Gå til hovedinnhold

Hvordan beskytter du porteføljen din mot børsfall?

I fallende markeder er det en del som velger å selge seg ned i aksjer og aksjefond, siden man ikke vet hvor langt ned markedet evt. vil falle. Et alternativ er å kjøpe en forsikring i form av produkter som stiger i verdi hvis markedet faller videre.

Det finnes flere alternativ for å sikre porteføljen din. Dette innlegget starter enkelt og blir mer avanserte etterhvert:

Redusere aksjeandel

Selg noen av aksjene / aksjefondene dersom du er nervøs for tap. Plasser pengene på bankkonto eller i trygge rentefond inntil videre. Forsøk å kjøpe tilbake aksjene / aksjefondene på lavere nivå. Dette er dog lettere sagt enn gjort, og det er svært få som klarer å komme seg inn igjen i tide. Husk: For å tjene på timing må du ha rett på to beslutninger: På salgstidspunktet samt på kjøpstidspunktet. I dette innlegget “4 spareråd når børsen stuper” har vi skrevet mer om disse vurderingene, og verdien av langsiktighet.

Gull eller statsobligasjoner

En alternativ sikringsstrategi er å kjøpe gull i form av en gull-ETF eller tilsvarende. Gullprisen stiger normalt når aksjemarkedene faller da dette anses som en “trygg havn” i usikre tider. Gull er en råvare som har vært med oss i flere tusen år. Historisk har gull fungert som en bra hedge i urolige tider, da den har beholdt sin verdi eller styrket seg. Merk at gull er notert i dollar. Så putter du pengene i gull vil du også påvirkes av endringen mellom NOK og USD. Dollaren stiger ofte også når markedene faller slik at man kan faktisk få en dobbel effekt på sikringen. Men du må altså være klar over valutarisikoen som følger med. Les mer om investering i gull-ETFer og gullgruveaksjer her.

Det samme gjelder statsobligasjoner fra sikre stater. Slike statsobligasjoner vil stige i verdi når rentene faller, som de ofte gjør i krisetider. Det finnes rentefond som investerer i statspapirer med ulik løpetid. Et eksempel er KLP Statsobligasjon, som investerer i norske statsobligasjoner med durasjon på tre til syv år. Dette fondet har gitt minus 1,4 % avkastning siste året (per 04.03.22), men + 1 % siste måned. Merk at vi mulignes kan stå ovenfor et stagflasjonsscenario som følge av krigen i Ukraina kombinert med høy inflasjon. I verste fall kan vi få høy inflasjon, høye renter og lav vekst – altså stagflasjon. Da vil vi kunne oppleve at både aksjer og statsobligasjoner vil falle i verdi, noe vi sjelden ser.

Risikoen i rentefond kan litt forenklet deles i renterisiko og kredittrisiko. Les mer om risiko i rentefond i dette innlegget.

Legg inn stop loss på aksjene

Når du kjøper en aksje eller ETF kan du legge inn en stop loss-ordre samtidig. Det innebærer enkelt forklart at du legger inn en latent salgsordre som skal utføres dersom aksjekursen faller under et gitt nivå. Stop-loss er et verktøy for risikostyring, for å sørge for at du ikke taper for mye.

Merk at du ikke kan være sikker på å få solgt på nøyaktig den stop loss-kursen du legger inn. I perioder med kraftige børsfall kan aksjen falle gjennom din stop loss uten å bli omsatt. I slike tilfeller må du ha lagt inn riktige “utløserbetingelser” for at aksjen skal bli solgt på en lavere kurs enn din stop loss-kurs. Det kan du lese mer om i dette innlegget om stop loss.

Derivater som stiger i verdi når markedet faller

Nå begynner det å bli komplisert. Med disse produktene kan du tjene penger på at en aksje, indeks eller en råvare faller, såfremt du kjøper en shortposisjon.

NB: Bruk av sikringsinstrumenter i form av opsjoner, futures og bear-produkter er komplisert, og krever god forståelse av det underliggende markedet og produktenes spesifikke egenskaper. I Nordnet må kundene bestå en kunnskapstest for å få lov til å handle disse produktene.

Bull & bear-sertifikater og mini futures er investeringsprodukter med høy risiko der du kan tape hele eller deler av investert kapital. Derfor er det viktig at du forstår hvilke risiko du tar når du investerer i børshandlede produkter. Utfyllende informasjon om produktene, risiko, kostnader og underliggende aktiva finner du på Nordnet Markets’ nettsider.

Mini futures gjør det mulig å investere uansett om du tror at en aksje, råvare eller indeks skal stige eller falle. Mini futures innebærer høy risiko for tap, men har tilsvarende stor oppside. Denne type produkter er børsnoterte verdipapirer som følger verdien på et underliggende instrument eller aktiva.

Å kjøpe de mest gearede produktene skal man være varsom med. Da skal det kun forekomme mindre kursbevegelser i feil retning før man blir knocket ut – og man taper hele innsatsen. Et produkt med 10 ganger gearing, vil litt forenklet sagt bli knocket ut dersom underliggende går ca 10 prosent i feil retning. Når det er sagt: Mini futures og bull&bear-produkter har innebygget stop loss. Det betyr at du ikke kan tape mer enn innsatsen.

Nordets nettside for Mini futures finner du en oversikt over alle produktene du kan kjøpe. Du kan velge mellom over 1000 ulike instrumenter, med ulik retning (long-short), underliggende (Equinor, OBX-indeksen, SP500-indeksen, gull etc) og gearing (inntil 20 ganger gearing). Bruk søkefunksjonen og screeningen øverst for å finne riktig retning, aktivaklasse, underliggende etc.

Det er også en nettside for bull&bear-produkter. Også her er det over 1000 ulike instrumenter å velge mellom. Samme søkefunksjon og screening finner du her.

Her kan du se et nettkurs om mini futures på 32 minutter.

Her kan du se et nettkurs om bull&bear-produkter på 30 minutter.

Mini futures er ofte bedre egnet for investorer enn bull& bear-produkter. Årsaken er at bull&bear rebalanseres daglig. Mini futures rebalanseres ikke. Daglig rebalansering innebærer at store svingninger begge veier kan ødelegge din langsiktige avkastning. Slike produkter egner seg derfor dårlig til langsiktig sparing. I dette innlegget beskriver vi forskjellen mellom mini futures og bull& bear-produkter.

Noen ord om kostnader er også på sin plass: Kostnadene avhenger av produktene. Typisk er dette kurtasje, spread-kostnad og en rentekostnad for å finansiere gearing. Ved handel med produkter i annen valuta enn NOK belastes du i tillegg et vekslegebyr. Kostnadene er beskrevet på våre nettsider.

De fleste av våre kunder bruker opsjoner, futures, og bull&bear-produkter som kortsiktig spekulasjon og trading. Noen bruker også produktene som sikring av en portefølje, slik denne artikkelen handler om.

Kort om beskatning til slutt: Skattemyndighetene behandler derivater (opsjoner, futures, bull/bear-produkter), selv om de har aksjer som underliggende objekt, med 22%. Det innebærer at gevinst / tap beskattes som renter, med en sats på 22 % for privatpersoner.

Lyttertips: I 2020 hadde vi besøk av Peter Warren i #pengepodden, hvor vi snakket om sikringsstrategier. Lytt her. Og i januar 2022 hadde vi besøk av Jan P. Sissener i Pengepodden-studio, hvor tema var hedging og sikring. Lytt her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer