Nordnetbloggen

Hva skjer egentlig med aksjene vi låner ut?

Nå har vi begynt å låne ut kundenes aksjer på Investeringskonto for at de skal få litt ekstra avkastning. Vi får en del spørsmål fra kunder som lurer på hvorfor noen ønsker å låne aksjer. Her kommer forklaringen.

Hva skjer i praksis?

Det er Nordnet Livsforsikring som er formell eier av kundenes aksjer på Investeringskonto. Nordnet (Livsforsikring) låner ut aksjebeholdningen til store institusjonelle låntakere via vår samarbeidspartner og låneagent, Citi Group.

Når Citi Group har kunder som ønsker å låne norske aksjer sjekker de opp lånemulighetene med Nordnet. Hvis Nordnet har aksjer som kan lånes ut, formidler Citi Group disse aksjene til for eksempel investeringsbanken JP Morgan, kapitalforvalteren BlackRock, eller andre institusjonelle kunder.

Utlån av aksjer på Investeringskonto Zero. Automatisk.

Er det noen risiko for meg som kunde?

For deg som kunde blir det i praksis ingen forskjell med tanke på risiko. Du har tilgang til aksjene du har valgt å investere i og kan selge dem når du vil, akkurat som før. Du vil også få aksjeutbytte på samme måte som før.

Citi Group sørger for at Nordnet får tilstrekkelig sikkerhet for utlånet, slik at ikke våre kunder risikerer å tape penger dersom låntaker ikke kan levere tilbake aksjene, for eksempel på grunn av en konkurs.

Sikkerhetskravet justeres hver dag, og er til enhver tid på 105 prosent av markedsverdien.

Hvor store blir renteinntektene?

Det er det litt vanskelig å svare på, da det bestemmes av etterspørselen i lånemarkedet. Størrelsen på utbetalingene er også vanskelig å forutsi og bestemmes av hvilke og hvor mange aksjer du har på kontoen din, hvor lenge du har aksjene og hvilken etterspørsel som finnes på markedet. Aksjer som svinger mye, som Norwegian, NEL og REC Silicon, vil normalt gi høyest renteinntekter. Aksjer som svinger mindre vil gi lave eller ingen renteinntekter.

Man kan si allerede nå at den første utbetalingen vil være i det minste laget da utlåningen blir mer effektiv ut over året. Men, mange bekker små… Har du aksjer på kontoen din som lånes ut, får du utbetalinger kvartalsvis.

Hvorfor vil noen låne aksjer?

Det er flere årsaker til at noen vil låne aksjer, men i hovedsak er det to:

Shorthandel: Har du tro på at en aksje skal falle har man mulighet til å selge aksjer man ikke eier, men som man bare har lånt. Målet er å kjøpe aksjene tilbake for en lavere kurs, for å så levere aksjene tilbake til eieren.

Langsiktige investorer bryr seg ikke mye om kortsiktige svingninger og synes det er en god ekstrainntekt at noen låner aksjene mens man eier de. De som shorter har ofte et kortere perspektiv.

Låneren trenger ikke heller ha et negativt syn på aksjen han shortselger. Det kan også dreie seg om å låse eller sikre gevinster.

Lage børsnoterte produkter: For å lage Short eller Bear-produkter trenger produsenten tilgang på derivater eller mulighet for å shorte aksjer.

Dette fordi de som lager produktene ikke «vedder mot deg» og ikke ønsker å ta risikoen for kursbevegelser på egen bok, men lever av transaksjonskostnadene ved handel.

Eksempel: Har ikke utsteder på noen måte mulighet til å å shorte f.eks Norwegian, kan de heller ikke tilby Bear sertifikater med NAS-aksjen som underliggende aktiva.

Ikke noe hokus pokus

Utlån av aksjer er ikke noe nytt. For eksempel oljefondet tjener gode penger på å låne ut aksjene i fondet, men utlån av aksjer har til nå ikke vært like tilgjengelig for privatpersoner og småaksjonærer. Dette er nok et eksempel på at Nordnet demokratiserer verdipapirhandel.

Du kan lese mer om utlån av aksjer her

I første del av denne #pengepodden-episoden diskuterer vi nyheten om utlån av aksjer på Investeringskonto: Ulån av aksjer, markedsoppdatering & Norwegian-emisjonen

Sitter du igjen med ytterligere spørsmål? Legg igjen en kommentar nedenfor 🙂

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

7
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Joachim
Gjest
Joachim
Hei! Flott at Nordnet bidrar med innovasjon! Denne tjenesten setter jeg stor pris på. Jeg noterer meg at jeg har fått min første utbetaling fra aksjeutlån fra menyen «Transaksjoner og sluttsedler». Jeg kunne gjerne tenke meg mer informasjon rundt utbetalingen jeg fikk fra Nordnet. Hvilken aksje(r) ble lånt ut osv. Hadde vært fint med en slags «kvittering» for hvert kvartal. Håper dette kommer med til neste kvartalsutbetalinger! Mvh, Joachim
Eirik Holst
Gjest
Eirik Holst
Er det sannsynlig at dere i fremtiden kan låne ut nordiske eller andre utenlandske aksjer i tillegg? Hva med muligheten til å leie ut på andre kontotyper? Er dette litt for komplisert juridisk?
Christian
Gjest
Christian
Dere har tidligere i Pengepodden sagt at ‘den eneste frie lunsjen’ er diversifisering. Blir dette en såkalt «fri lunsj»? Er det virkelig ingen haker? Jeg har blitt opplært til at om noe er for godt til å være sant så er det som regel det…
Privatøkonomi.net
Gjest
Privatøkonomi.net
Hei. Har private individer muligheten til å shorte en aksje? Hva er i såfall sikkerhetskravet som stilles? Jeg planlegger å skrive en sak om dette på bloggen min: Privatøkonomi.net. Ta gjerne kontakt med meg hvis dere ønsker å komme med en kommentar eller nyttige tips omkring dette til leserne mine.
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert