Nordnetbloggen

Hvor godt treffer analytikerne med estimatene for andre kvartal?

I første kvartal bommet analytikerne med sine estimater i 6 av 10 tilfeller. Treffer de bedre i andre kvartal?   

Før helgen presenterte DnB NOR resultatene for andre kvartal. Denne uken følger en rekke selskaper, blant annet Acergy og Yara. Hvordan selskapene gjør det i forhold til forventningene, vil påvirke hvordan børsen utvikler seg i sommer.   

I dagene før resultatene blir offentliggjort fylles avisene med ekspertuttalelser og deres forventninger til selskapenes resultater. Når du leser ekspertuttalelsene bør du være oppmerksom på at også proffene misser. Etter første kvartal i år gikk vi igjennom analytikernes estimater for OBX-selskapen og sammenlignet dette med de virkelige utfallene. Formålet med undersøkelsen var å gi privatpersoner et bilde på hvor bra analytikerens estimater stemte overens med de virkelige resultatene. Vi tok utgangspunkt i resultat pr aksje (Earnings per share / EPS), altså resultatet på ”siste raden” eller bunnlinjen, når vi sammenlignet, og definisjonen på et korrekt estimat var når estimatet lå mindre enn 10 % unna det faktiske resultatet selskapet rapporterte.  

Resultatet var som følger. Analytikernes estimater for første kvartal…  

  • var feil for 62 % av selskapene i OBX-indeksen
  • var korrekt for 38 % av selskapene i OBX-indeksen

Det vil med andre ord si at analytikerne bommet med sine estimater i 6 av 10 tilfeller. En kvartalsrapport er enten bedre enn analytikernes estimater, dårligere enn estimatene, eller i linje med estimatene. Og for første kvartal…   

  • var 41% av rapportene bedre enn analytikernes estimater
  • var 21 % av rapportene dårligere enn analytikernes estimater
  • var 38 % av rapportene innenfor analytikerens forventninger

Det gjennomsnittlige avviket mellom selskapenes resultat pr aksje og analytikernes estimater var i første kvartal på 28 %, mens medianen var på 20 %. Dette betyr at dersom vi legger medianverdien til grunn, ville estimatet for et selskap som rapporterte et resultat på 100 kroner, ligge på 80 kroner (forventningene var lavere) eller 120 kroner (forventningene var høyere). Og som vi ser, det var flere selskaper som overrasket positivt.  

Historien har også tidligere vist at analytikerne ligger på etterskudd med å opp/nedjustere sine estimater. Den økonomiske utviklingen er selvfølgelig utrolig vanskelig å spå, spesielt på kort sikt. Det siste året har også vært spesielt, hvor mange selskaper fortsatt slikker sårene etter finanskrisen. Det har selvfølgelig vært vanskelig for analytikerne å bedømme kraften og farten på tilbakehentingen, men samtidig er det i stor grad selskapenes egne handlingsplaner, som effektivisering og kostnadsbesparelser, som har bidro til resultatforbedringene i første kvartal. Dette burde analytikerne kunne plukke opp.  

Nå ruller som sagt resultatsesongen for andre kvartal i gang, og utviklingen på børsen vil bli styrt av dette. Det skal bli spennende å se om selskapene kan overraske positivit, og selvfølgelig interessant å se om analytikerne treffer bedre med sine estimater denne gangen.  

//Anders  

    

 

    

 
 
 
 

 
 

    

 

  

  
 
 

 
 

    

 

  

  
 
 

 
 

    

 

  

  
 
 

  • 41% av rapportene var bedre enn analytikernes estimater        

  • 21 % av rapportene var dårligere enn analytikernes estimater
  • 38 % av rapportene var innenfor analytikerens forventninger
 
 

    

 

  

  
 
 

 

  

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert