Nordnetbloggen

Gullslottet som hang i luften

Jeg blar igjennom en lang liste med aksjer hver dag, og hver gang jeg kommer til Schibsted går assosiasjonene til eventyret «Gullslottet som hang i luften» fortalt av Asbjørnsen og Moe i 1871. Selskapet legger frem tall for tredje kvartal 30 oktober, så vi får se om slottet blir hengende etter det.

Schibsted er et flott selskap som forvalter en tung historisk posisjon i norsk og nordisk media, og samtidig har klart å ta en ledende posisjon innenfor online media og markedsplasser. Finn.no er det mest kjente eksempelet for norske investorer, men Schibsted eier tilsvarende nettsteder flere steder i verden. Selskapet er faktisk en av de ledende aktørene på internett-markedsplasser i Europa, og av den grunn populær blant internasjonale investorer. Dette er imponerende fra et industrielt perspektiv, men også kilden til min bekymring som investor. Selskapet prises nemlig på en måte som minner om internettaksjene i 1999-2000.

Frisk prising

Tabellen under viser estimatene for selskapet fra kildene SME Direkt (ledende i Norden) og Factset (mer internasjonale). Tallene er interessante. P/E på 1412 eller 5233 basert på ventet inntjening for 2014 er jo litt morsomt å se. At tallene er såpass enorme kommer selvsagt av at det ventes et resultat nær null i år. Justerer man for diverse faktorer er p/e i området 50-90. Selskapet tar eksempelvis tunge investeringer som bokføres som driftskostnader, og om man hadde kuttet disse ville overskuddet økt med ca 600 millioner på EBITDA-nivå. Men da ville man heller ikke fått noen vekst… Og veksten er virkelig ikke imponerende i estimatene slik de gjengis under heller. Knapt null på topplinjen.

SCH estimater pr. 28.10.2014. Kilde Infront.
SCH estimater pr. 28.10.2014. Kilde Infront.

De som er interessert i dypere fundamentale analyser på SCH må få dette andre steder, da vi ikke produserer denslags. I de jeg har sett ventes tradisjonelt media (print) å utvikle seg svakt, mens det er sterke forventninger til vekst innenfor de nettbaserte markedsplassene. Det er lett å være enig i det første. Det andre kan man være skeptisk til, og om det så viser seg å være riktig er allikevel prisingen høy. Aksjer med mye av de samme driverne, som eksempelvis Google, har vesentlig lavere P/E, viser mye høyere topp- og bunnlinjevekst og har en balanse fri for gjeld (SCH har noe netto gjeld). Hmmmm…. Jeg sitter i en posisjon der jeg ser mye av medie-verden fra innsiden, og jeg har aldri sett så store og raske endringer som nå. Ting kommer raskt til å se annerledes ut på den arenaen.

Teknisk spennende

Aksjen har beveget seg i en stigende trend i mange år, men tegner nå en formasjon som ser «toppish» ut. Teknisk sett bør man være på vakt ved et eventuelt brudd ned gjennom 300, da det som man ser av chartet vil gi trendbrudd og et teknisk salgssignal. Avhengig av hvordan man leser chartet er sannsynlig kursmål i det tekniske bildet fort 240-260 eller endog 200 om støttelinjen ved 300 brytes.

SCH ukesdiagram. Kilde Infront.
SCH ukesdiagram. Kilde Infront.

Jeg besitter ingen fasit på hvorvidt SCH skal opp eller ned etter tallene som kommer torsdag, og det er alltid vanskelig å gjette på tall. Overrasker SCH positivt kan vi trolig se kursoppgang, og den faretruende tekniske formasjonen kan utvikle seg til fortsatt opptrend. Men vi får se. Jeg gir ingen kjøps- eller salgsanbefalinger, men syns situasjonen er beskrevet over er både teknisk og fundamentalt interessant og velger derfor å kommentere den. Overraskende tall på torsdag kan gi betydelige kursutslag.

De som følger meg på Shareville kan forøvrig se at jeg har en liten post i en salgswarrant på SCH.

Toppbilde av Theodor Kittelsen.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet

Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert