Nordnetbloggen
Bjørn Erik Sættem
Spareøkonom

Hei! Jeg er Nordnets nye spareøkonom

Hei! Jeg heter Bjørn Erik Sættem og er Nordnets nye spareøkonom.

Jeg er 45 år og har jobbet med sparing og pensjon i 20 år. Først i Dine Penger – som journalist og senere redaktør, og deretter i Storebrand – som kommunikasjonssjef. Utdannet siviløkonom, gift, tre barn. Oppvokst i Molde – bosatt i Asker.

Jeg brenner for sparing, investering og pensjon, og tar mål av meg å bli sparernes nye vaktbikkje. Det betyr at jeg som spareøkonom vil gi Nordnets kunder og alle andre interesserte gode råd om den langsiktige sparingen din. Det betyr for eksempel at jeg vil snakke om:

  • Hvordan du sparer smart til pensjon
  • Hvordan du setter sammen en robust fondsportefølje
  • Om du bør velge aksjesparekonto, investeringskonto, IPS eller alle

Å være vaktbikkje betyr at jeg må tørre å kritisere selskaper og bransjekolleger som jeg mener gir dårlige råd, eller som selger dårlige eller for dyre produkter. Jeg synes det er viktig at sparerne forstår hvilke produkter og tjenester de kjøper – og kostnadene for dem.

Nordnet har etter hvert tatt en solid posisjon innen sparing og investering i Norge. De fleste av våre ca 70.000 norske kunder er aktive sparere, som ønsker å ta egne valg for sine sparepenger. Mens Tom Hauglund, investeringsøkonomen vår, gir de mest aktive kundene børsnyheter og analyser, vil jeg konsentrere meg om langsiktige trender og spareprinsipper.

Skal satse på pensjon

Nå har Nordnet ambisjoner om å ta en posisjon i pensjonssparemarkedet, blant annet ved å tilby pensjonskapitalbevis og etterhvert også IPS. I dette markedet finner man flertallet av norske sparere, som ofte har ett eller flere fond og kanskje noen enkeltaksjer, men de ønsker ikke bruke mye tid på å følge opp sparingen sin. Denne store gruppen trenger råd og vink på veien mot sparemålet – og gode råd trenger ikke komme fra en personlig formuesforvalter (som kun tar imot kunder med mer enn fem millioner i plasserbar formue).

Som spareøkonom vil jeg følge noen enkle spareprinsipper, som nærmest alle eksperter og formuesforvaltere er enige om. Likevel er det mange som ikke følger dem. Jeg tenker på:

  • Ikke legg alle eggene i en kurv
  • Lag en langsiktig plan og hold deg til den (ikke selg når kursene faller)
  • Velg aksjefond fremfor bank og rentefond
  • Spar jevnt og trutt – og selg gradvis ut

Nordmenns største sparefeil

Den største feilen jeg mener norske sparere gjør, er at de har altfor lav aksjeandel i sparingen sin. Nordmenn har over 1100 milliarder kroner (!) i bankinnskudd og kun et par hundre milliarder i aksjefond og enkeltaksjer. Dermed går de glipp av mye langsiktig verdistigning på sparepengene sine.

En økning i aksjeandelen fra 50 til 80 prosent i pensjonssparingen din kan anslagsvis bety ett prosentpoeng høyere årlig forventet avkastning. Dette kan øke verdien på investeringen din med over 25 prosent i løpet av et yrkesliv!

Det samme resonnementet gjelder for kostnader: Ett prosentpoeng lavere årlige kostnader i fondene dine kan øke verdien med over 25 prosent med 30-40 års sparehorisont. Det er derfor viktig å holde kostnadene nede i sparingen din. Jeg anbefaler derfor billige indeksfond som fundament i enhver langsiktige portefølje, og så kan du supplere med gode faktorfond, aktive fond og gjerne også noen enkeltaksjer.

De fleste undersøkelser viser at valg av aksjeandel er langt viktigere enn god timing av kjøp og salg ved langsiktig sparing. Sagt på en annen måte: Å sitte med høy aksjeandel i sparingen din gjennom opp- og nedturer er mye viktigere for totalavkastningen enn om du sitter med en balansert portefølje (med en miks av aksjer og renter) og klarer kunststykket å vekte deg opp og ned på gunstige tidspunkt.

Har du innspill til hva jeg skal gi råd om fremover? Bruk kommentarfeltet under eller send meg en mail på bjorn.saettem@nordnet.no. Følg meg også gjerne på Twitter – @BjornNordnet. Jeg vil legge ut min aksje- og fondsportefølje på Shareville i løpet av kort tid.

Se også E24s nyhet om nyansettelsen her: Nordnets pensjonsfremstøt: Kapret Storebrand-topp

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

17
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Mads
Gjest
Mads

Hei

Bra signering av Nordnet!

Håper du kan skrive litt mer om ETF’er og de mulighetene de åpner opp.
Kunne også vært interessant med en post om rebalansering, fordeler og ulemper med det.

Robert Wikstrand
Gjest
Robert Wikstrand

Dette var kloke ord, jeg ser frem til å høre fra deg i tiden fremover. Gratulerer, og lykke til, i ny jobb

Frankern
Gjest
Frankern

Velkommen. Jeg har forstått at jeg som 36 år bør kjøre høy (kanskje 100%) aksjeandel og redusere denne etterhvert mot pensjon. Men hadde likevel vært interessant å høre mer om fordeler og ulemper med rente-/obligasjonsfond og om dette er noe som bør inn i porteføljen for å få ned risikoen.

T.A Kristiansen
Gjest
T.A Kristiansen

Hei.

Jeg ser frem til å overføre mine pensjonspenger til Nordnet så snart dere har en løsning klar! Jeg unnlot også å starte med IPS i fjor fordi jeg venter på Nordnet sin løsning.

Lykke til i ny jobb. Håper du blir gjest på Pengepodden snart også 🙂

Morten
Gjest
Morten

Dette blir interessant og lese framover. Jeg tilhører en gruppe nordmenn som de fleste nordmenn ikke tror eksisterer, og som også provoserer den generelle nordmann. Jeg er en som lever under fattigdomsgrensa i Norge. Jeg har som 44 åring knapt hatt en lønn over 20 000 utbetalt i mitt voksene liv. Jeg har vel hatt mitt og stri med kan man si. Men det har ikke stoppet meg i og spare litt og investere noen tusenlapper her og der.. Kommer du til og skrive litt for oss også? Det hadde jeg satt utrolig pris på, da det er veldig få… Les mer »

Christian Vennerød
Gjest
Christian Vennerød

Hei
Jeg ansatte Bjørn Erik i Dine Penger i hans første jobb. Det var en innertier. Han var en fantastisk kollega som brant for å hjelpe leserne innenfor personlig økonomi. Nordnet kunne ikke ansatt en bedre mann!
Christian Vennerød

Reidun
Gjest
Reidun

Hva tror du skjer med Norwegian…både fly og bank!!??
Mvh reidun

signar
Gjest
signar

Hei,
Jeg føler at når det gjelder fond så fokuseres det for mye på kostnader kontra avkastning. Dersom man f.eks. har kr 50.000 i et fond som tar 2% årlig forv.kostnader og en årlig avkastning på f.eks. 20% så blir netto.res. kr 58.800.
Dersom man har et fond med årlig forv.kostnader på 1% og fondet klarer kun 10% avkastning så bli nettores. kr 54.450.
Slik jeg skjønner dette da så betyr avkastning mye mere enn årlig forv.kostnader. Vel og merke om man klarer å finne «riktig» fond. Enig i dette eller er jeg på bærtur?

signar
Gjest
signar

venter på svar på denne….

Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.