Nordnetbloggen

God jul!

Et merkelig børsår er snart over, og det er på tide å rette blikket mot et nytt. Første halvår var til tross for bekymringer for opptøyer i Midt-Østen og Nord-Afrika, jordskjelv i Japan og generell frykt for veksten i verdensøkonomien rolig på børsen. Rolig i den forstand at svingningene var lave. I månedsskiftet juli-august gikk startskuddet for det som skulle bli en berg- og dalbane på børsen. Med Hellas som fanebærer har det meste av andre halvår vært preget av bekymringer for gjeldskrisen i Europa. Aktiviteten og risikoviljen blant private aksjeinvestorer har vært diametralt motsatt i første versus andre halvår. I første halvår var det lite handler, og risikoviljen var økende – Det var fremtidshåp og troen på aksjemarkedet var sterk. I andre halvår har risikoviljen stupt og aktiviteten gått i taket. Fremtidshåpet og troen på aksjemarkedet har blitt svakere og svakere.

Og utfordringer er det nok av. Veksten i de vestlige landene blir sannsynligvis lav, og i Europa kan vi til og med ende opp med negativ vekst neste år. Vekstmarkedene, anført av Kina, forventes å fortsette veksten, men også her er det frykt for overoppheting. Verden kollapser nok neppe, men den vestlige verden står ovenfor seriøse utfordringer. Vestlige land kjemper med store budsjettunderskudd, og det betyr at de enten må spare penger eller øke skattene. Dette vil i sin tur kunne føre til lavere offentlig forbruk, høyere arbeidsløshet, lavere lønner, økt sparing og mindre kjøp og av varer og tjenester. Som igjen påvirker bedriftenes inntjening, vilje til å investere, rekruttering, lønn med mer. Og dette påvirker de private husholdningene, vårt forbruk og vår sparerate. Den norske økonomien blir ikke upåvirket av det som skjer i verden, men vi sitter i et heldig hjørne. Vi har oljen, og er derfor avhengig av veksten i fremvoksende økonomier og ikke bare i vestlige land. En fortsatt høy oljepris gir stor aktivitet innen olje- og oljeservice som er en viktig sektor for Norge. SSB forventer ikke noe særlig økning i arbeidsledigheten neste år, og dette er godt nytt. Lave renter er positivt for Ola Nordmann i og med at det er så mange av oss som sitter med boliglån. Liten arbeidsledighet, god lønnsutvikling, og lave renter gjør at mange av oss vil få det bedre neste år.  

Det er som sagt nok av utfordringer, men det finnes også muligheter. Å lykkes i aksjemarkedet krever disiplin og mot til å kunne gå mot flokken. Det er når det ser som mørkest ut, og den siste optimist er blitt pessimist, at aksjer er som billigst, og man gjør de beste kjøpene. Og det er tegn til lys i tunnelen. Aksjemarkedet er fundamentalt billig priset, det er tegn på politisk vilje og en vei ut av gjeldskrisen i Europa, og utsiktene for amerikansk økonomi ser lysere ut enn på en stund. Det er fortsatt mange utfordringer som skal løses, og vi skal nok være forberedt på et volatilt børsår, men dersom pilene snur og pessimistene begynner å bli optimister kan det fort være mye penger som skal tilbake til aksjemarkedet. Dette kan legge grunnlag for et kanonår på børsen. Men ikke uten risiko. 2012 blir uansett et utfordrende og spennende børsår.  Hvilke aksjer og fond som blir vinnere er ikke godt å si. Personlig vil jeg vekte min portefølje mot et norsk/nordisk fokus krydret med fremvoksende økonomier. I februar arrangerer vi Den Store Sparedagen i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger og da vil det være mulig å høre hva en rekke profesjonelle investorer tror om renteutviklingen, verdens aksjemarkeder, og hvor det vil være smart å plassere pengene sine den kommende tiden.

Det har vært et hektisk Nordnet år i 2011 også. Med lanseringer som Investeringskonto Zero og kostnadsfri IPA fortsetter vi utfordre Gammelbankene samt presse prisene på finansielle produkter. Samtidig jobber våre utviklere, meglere og kundeservice hardt for at Nordnet skal være tilgjengelig for deg til en hver tid. Jeg vil benytte denne anledningen til å takke alle kunder som har henvendt dere til oss i løpet av året med både ris og ros. Uten tilbakemeldinger fra kundene kan vi verken utvikle oss eller bli bedre. I det nye året lover jeg at vi skal fortsette å jobbe hardt for å tilby alle våre kunder enda smartere løsninger og enda bedre produkter.

Med de beste ønsker om en riktig God Jul, og lykke til med investeringene i 2012.

Mvh/Anders

Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert