Nordnetbloggen

Har du ennå ikke flyttet til aksjesparekonto? Få ut finger’n!

Her kan det bli dyrt å sove i timen! Fristen for å flytte aksjer og aksjefond fra et annet selskap til en aksjesparekonto i Nordnet er 30. november. Har du allerede verdipapirene i Nordnet, er flyttefristen 21. desember.

Fordelen med aksjesparekontoen er at du kan selge aksjer og aksjefond uten å betale skatt av gevinsten løpende. Du betaler først skatten når du tar ut gevinsten av kontoen. Innskuddet kan du ta ut skattefritt. Dermed kan du investere og få avkastning på et større beløp i hele spareperioden din. En annen fordel er at tilbyderne ordner all skatterapportering.

Ved halvårsskiftet var det fremdeles ca 80 milliarder kroner i frie aksjefond, som i all hovedsak kan og bør flyttes over til aksjesparekonto. I tillegg kommer verdien av enkeltaksjer eid av privatpersoner, som også kan og bør flyttes. Verdipapirer med tap er unntaket – de bør du trolig ikke flytte, men heller selge for å få fradrag for tapet på skattemeldingen.

Flytt til aksjesparekonto.

Frist 30. november eller 21. desember

Har du aksjer og aksjefond i et annet selskap og vil flytte de til en aksjesparekonto i Nordnet, er fristen for å melde flytting 30. november. Tidsfristen er bestemt av Verdipapirfondenes forening, og gjelder alle selskaper. Fristen er satt fire uker før nyttår fordi vi vet at flyttingen tar noe tid. Dermed kan kundene være sikre på at flyttingen skal være registrert før nyttår.

Har du allerede verdipapirene i Nordnet på en aksje- og fondskonto (VPS-konto), er flyttefristen 21. desember.

Her gjelder det å følge med i timen! Jeg er temmelig sikker på at dette «skatteamnestiet» ikke kommer tilbake. Finansbransjen ble meget positivt overrasket da nyheten om den skattefrie overgangsordningen ble kjent. Flyttemuligheten ble omtalt som et «skatteamnesti» og en «skattegave» til fonds- og aksjesparere. Finansdepartementet har ikke for vane å gi slike skattegaver til det norske folk. (Fra 1. januar 2019 vil flytting av frie aksjer og aksjefond til aksjesparekonto utløse gevinstskatt.)

61 milliarder har blitt flyttet – 80 igjen

Ordningen med aksjesparekonto har blitt tatt imot med åpne armer av norske sparere: Fra starten i september 2017 frem til 30. juni i år ble hele 61 milliarder kroner i aksjefond flyttet over til aksjesparekonto. I tillegg kommer verdien av enkeltaksjer som er flyttet.

Men det er mye som fremdeles bør flyttes, og tiden begynner å bli knapp: Pr 30. juni (siste oppdaterte tall) sto det fremdeles ca 80 milliarder kroner igjen i frie aksjefond som potensielt kan flyttes over til aksjesparekonto. Jeg tror at ca halvparten av denne summen, ca 40 milliarder, vil flyttes over til aksjesparekonto i 2. halvår. Den siste halvdelen som ikke flytter er kunder som enten ikke har planer om å bytte fond og dermed ikke har behov for en aksjesparekonto, eller kunder som sover i timen.

Tips: Benytt samtidig muligheten til å rydde i porteføljen din: Mange kunder har store gevinster i aksjefond, etter å ha spart lenge og tålmodig. Har noen av disse fondene gjort det svakt de siste årene, og du har kviet deg for å selge grunnet en stor skatteregning? Nå kan du kvitte deg med disse fondene, som kanskje også har høye kostnader, og velge bedre og gjerne billigere alternativ – uten å skatte av gevinsten.

Flytt aksjer og aksjefond til aksjeparekonto.

Merk! Det er kun aksjer og aksjefond innenfor EU/EØS som kan overføres til aksjesparekonto.

Merk! Det er ikke mulig å flytte fra Investeringskonto Zero inn til aksjesparekonto uten å realisere og betale skatt av gevinst.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

1
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Ivar Terje Kvisvik
Gjest
Ivar Terje Kvisvik
Er kunde i Nordnet og har en potensiell gevinst på ca 1,8 MNOK på en enkeltaksje. Dette skulle gi ca 560.000 NOK i skatt dersom jeg realiserer salg i dag. Jeg forstår det slik at dersom jeg realiserer salg og flytter hele min VPS konto til aksjesparekonto vil jeg ikke betale skatt på gevinst i år- riktig? Hva er bindingstid for aksjesparekonto? Kan jeg via aksjesparekonto investere i samme aksje som jeg solgte? (til min VPS konto) Når jeg eventuelt avslutter aksjesparekonto, vil jeg da skatte av gevinsten (560.000 NOK) jeg hadde på min VPS konto? Mvh, Ivar Terje
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert