere i disse har du som oftest motpartsrisiko mot utstederen av produktet. Altså produktet kan gå med i dragsuget hvis forvalter/utsteder går konkurs. ETFer eier som regel underliggende verdipapirer, mens ETNer og ETCer består hovedsakelig av derivater. Det er heller ikke de samme strenge kravene til ETNer og ETCer som en ETF. Når det er sagt kan du ofte få mer gearing i en ETN hvis du synes ETFer blir kjedelig. ETNer egner seg i all hovedsak til kortsiktig trading.

Stor interesse for ETFer på Shareville

På Shareville er det mange medlemmer som interesserer seg for børsnoterte fond. Gruppen «Interessante ETFer» er en av de med flest medlemmer på Shareville.

ETFer

For å bli med i gruppen må du være medlem på Shareville.

ETFer

Vil du lære mer om ETFer?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert