Nordnetbloggen

Etterlengtet opptur

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Den verste uroen i aksjemarkedene ser ut til å ha lagt seg. Oktober ble en god måned for mange børser verden over, blant annet hjulpet av offensive sentralbanker.

For måneden sett under ett steg S&P 500-indeksen 8,4 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 steg 8,1 prosent målt i EUR, mens nordiske VINX endte opp 4,2 prosent målt i NOK. Shanghai-børsen oppsummerer måneden opp 10,8 prosent målt i Yuan.

Sentralbanker på tå hev
Fallende inflasjonsforventninger og økt nedsiderisiko knyttet til fremvoksende økonomier holder sentralbankene på tå hev. Den europeiske sentralbanken (ECB) signaliserte i oktober mulig opptrapping av sine tiltak. For tiden gjennomføres det månedlige obligasjonskjøp på 60 milliarder euro, planlagt å vare frem til september 2016. Opptrapping kan bety økt beløp og/eller en forlenget periode med obligasjonskjøp, samt potensielt å kutte renten videre. Rentemøtet i desember kan gi svar.

Like etter ECB-signalene fulgte også den kinesiske sentralbanken opp med nytt rente- og reservekravkutt, som var henholdsvis det sjette og tredje kuttet de siste tolv måneder.

Ingen hard landing i Kina
Selv om veksttakten i Kina fortsetter å avta, viste ikke BNP-tallene for tredje kvartal tegn til en hard landing. Årsveksten falt videre til 6,9 prosent, mens kvartalsveksten tiltok noe. Det er likevel stor skepsis til tallene blant mange, selv om detaljene støtter oppunder bildet om stadig økende service- og tjenestesektor som vokser mer enn den tradisjonelle industrien. Av skeptikere blir blant annet indikatorer som jernbanefraktvolum og strømproduksjon trukket frem som svake, men dette er trolig indikatorer som fanger opp de gamle vekstdriverne best. Fortsatt utgjør servicesektoren i Kina bare omlag halvparten av økonomien, i motsetning til mer modne økonomier og i USA hvor andelen ligger på 70-80 prosent av økonomien.

Mer blandet i USA
Etter en god periode har makrotallene i USA vært noe mer blandet i det siste. Mens barometer for industrien har falt som følge av effektene av blant annet en sterk dollar og lavere eksportordre, har utsiktene for service- og tjenestesektor holdt seg rimelig bra. Sistnevnte sektor sysselsetter også de fleste amerikanerne. Siste arbeidsmarkedstall skuffet derimot med færre skapte jobber enn ventet, og fikk flere til å spekulere i utsettelse av renteheving i USA. Sentralbanken (Fed) endret derimot noe av budskapet fra september på rentemøtet i oktober, som igjen gjør at vekten tipper i retning av renteheving i desember.

Veien videre …
Selskapenes rapportering har så langt vært blandet, men til tider kan «blandet» være mer enn godt nok for å tilfredsstille investorene. Sentralbankenes vilje til å skape vekst hjelper også på. Vi ser god oppside fremover, i det som «normalt» er en sterk årstid for børsene.

Delphi FondenePartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert