Gå til hovedinnhold

Handelskrigen «The Rumble in the (G-20) Jungle»

Hver dag i snart to år har handelskrigen mellom USA og Kina preget nyhetsoverskriftene, da partene fremdeles har til gode å komme til enighet. Men hvordan kan det ha seg at verdens to største økonomier ikke klarer å finne en felles plattform hva angår handel?

Er Kina en «fremvoksende» økonomi, eller ikke? Det er det store spørsmålet

Handelskrigens underliggende stridstema går dypere enn «de fleste» er klar over, da dette i bunn og grunn handler om Kina fremdeles skal ansees å være en «fremvoksende» økonomi, eller ikke.

Land som er klassifisert som «fremvoksende» i WTO (Verdens handelsorganisasjon), har vesentlige fordeler ved handel ovenfor «utviklede» land som for eksempel USA. Fordelene går spesielt på tollsatser. I dag er det 164 medlemsland i WTO, som til sammen representerer 98 % av global handel. 2/3 av disse er klassifisert som «fremvoksende», deriblant Kina. Trump hevder, med gode kort på hånd, at det er åpenbart at Kina ikke lenger er en «fremvoksende» økonomi.

«Utdaterte» WTO regler redder Kina, men ikke resten av verden

Kina ble medlem av WTO i 2001, på et tidspunkt da det var åpenbart at landet var å regne som «fremvoksende». Siden den gang har Kina opplevd en økonomiske vekst uten sidestykke, og har vokst seg til å bli verdens nest største økonomi. I tillegg har landet i denne perioden skaffet seg en betydelig makt og innflytelse i alle verdensdeler, en makt som flittig brukes. Gitt dette kan det virke rart at landet fremdeles klassifiseres som «fremvoksende». Dette henger sammen med WTOs regelverk, hvor det er opp til hvert enkelt land å klassifisere seg som det ene eller andre. Verdensbanken derimot, deler land inn i utviklingsklasser (inntektsklasser) med utgangspunkt i forholdet mellom det enkelte lands brutto nasjonalprodukt og innbyggertall.

Verdensbankens grense for hvorvidt et land er kan regnes for «utviklet» er på 12.055 USD per innbygger. Gitt at Kinas forholdstall, på grunn det enorme folketallet, ligger under verdensbankens nivå (var på 9.770 i 2018), bruker landets myndigheter dette for hva det er verdt. Kina hevder landet kun skal regnes for å være verdens største «fremvoksende» økonomi, og at de derfor har rett til bedre handelsbetingelser, vel vitende om at ubalansene i verden øker fra dag til dag.

Trumps eneste utvei er å «gå i ringen» mot Xi Jinping under toppledermøtene i G-20

Trumps problem er at Kina følger WTOs «spilleregler». Når det er sagt, dersom gjeldende regelverk i WTO ikke endres i disfavør av Kina og i neste omgang India, vil «ubalansene» i handelen mellom dagens fremvoksende økonomier og de utviklede å bare fortsette å øke. Trump ser seg nå nødt til å bruke de viktigste globale arenaene, som toppledermøtene i G-20, aktivt for å presse Xi Jinping og Kina i kne.

Hvem vet? Kanskje lar Trump seg inspirere av Muhammed Alis taktikk da han beseiret George Foreman i 1974 i historiens mest minneverdige boksekamp «The Rumble in the Jungle»? Ali terget Forman gjennom åtte runder før han vant på knockout.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.08.2019 23:28

At den regulerte frie handelen “mobbes” slik Trump gjør er en stor fare. Dette både for global økonomi og for freden i verden. At noen beveggrunner kan ha vært objektivt riktige er en annen sak, men metoden har ingen plass i en sivilisert verden. Hans siste utspill om kjøp av Grønland anskueliggjør hvor uryddig, uforutsigbar, impulsiv OG farlig denne mannen er.

Gjest
Gjest
16.08.2019 11:01

Morsom sammenligning. Hvordan ville en “knock-out” av Kina se ut? Jeg har problem å se Trump som Muhammed Ali i denne sammenheng, selv om han er like flink til å “slenge med leppa”. Trump har ikke klart å samle noe felles front for å endre WTO regler. Tvert om – han gjør alt han kan for å ødelegge WTO. Han har heller ikke klart å erstatte NAFTA med USMCA, da det krever støtte fra politisk motstandere som han har stort sett spyttet i ansiktet siden han ble president. I boksing er det én-mot-én. På G-20 og i WTO, må han… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.08.2019 11:12

Takk for tilbakemelding. Hvordan en «knockout-out» av Kina vil se ut? Ny kronikk kommer i neste måned 🙂

Gjest
Gjest
16.08.2019 10:26

Takk for strålende og enkel forklaring på noe jeg ikke helt har skjønt. Takk!

Gjest
Gjest
16.08.2019 10:20

Det virker som handelskrigen er den viktigste faktor til en antatt kommende resesjon, og et aksjemarked som kanskje står på kanten av et stup. Det er langt i fra sannheten. Problemene står i kø der ute, også i USA. Se dette intervjuet med Michael Pento, en dyktig og fremsynt økonom/finansmann/forfatter:

https://www.youtube.com/watch?v=qEOhfh8LHtE

Ole R.

Gjest
Gjest
16.08.2019 10:19

Kort og konsis klargjøring på hvorfor Trump tar til orde for å melde USA ut av WTO.