Gå til hovedinnhold

Har du ikke flyttet til aksjesparekonto ennå? Få ut finger’n!

Her kan det bli dyrt å sove i timen! Fristen for å flytte aksjer og aksjefond fra et annet selskap til en aksjesparekonto i Nordnet er 30. november. Har du allerede verdipapirene i Nordnet, er flyttefristen 21. desember. Det blir neppe flere utsettelser.

Fordelen med aksjesparekonto er at du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å betale skatten løpende. Du betaler først skatten når du tar ut gevinsten fra kontoen.

Ordningen med aksjesparekonto har blitt tatt imot med åpne armer av norske sparere: Ordningen ble etablert høsten 2017. Ved halvårsskiftet hadde norske fondssparere aksjefond for 95 milliarder kroner plassert på aksjesparekonto. Dette utgjør 63 prosent av totale frie aksjefond. Verdien av enkeltaksjer kommer i tillegg.

Flyttevinduet stenger formelt ved nyttår. Men de faktiske flyttefristene i de ulike bankene og fondsforvalterne er tidligere, siden det tar tid å flytte aksjer og aksjefond mellom selskaper.

Fristen for å flytte aksjer og aksjefond fra et annet selskap til en aksjesparekonto i Nordnet er 30. november. Har du allerede verdipapirene i Nordnet, er flyttefristen 21. desember.

Fra 1. januar 2020 vil flytting av aksjer og aksjefond som står på en ordinær VPS-konto til aksjesparekonto utløse gevinstskatt.

Neppe ny utsettelse

Fristen har blitt utsatt to ganger. Først fra 31.12.17 til 31.12.18. Så til 31.12.19. Nå forventer jeg ikke en ytterligere utsettelse. Nå har ca 2/3-deler av aksjefondsmidlene blitt flyttet, og alle fondssparere og aksjonærer har fått med seg muligheten. Det kom heller ingen nyheter om en ny forlengelse i statsbudsjettet for 2020, som ble lagt frem i dag.

Det vil helt sikkert være en andel (25 prosent?) som ikke flytter sine aksjer og aksjefond innen fristen. Dette er kunder som enten ikke har planer om å bytte fond og dermed ikke har behov for en aksjesparekonto, eller kunder som sover i timen. En tredje gruppe er kunder som har aksjer eller aksjefond med latent tap. De bør heller realisere tapet for å kunne få skattefradrag nå, og heller flytte kontantene inn på aksjesparekontoen.

Hvor mye er skattefordelen i aksjesparekonto verdt?

Utsatt skatt på gevinst ved salg og bytte har en verdi for investoren. Du skyver skatten foran deg, og kan dermed investere og få avkastning på et større beløp i hele spareperioden, sammenlignet med sparing på en VPS-konto, hvor du må skatte løpende av realisasjoner.

Da jeg jobbet i Storebrand i 2017 hadde vi en disputt i Aftenpostens spalter med Finansdepartementet. Vi var uenige om utsatt skatt i aksjesparekontoen kunne omtales som en «skattefordel» eller «skattegavepakke». Departementet mente nei, Storebrand mente ja. Finansdepartementet mente at skatten blir den samme i og utenfor ordningen. Det er bare snakk om skattlegging på ulike tidspunkter, mente de. Jeg er fremdeles uenig med departementet her. Så lenge aksjemarkedet over tid gir en høyere avkastning enn den risikofrie renten vil en skatteutsettelse ha en positiv verdi for investor. Les argumentasjonen til begge partene i Aftenpostens artikkel.

Rydd i porteføljen din

Benytt samtidig muligheten til å rydde i porteføljen din: Mange kunder har store gevinster i aksjefond, etter å ha spart lenge og tålmodig. Har noen av disse fondene gjort det svakt de siste årene, og du har kviet deg for å selge grunnet en stor skatteregning? Nå kan du kvitte deg med disse fondene, som kanskje også har høye kostnader, og velge bedre og gjerne billigere alternativ – uten å skatte av gevinsten.

Merk at det kun er aksjer og aksjefond innenfor EU/EØS som kan overføres til aksjesparekonto. Kombinasjonsfond og rentefond må du kjøpe via investeringskonto (også kalt fondskonto).

Merk også at det ikke er mulig å flytte fra investeringskonto til aksjesparekonto uten å realisere og betale skatt av gevinst.

Hvilket fond skal du velge?

Som spareøkonom får jeg ofte spørsmål hvilke aksjefond man bør velge dersom man vil begynne å spare i fond. For de fleste vil jeg anbefale et bredt globalt aksjefond. Da sprer du sparepengene over hele verden. Er du lite interessert i fond og sparing, velg et billig globalt indeksfond. Er du mer interessert i fond og aksjer, kan du supplere med ett eller flere gode aktive aksjefond og følg med om fondet klarer å slå indeksen på lang sikt.

Les også: Velg riktig indeksfond

Les også: Dette er våre 20 utvalgte aktive fond

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
11 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
28.10.2019 18:47

Heisan. Jeg har både ASK og Aksje- og fondskonto. På ASK har jeg bare norske aksjer og på den andre er der litt utenlandske fond og aksjer pluss et norsk.

Spørsmål 1. Kan jeg flytte aksjene i det norske firmaet til ASK uten å selge, overføre penger mellom kontoene og kjøpe igjen?

Spørsmål 2. Er det noe ulemper rundt akkurat dette med en Aksje- og fondskonto? Med skatt og alt dette. Er usikker fordi det er så veldig frontet å gå til ASK. Begge kontoene er i Nordnet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.11.2019 13:33

Hei Mats. Spm 1: Ja, du kan flytte aksjene i det norske selskapet til ASK uten å måtte selge aksjene. Spm 2: I en Aksje- og fondskonto (kalt VPS-konto hos andre) må du betale gevinstskatt ved alle salg. I en ASK utsettes gevinstskatten til du tar ut gevinster fra ASK-kontoen. MErk at en ASK-konto kun kan inneholde aksjer og aksjefond hjemmehørende i EU/EØS. Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.11.2019 16:02

Så bra. Har dere noe sted en slik flytting står beskrevet? Altså flytte norske aksjer til ASK? Har lett på Nordnet innloggede sider uten å ha funnet noe på egenhånd. Eller kontakter jeg Nordnet på telefon for slikt?

Gjest
Gjest
18.10.2019 10:14

Jeg bruker for øyeblikket Investeringskonto Zero – bør jeg også flytte? Skjønner ikke forskjellen.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.10.2019 10:47

Nei, du verken kan eller bør flytte aksjer og aksjefond fra investeringskonto til aksjesparekonto. MEd de siste endringene har skattereglene blitt veldig like på disse to kontotypene. Fordelen med investeringskonto er at du også kan kjøpe kombinasjonsfond, rentefond, amerikanske aksjer med mer på kontoen. Se andre forskjeller i tabellen “Sammenlign kontotypene” på denne nettsiden: https://www.nordnet.no/no/tjenester/kontoer/velg-riktig-konto
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.10.2019 11:35

Jeg ser at det finnes en prisliste for forsikringer på Zero som ikke gjelder ASK. Hvordan vet jeg om jeg har behov for dette? Hva om jeg ønsker å slippe disse utgiftene?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.10.2019 13:35

Hei Johan. Forsikringselementet på Zero er forsvinnende lite. Hverken dekningen eller prisen du må betale er av særlig betydning. (Du betaler kun en forsikringskostnad fra 0,001 %, som er avhengig av alder. Er du eksempelvis 40 år og har 100 000 kr stående på kontoen, betaler du en forsikringsavgift på 1,30 kr per år.) De du har begunstiget vil få utbetalt 101 % kontoverdien dersom du dør, altså 101 000 kroner i dette eksemplet. Årsaken til denne ubetydelige forsikringsdekningen er lovverket – for at kundene skal få utsatt skatt på alle investeringer på kontoen. Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.11.2019 10:59

Kan man ta ut innskutt beløp uten å bli skattelagt på IKZ konto?

Kan dette forklares annerledes(se oversikt over forskjell mellom IKZ og ASK):
Skattesats renteavkastning ved uttak
22 %(IKZ)
Ikke tilgjengelig(ASK)

Gjest
Gjest
10.10.2019 11:16

Hvordan er det med opparbeidelse av skjerming og skjermingsgrunnlag om en f.eks. benytter seg av overgangsregelen, men tar ut tilsvarende opprinnelig innskudd og tidligere opparbeidet skjerming, og gjerne litt mer slik at en realiserer litt som blir beskattet. Om en ikke gjør noen innskudd året etter, slik at det kun er verdier som vil bli beskattet ved uttak på konto, vil en ikke ha noe skjermingsgrunnlag på konto eller opparbeide skjermingsfradrag før en evt. gjør nye innskudd da? I et innlegg på nordnetbloggen står følgende: “Med den nye aksjesparekontoen har reglene for skjermingsfradrag blitt litt enklere. Mens skjermingsfradraget utenfor aksjesparekonto… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.10.2019 10:04

Hei. Thomas. Opparbeidet skjermingsfradrag på dine verdipapirer tas med over ved flytting til aksjesparekonto. I ditt eksempel kan du – etter flytting – ta ut tilsvarende opprinnelig innskudd og tidligere opparbeidet skjerming uten å betale gevinstskatt. Da vil fremtidig skjerming bli beregnet på grunnlag av samlet kostpris på verdipapirene på aksjesparekontoen.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.10.2019 13:13

I mitt eksempel er tilsvarende opprinnelig innskudd og tidligere opparbeidet skjermingsfradrag tatt ut etter flytting. Så det vil si at da ikke blir beregnet framtidig skjerming på kontoen før det evt. Blir gjort nye innskudd? Med andre ord: En konto med kun gevinst hvor alt av tidligere opptjent skjermingsfradrag er brukt har ikke noe skjermingsgrunnlag inneværende år og neste år om det ikke blir gjort nye innskudd?