Nordnetbloggen

Gjør som Fredriksen!

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

John Fredriksen plasserer deler av formuen i eiendom. Det kan du også gjøre enkelt gjennom ODIN Eiendom.

Norges rikeste mann, John Fredriksen, har tjent sine penger på volatile bransjer som shipping og offshore, men i 2014 har han flyttet mye av kapitalen over i eiendom. Han har gitt bud på det store eiendomsselskapet Norwegian Property og har blitt storaksjonær i Entra Eiendom.

Eiendom har helt klart andre egenskaper enn det Fredriksen er vant med. Det er en grunn til at uttrykket fast eiendom brukes; det kan ikke flyttes og markedet blir derfor svært lokalt, i motsetning til skip og rigger som opererer og konkurrerer globalt.

Fredriksen ser kanskje de to attraktive egenskapene ved eiendom; lavere risiko og risikospredning.

  1. En eiendom vil alltid ha en verdi. Den vil derfor aldri gå konkurs. Men et eiendomsselskap kan det, om det bruker for mye gjeld.
  2. Ved å plassere noe av pengene i eiendom kan du redusere totalrisikoen. En studentoppgave ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold viser at forholdet mellom avkastning og risiko bedres ved å kombinere fondet ODIN Eiendom med fondene ODIN Norge eller ODIN Norden.

ODIN Eiendom har hatt et forhold mellom meravkastning og risiko («Sharpe-forhold») på 1,9, mens det nordiske aksjemarkedet generelt hatt et forhold på 0,5, seneste fem år.

Statens pensjonsfond – Utland («Oljefondet») investerer også i eiendom for å bedre forholdet mellom avkastning og risiko. Inntil fem prosent av oljepengene kan plasseres i eiendom. For mindre investorer er det imidlertid dyrt og risikabelt å gå direkte i eiendom slik Oljefondet gjør. Børsnoterte eiendomsselskaper gir imidlertid samme eksponering, men i tillegg muligheten til å komme seg inn og ut av investeringen lett.

Gjør derfor som John Fredriksen: Plasser noe av aksjesparingen i børsnotert eiendom du også. ODIN Eiendom, Norges eneste nordiske eiendomsaksjefond, har gitt 16,5 prosent årlig avkastning* siden fondets oppstart i 2000. En investering på 100.000 kroner i ODIN Eiendom i august 2000 ville derfor ha vokst til 575.000 kroner i dag.

Faksimile: Dagens Næringsliv – Lørdag 20.12.14
Faksimile - DN lørdag 20.12.14

(*Avkastningstall per 31.12.2014)

ODIN Forvaltning
ODIN ForvaltningPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert