Gå til hovedinnhold

Innstramming gjør sparing i IPS mindre attraktivt

Myndighetene har nylig vedtatt at IPS-penger må sikres mot verditap i utbetalingsperioden. Kundene kan altså ikke velge fond selv etter de fyller 67 år. Dette gir en garantert, men lav, avkastning i utbetalingsperioden, noe jeg mener kundene ikke er tjent med.  

Oppdatering pr 14.03.18: Finanstilsynet har ifølge E24 bekreftet det jeg antydet nederst i bloggen: At denne innstrammingen kun gjelder livselskap som tilbyr IPS, og ikke banker eller fondsselskap. Nordnet vil tilby IPS gjennom Nordnet Bank, og kunder kan dermed ha aksjefond, kombinasjonsfond og rentefond i IPSen også etter fylte 67 år. 

Nordnet har nylig kommunisert at vi skal satse på pensjonsmarkedet. Denne måneden startet vi med å tilby pensjonskapitalbevis. I løpet av våren vil vi tilby IPS – individuell pensjonssparing. Her har det kommet en lite heldig endring i regelverket, som dette blogginnlegget handler om.

Tanken fra Finanstilsynet er god: Personer som sparer i IPS skal være trygg på at de ikke tar for stor risiko med pensjonssparingen i utbetalingsperioden. Kommer det et kraftig børsfall skal ikke pensjonsutbetalingene reduseres dramatisk.

Problemet er at en garanti mot negativ avkastning er en garanti for lav avkastning – og det er ikke kundene tjent med. Denne innstrammingen gjør IPS-produktet litt mindre attraktivt, siden det reduserer forventet avkastning i utbetalingsperioden.

PS: Jeg mener fremdeles IPS er førstevalget når man skal spare til pensjon siden skattefordelene er betydelige, men denne innstrammingen gjør utvilsomt produktet litt mindre lønnsomt enn det var.

Lang utbetalingsperiode reduserer risiko

IPS-pengene kan tidligst tas ut når du fyller 62 år, og må vare til du er 80 år (såfremt du har en viss saldo). Det innebærer at du har en lang sparehorisont på en stor andel av pensjonen din når du starter utbetalingene. Lang horisont tilsier en relativt høy aksjeandel.

Den lange utbetalingsperioden sikrer at du ikke timer feil og tar ut alle IPS-pengene rett etter aksjemarkedet har tatt et svalestup.

Eksempel: Starter du utbetalingene når du fyller 67 år, kan du ta ut 1/13-del av saldoen det første året. Har du plassert alle IPS-pengene i aksjefond, og du er maks uheldig og aksjemarkedene faller med 50 prosent dette året, har du fremdeles 12/13-deler igjen av IPS-pengene dine i aksjefond. Etter finanskrisen tok det 4–5 år til verdens aksjemarkeder var tilbake på toppnoteringene før finanskrisen. Allerede ett år etter bunnen vinteren 2009 hadde aksjemarkedene tatt igjen halvparten av fallet. Med en tvungen uttaksperiode på 13 til 18 års unngår du med andre ord timingrisikoen. Det er altså ikke nødvendig at Finanstilsynet tvinger alle IPS-kundene over i en garantert portefølje (med lav avkastning) når de fyller 67 år.

Husk på at det er den dagen du går av med pensjon at sparesaldoen er på topp, og at det er de første årene som pensjonist du vil få størst uttelling for å høste risikopremier i aksjemarkedet.

Et annet poeng, som mange glemmer, er at 70-80 prosent av gjennomsnittsnordmannens pensjonsutbetalinger kommer fra folketrygden, og dette kan sees på som statsobligasjoner. Selv om du har 100 prosent aksjeandel i din jobbpensjon, IPS og øvrig privat sparing, har du fremdeles en aksjeandel på godt under 50 prosent i din totale pensjonsportefølje!

Heldigvis gjelder denne innstrammingen kun IPSen, og ikke innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis. Det viser at Finanstilsynet ikke har kundenes beste i tankene, men at det er tolkningen av IPS-lovverket som er førende. I innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis kan kundene fortsatt bestemme risiko og fondssammensetning selv – uansett alder.

Jeg kan akseptere at kundene automatisk blir flyttet over i en garantiløsning ved fylte 67 år, men da bør de få muligheten til å flytte IPS-pengene over til kombinasjonsfond eller aksjefond om de ønsker en høyere risiko, høyere forventet avkastning og en høyere forventet pensjon.

PS: Nordnet tilbyr pr i dag ikke IPS ,men vi vil gjøre det i løpet av denne våren. Vi planlegger å tilby IPS via Nordnet Bank, og ikke Nordnet Livsforsikring. Vi tolker det slik at denne innstrammingen kun gjelder livselskap, og ikke banker eller fondsselskap.

Se også mitt forrige blogginnlegg: Slik får du pensjonspengene dine til å vokse

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
12 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.03.2018 23:17

Bare en tanke: Vil man kunne unngå dette om man ikke sparer veldig mye i IPS og sørger for å spre det over alle tilbydere slik at saldoen på hver enkelt konto ved start av uttak er såpass lav at utbetalingstiden blir kortet ned? -Eller vil disse regnes sammen?Nå er det jo bare 12 tilbydere, også kommer vel dere og Netfonds og kanskje noen andre, så man får jo ikke spart så mye på denne måten… 😀 -Blir også en vanskelig øvelse når man må anslå både forventet avkastning og utvikling i Grunnbeløpet. Jeg er uansett mer redd for å… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.03.2018 10:06

Hei Vidar. Nå har Finanstilsynet bekrefet at det er slik jeg trodde: At banker og fondsselskap kan tilby IPS uten garantisparing i utbetalingsperioden, så da kan du selv velge den løsningen du synes er best. Det er korrekt at utbetalingsperioden blir kortet ned dersom saldoen er liten. IPS skal ha minst 0,2 G i årlig utbetaling, altså ca 19.000 kroner i året. Jegb ville ikke lagt stor vekt på at utbetalinger fra IPS og andre pensjoner blir “tatt” av kommunen hvis man får langtidsplass på sykehjem. Det er svært få personer under 80 år som har langtidsplass på sykehjem, ca… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.03.2018 10:38

Enig i forhold til sykehjem for de fleste, men for noen kan det være noe å tenke på.

Forutsetter jo at alle vil ta ut mye av IPS så tidlig som mulig, og da er jo uansett saldoen lavere siden muligheten for sykehjem nok er større(men fortsatt ikke veldig stor) nærmere 80.

Gjest
Gjest
02.03.2018 12:04

Hei, Bjørn Erik! Spennende og bra med ny spareøkonom i Nordnet Norge 🙂 Lykke til i ny jobb! Jeg synes det er en god og interessant betraktning at man normalt skal være pensjonist i mange år og at det kan ha betydning for hvor stor aksje-eksponering man bør ha. Går man av ved fylte 67 år og dør når man er 87, så er man pensjonist i 20 år. Det er en ganske lang børshorisont og dermed er det naturligvis interessant å vurdere aksjer også etter at pensjonstilværelsen starter, slik at man kan ta del i børsens normalt gode avkastning… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.03.2018 13:12

Takk for kommentar, Mikkel!
Du har et poeng. Men jeg er ikke helt enig med deg.
Personen i ditt eksempel, en aksjesparer som startet pensjonstilværelsen ved finanskrisen i 2008 og som ikke hadde redusert aksjebeholdningen i forkant, hadde jo tjent mye på å ha 100 % aksjer i årene forut for finanskrisen. Denne gevinsten ville vært mye lavere om han hadde valgt en lavere aksjeandel. Dette må du ta hensyn til i ditt regnestykke. Og da tror jeg at det sum a summarum vil lønne seg med høy aksjeandel også i (første halvdel av) utbetalingsperioden.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Gjest
Gjest
28.02.2018 10:12

Tolker jeg ditt siste PS dithen at så lenge det er Nordnet Bank som tilbyr IPS så er dere ikke berørt av innstrammingen, dvs. at hvis man oppretter IPS i Nordnet bank så kan man velge fondsprodukter fritt også i utbetalingsperioden?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
28.02.2018 21:55

Bra spørsmål. Og dersom svaret er ja; Kan man da flytte en IPS-konto fra et livselskap til en bank?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.03.2018 07:49

Det vil jeg tro. Har hørt at man skal kunne bytte tilbyder underveis. Selv startet jeg IPS hos DNB i fjor siden Nordnet ikke var i gang, og så lenge DNB tilbyr de tre fondene jeg sparer i så ser jeg ikke noe vits i å flytte, og DNB er jo en bank så da regner jeg med at heller ikke de er omfattet av den begrensningen som denne artikkelen handler om.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.03.2018 09:24

Hei Andreas. IPS-avtaler kan flyttes mellom selskaper. Også mellom et livselskap og en bank. Unntaket er en IPS forsikringsspareavtale (hvor saldoen ved død tilfaller forsikringskollektivet og ikke de etterlatte). Denne kan normalt ikke flyttes til en bank.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.03.2018 09:19

Hei Svein Olav. Ja, det stemmer. Vi jobber med å få en avklaring på dette punktet. Dette vil selvsagt også gjelde andre IPS-tilbydere – som tilbyr IPS via bank eller fondsselskap.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.03.2018 09:42

Finnes det noen link til selve vedtaket om denne begrensningen?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.03.2018 12:13

Hei Svein Olav. Dette er ikke offentlig kommunisert fra Finanstilsynet. Jeg fikk en mail fra Storebrand denne uken fordi jeg sparer i IPS der. I brevet sto dette som jeg skriver om i dette blogginnnlegget. Jeg ringte Storebrand og fikk bekreftet innholdet.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom