Nordnetbloggen

Hva gjør du når børsene stuper?

Hva gjør du når børsene stuper? Svaret avhenger av hvem du er som investor, og hva du gjorde før børsene stupte.

På kort sikt

For en trader er en slik dag som julaften fordi det kommer til å være store salgsordre i markedet. Børsene åpner ikke på bunn, men du kan forvente at børsene stuper til en foreløpig bunn rundt klokken 10 – 11 på dagen når den første bølgen av salgsordre er unnagjort. Da er det bare å cashe inn shortposisjonene og avvente. Du kan deretter se deg om etter selektive kjøp med tett stopp som vil lønne seg hvis panikken legger seg. Alternativt kan du sette nye shorter hvis formiddagsbunnen ikke holder når amerikanerne våkner.

På lang sikt

For deg som har en mer langsiktig horisont, vil hva du bør gjøre avhenge av hvilken risikoprofil og tidshorisont du har, i tillegg til hva du gjorde før fallet startet.

Til det siste først. Det er viktig å ha en gjennomtenkt portefølje og en investeringsstrategi. Avhengig av hvilke verktøy du velger å bruke, er det mulig å både sikre deg mot kursfall og til og med tjene på det. De fleste har en langsiktig investeringsportefølje som består av vanlige aksjer og fond. Et kursfall vil da ikke være noe problem hvis du har en robust struktur på porteføljen din, og at den er tilpasset investeringshorisonten din.

Du må være oppmerksom på at det går opp og ned og kortsiktige svingninger er både vanskelige å forutsi og vriene å reagere spesielt klokt på.

Bearmarked?

En kortsiktig dårlig periode på børsen er ikke noe problem for de fleste, men hva om vi veltes over i et skikkelig bearmarked? Hva skjedde i 2008 etter de første dagers fall? Jo, børsen falt videre, hele 27 % ned til en foreløpig bunn etter 3 ukers handel. Deretter steg Oslo Børs til svært nær ny toppkurs i mai 2008. Dette var en uvanlig bevegelse som mange omtaler som noe av det rareste de har sett på mange år. Resten kjenner de fleste. Finanskrisen slo inn for fullt i siste halvdel av 2008 og hovedindeksen mer enn halverte seg i verdi. Dette kan skje igjen, men det er lite trolig.

(Innlegget ble først publisert 07.01.2016, redigert 11.01.2017)

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

2
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Hva tenker du er beste måten å hedge seg på i dårlige tider nå fremover? Salgsopsjoner med underliggende OBX?
Gjest
Gjest
Hei. Hva som er best egnede hedge kommer an på hva du er eksponert mot. Om du (i reneste form) er investert i et norsk indeksfond er salgsopsjoner på OBX/OMXO20 velegnet til å kjøpe ren forsikring. Vær imidlertid oppmerksom på at prisene på opsjoner alltid stiger kraftig når volatiliteten har tatt seg opp. Forsikring i dag koster derfor mye mer enn i romjulen. Enkleste og billigste hedge/nøytralisering av din posisjon er å selge indeksfutures for samme underliggende eksponering som du er «long». Jeg skrev noe om indeksfutures før jul i dette innlegget: https://blogg.nordnet.no/det-billige-trikset-fa-kjenner-til/18/12/2015/
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert