Nordnetbloggen

Ikke vær bear i et bullmarked

Markedsoppdatering uke 22 fra Nordnet’s Investeringsøkonom

Ny toppnotering på S&P 500, Oslo Børs og i Europa. Det er veldig gode dager i aksjemarkedet. Allikevel ser vi av statistikken at nordmenn selger seg ned i aksjer og mest kjøpte enkeltpapir er OBX BEAR.

Som gammel trader kan jeg ikke la dette temaet gå ifra meg. Et ordtak på Wall Street er: «Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered». Det er en advarsel mot ikke å være utålmodig og grådig i markedet. Det er en tid for å være optimist (bull) og en tid for å være pessimist. La markedets oppførsel fortelle deg når. Nå er det oppgangstider. Nyt det. I dag snakker vi om:

    • Ikke vær bear (negativ) i et bullmarked.
    • Trading-teknikk. Hva er viktig for å ta spekulative posisjoner?
    • Andre måter å sikre porteføljen på. Hva gjør proffene?
    • Superfondet – OBX fond helt uten kostnader. For godt til å være sant?

Aksjer/ETF’er som omtales i dagens video: OBX, SPY, QQQ, IWM, DAX, FRO, OPERA.

For å se videoen i større format, benytt denne linken til vår kanal på Youtube.

 

Noen forklaringer

Markedsoppdateringene holdes av Karl Oscar Strøm, Investeringsøkonom Nordnet. Det vil bli vist skjermbilde fra min PC, og jeg benytter The Online Trader (TOT) fra Infront som informasjonsverktøy. Dette er vårt mest avanserte verktøy for markedsinformasjon og inneholder nyheter, aksjekurser, charts/diagrammer, chat, internasjonale indikatorer samt en masse forholdstall og estimater. Programmet er det mest brukte verktøy for profesjonelle tradere og meglere i Norge.

Kursdiagrammer kalles charts, og den historiske kursutviklingen kan vises på mange måter. Vanligst er linjediagram der historiske kurser vises som en linje. Jeg foretrekker Candlesticks som gir mer informasjon. Der vises hver dags kursutvikling som et stearinlys (candle) med et bredt parti som er enten blått eller rødt, samt med en sort strek i midten. Slik:

Et standard chart fra The Online Trader. Kilde Infront.
Et standard chart fra The Online Trader. Kilde Infront.

Hvert “stearinlys” angir en dags kursbevegelse. Den tynne streken i midten indikerer høyeste og laveste kurs i løpet av dagen, mens den tykke delen indikerer åpning og stengning. Er den tykke delen blå har kursen åpnet lavt og stengt høyt. Er den rød er det motsatt. Det er derfor lett å se hvilken tendens som er i markedet. Les mer om candlesticks her. Øvrige linjer: Jeg viser 4 glidende gjennomsnitt. Lys grå er 10 dagers, mørkere grå er 20 dagers, grønn er 50 dagers og blå er 200 dagers glidende snitt. Et slikt gjennomsnitt finnes ved å legge sammen f.eks. siste 10 dagers stengningskurs og dele på 10. Ligger markedskursen over sine glidende snitt har markedet en positiv tendens, og ligger det under er tendensen negativ.

Nederst i kursdiagrammet vises daglig omsetningsvolum som en grå stolpe. I ruten i midten vises en såkalt momentumindikator, og jeg bruker her modellen som kalles MACD (moving average convergens divergence). Tolkningen av denne kan du lese om her. Spørsmål og forslag til temaer på de ukentlige markedskommentarene mottas gjerne. Benytt kommentarfeltet under artikkelen, eller send meg meg melding på Twitter. PS: Jeg har selv investeringer i markedet og det hender ETF’er eller aksjer omtales som jeg eier. I dagens sending nevnes Seadrill, hvor jeg har en liten post og forklarer hvorfor. Dette er ikke en investeringsanbefaling.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert