Nordnetbloggen

Hva skjer i aksjemarkedet? Uke 20

Markedsoppdatering fra Nordnet’s Investeringsøkonom

Både Oslo Børs og flere av de internasjonale markedene handles nå på “All Time High”. Rapporteringssesongen for første kvartal er mer eller mindre bak oss, og det norske markedet har steget nær sammenhengende i nesten en måned. Hva gjør man nå?

    • All time High – Hva betyr det?
    • Er det faresignaler i markedet – Hva kjennetegner en topp?
    • Gjør oppgangen at det blir dyrere å kjøpe kurssikring?
    • Høyrentefond – Ser high-yield fortsatt attraktivt ut?

Aksjer/ETF’er som omtales i dagens video: OBX, SPY, QQQ, IWM, og NOD. Aktuelle linker i forbindelse med ukens markedsoppdatering er også blogginnleggene “Høyrentefond i praksis” og “Kurssikring i praksis“. Forøvrig nevnes at vi snart kommer til å legge ut selskapspresentasjoner på video. I kveld kommer Nordic Semiconductor til oss, og om opptaket blir bra legger vi det ut i morgen. Her er ukens videoblog:

For å se videoen i større format, benytt denne linken til vår kanal på Youtube.

 

Noen forklaringer

Markedsoppdateringene holdes av Karl Oscar Strøm, Investeringsøkonom Nordnet. Det vil bli vist skjermbilde fra min PC, og jeg benytter The Online Trader (TOT) fra Infront som informasjonsverktøy. Dette er vårt mest avanserte verktøy for markedsinformasjon og inneholder nyheter, aksjekurser, charts/diagrammer, chat, internasjonale indikatorer samt en masse forholdstall og estimater. Programmet er det mest brukte verktøy for profesjonelle tradere og meglere i Norge.

Kursdiagrammer kalles charts, og den historiske kursutviklingen kan vises på mange måter. Vanligst er linjediagram der historiske kurser vises som en linje. Jeg foretrekker Candlesticks som gir mer informasjon. Der vises hver dags kursutvikling som et stearinlys (candle) med et bredt parti som er enten blått eller rødt, samt med en sort strek i midten. Slik:

Et standard chart fra The Online Trader. Kilde Infront.
Et standard chart fra The Online Trader. Kilde Infront.

Hvert “stearinlys” angir en dags kursbevegelse. Den tynne streken i midten indikerer høyeste og laveste kurs i løpet av dagen, mens den tykke delen indikerer åpning og stengning. Er den tykke delen blå har kursen åpnet lavt og stengt høyt. Er den rød er det motsatt. Det er derfor lett å se hvilken tendens som er i markedet. Les mer om candlesticks her.

Øvrige linjer: Jeg viser 4 glidende gjennomsnitt. Lys grå er 10 dagers, mørkere grå er 20 dagers, grønn er 50 dagers og blå er 200 dagers glidende snitt. Et slikt gjennomsnitt finnes ved å legge sammen f.eks. siste 10 dagers stengningskurs og dele på 10. Ligger markedskursen over sine glidende snitt har markedet en positiv tendens, og ligger det under er tendensen negativ.

Nederst i kursdiagrammet vises daglig omsetningsvolum som en grå stolpe. I ruten i midten vises en såkalt momentumindikator, og jeg bruker her modellen som kalles MACD (moving average convergens divergence). Tolkningen av denne kan du lese om her.

Spørsmål og forslag til temaer på de ukentlige markedskommentarene mottas gjerne. Benytt kommentarfeltet under artikkelen, eller send meg meg melding på Twitter.

Bildet øverst i artikkelen er fra min mormors 85-års dag i forrige uke. Det ble nok kaker.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert