Nordnetbloggen

Får proffene eller de private sparerne rett?

Vi har spurt 10 fondsforvaltere og 1000 privatpersoner om hva de tror om børsåret 2012.

I gjennomsnitt forventer fondsforvalterne at børsen skal stige 15 prosent neste år. De hadde samme svar i fjor og i skrivende stund så er vi 16,5 prosent ned så langt i 2011. Det må kunne kalles en skivebom. Nå skal det sies at forvalterne bare bommet med 0,2% da vi stilte samme spørsmål for 2010. For 2012 tror den mest pessimistiske forvalteren at børsen kun skal stige 8 prosent, mens den mest optimistiske tror børsen skal stige 25 prosent.

Bakgrunnen for det postive synet til proffene er at børsen nå er generelt lavt priset. Samtidig vet vi at mange har redusert risikoen gjennom 2011 og det kan være at man i 2012 vil vekte seg inn i aksjemarkedet igjen og da er det mye penger som skal inn og det kan drive kursene oppover.

Privatpersoner er også positive til utviklingen på Oslo Børs i 2012, dog litt mer tilbakeholdne enn proffene. 53 prosent tror børsen skal stige, mens 22 prosent tror børsen skal falle. Hver fjerde person tror verken børsen gir positiv eller negativ avkastning neste år. Et veid gjennomsnitt av svarene tilsvarer en total forventet oppgang på børsen på 4,15 prosent neste år. Ola Nordmann er altså mer edruelig enn proffene.

Private sparere har solgt aksjer og aksjefond det siste halvåret og flyttet pengene over i rentefond. All mediaopperksomhet med fokus på gjeldskrise har utvilsomt hatt en påvirkning på sparerne her til lands og jeg tror ikke at folk klarer å ha tillit til at EUs ledere finner en snarlig løsning og derfor er folk litt forsiktige med sparepengene sine. Det er selvsagt forståelig.

Vi får håpe på et fredeligere 2012 – på flere områder.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert