Gå til hovedinnhold

Interessant aksje – Elkem

Etter mange år utenfor børs, ble en gammel traver igjen notert på Oslo Børs. Selv om Elkem er ny for mange investorer, er selskapet faktisk grunnlagt i 1904, så selskapet har røtter langt tilbake i tid. I dette blogginnlegget skal jeg forsøkte å redegjøre litt om hvorfor jeg synes Elkem er et interessant selskap.

Før du leser videre: DISCLAIMER – jeg eier aksjer i Elkem.

Hva driver Elkem med?

Elkems produkter er basert på to av jordskorpas vanligste grunnstoffer, silisium og karbon. Elkems karbonløsninger er nødvendige for produksjonen av stål, aluminium, silisium og andre metaller. Silisium brukes til å forbedre egenskapene til materialer som aluminium og betong, og Elkems løsninger er vesentlige i en lang rekke produkter – fra datamaskiner, smarttelefoner og kjøkkenredskaper til medisinsk utstyr, vindmøller og solceller. Med andre ord er Elkem en ganske sentral komponent i din hverdag, der du gjerne tar i bruk medisiner, datamaskiner, biler og lignende.

Videre vil jeg gå inn på de forskjellige forretningsområdene til Elkem. Her går jeg kronologisk gjennom de fire ulike avdelingene som selskapet består av.

Det første forretningsområdet er silisiummaterialer. Elkem på sin side er verdensledende produsent og leverandør av silisium og spesialmaterialer. Denne avdelingen leverer spesialprodukter til store globale industrikunder som blant annet produserer kjemikalier, solceller, generell elektronikk, aluminium og olje. Med andre ord mye av råvarene og produkter du som sluttbruker har et forhold til i ditt daglige virke. Dette er også den første delen av selskapets verdikjede innenfor silisium.

Det andre forretningsområdet er silikon. Dette er gjerne den delen av Elkem som er mest kjent utad. Silikondivisjonen produserer og leverer spesialtilpassede silikonløsninger til store globale industrikjemper innenfor områdene helsevern, bygge-bransjen, bilindustrien og faktisk også romfart. Omfanget av denne produksjonen er stor, og man favner over ekstremt store bruksområder innenfor denne avdelingen. Mye av denne produksjonen foregår i Kina, men man har også fabrikker i Brazil, USA og Europa.

Den tredje divisjonen er støperi-avdelingen, eller Foundry Products som er et mer forklarende ord. Denne avdelingen er verdensledende innenfor stål- og støperindustrien. Ferrosilisium er et material som er bestående av jern og silisium. Det unike med dette produktet er dets egenskaper i form av at det forbedrer stålets egenskaper, og gjør for eksempel at man kan fremstille rustfritt stål. Noe som er ekstremt fordelaktig for industrien. Dette blir gjerne brukt til fremstilling av biler, borerigger og andre byggverk som er avhengig av at stålet overholder god kvalitet og ikke ruster grunnet eksogene faktorer, som for eksempel belastning av vær og vind.

Den fjerde og siste avdelingen er området karbon. Elkem Karbon er i dag verdens ledende leverandør av karbonpastè og spesialprodukter til ferrolegeringene, silisium- og aluminiumindustrien.


Risikoen i Elkem

Det er liten tvil om at det er risiko i Elkem. Man kan bare se på aksjekursen siden notering for å se at aksjen er meget volatil. I skrivende stund handles aksjen i området 28-30 kr, som er ned i området 35-30 prosent siden noteringsdatoen. Ser vi på selskapsinntjeningen for året 2018, så er dette meget rart. Det er en rekke faktorer som har påvirket utviklingen i aksjekursen og dette er noen av de mest sentrale:

  • Handelskrigen: Elkem har virkelig fått lide under den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Investorene har skydd aksjer som har hatt Kina-eksponering i frykt for økte handelsbarrierer og sanksjoner.
  • Økonomisk vekst: som et råvareselskap er Elkem svært sensitive for økonomisk vekst i verden. Gjennom 2018 og frem til i dag, har vi sett kontinuerlig nedjusteringer av veksten i verdensøkonomien, noe som vil over tid slå på Elkems bunnlinje. Med lavere vekst i verden, vil man ha behov for stadig mindre innsatsfaktorer, da produktiviteten senkes, dette er også en vesentlig faktor til selskapets relativt begredelige aksjekursutvikling.
  • Frykten for økonomisk krise i Kina: dette er en story som har figurert i markedet i mange år nå. Vi har dog til gode å se en virkelig «smell» i Kinesisk økonomi. Skulle vi dog få en ordentlig tilbakegang i Kinesisk økonomi, vil Elkem være utsatt. Dog skal det nevnes at myndighetene i Kina i skrivende stund har satt i gang ny kredittvekst i Kina og jeg tror med det at veksten i Kina vil tilta utover i 2019 – dette er positivt for Elkem på sikt.

Som jeg var inne på i innledningen, så reflekterer ikke aksjekursen selskapets inntjening. For 2018 som helhet så tjente Elkem 5,74 kr per aksje. Legger vi til grunn snittkursen for 4 kvartal, på ca 25 kr så gir dette en Pris/Inntjening (P/E) på 4,3 – noe som er relativt billig, gitt Oslo Børs sitt snitt, som er nærmere 15 ganger inntjening. Dessverre er det slik i aksjemarkedet at når en aksje er såpass billig, er det knyttet risiko til selskapet. Det har jeg redegjort for ovenfor, det er nemlig handelskrigen, veksten i verden og Kinesisk økonomi. Ser vi dog på konsensusestimatene for 2019, så ligger de an til å tjene et sted mellom 4 til 5 kr per aksje. Til tross for at fjoråret kanskje var ekstraordinært, så vil selskapet fortsatt tjene greit med penger. Legger vi til grunn en aksjekurs på 30 kr så prises aksjen til en P/E på 6-7. Men, markedet er slik at det som har vært og er billig, ofte kan være billig over tid.

Det som også er gledelig å lese ut i fra selskapets rapporter er deres kraftige nedbetaling av gjeld. Gjennom 2018 har de klart å få ned sin gjeldsgrad med over 5 milliarder kroner, og økt sin egenkapitalandel med nesten 30 prosent. Fasiten for 2018 tilsier en netto rentebærende gjeld på litt over 3,2 milliarder kroner og en egenkapitalprosent på 44 prosent.

Sist, men ikke minst må vi også ta med utbytte. Selskapet vedtok under sin nylige kvartalspresentasjon at de ville betale ut et utbytte tilsvarende 45 prosent av selskapets inntjening. Det utgjorde 2,6 kr per aksje for inntjeningsåret 2018. Regner vi utbytte-avkastningen av dette, så får vi en avkastning tilsvarende 2,6/29 = 8,9 prosent. Dette er gledelig og i seg selv et godt børsår!

Et spennende selskap – men hvordan skal du som investor ta stilling til det?

Akkurat om Elkem er et kjøp eller salg på disse nivåene her, skal ikke jeg ha noen klar formening om. Jeg kan derimot fortelle om min tese på selskapet. Med de risikofaktorene som jeg har nevnt over, som potensielt kan slå svært negativt ut på selskapets bunnlinje, så synes jeg likevel allikevel at selskapet er spennende fremover.

Jeg anser det som at veldig mye negativitet er priset inn i aksjen på disse nivåene, og som man ser så tjener selskapet gode penger, og det er i alle fall estimert at selskapet fortsatt vil tjene greit med penger i årene fremover. I mellomtiden kan man imidlertid heve et utbytte på nesten 9 prosent, som gjør at man kan leve godt med at kursen eventuelt står stille fremover.

Risikoen for fallende inntjening er selvsagt til stede, og det er nok av risikofaktorer som kan spille inn, men med en såpass attraktiv prising, kombinert med lav gjeld og en god kapitalstruktur så ser det i alle fall interessant ut rent tall-messig.

Dette er min personlige mening, og jeg kan helt klart ta feil. Dog så har det vist seg at matematikken til syvende og sist vinner, og det er litt av min hoved-hypotese her også.

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøp- eller salgsanbefalinger, men snarere å gi leseren en innsikt og kunnskap om sparing og investeringer. Jeg eier aksjer i selskaper som blir nevnt i denne analysen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.05.2019 08:57

Hvor kan en følge prisene på silikon Elkem lager?

Gjest
Gjest
15.03.2019 15:35

Takk for god analyse! Du skriver godt og forklarer det på en enkel måte så mannen i gata forstår det. Keep up the good work!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.03.2019 08:52

Hei Christian, takk for det- hyggelig å høre:)

Gjest
Gjest
15.03.2019 15:28

Med all respekt..ikke akkurat imponerende, overflatisk analyse. Minner litt om særoppgave fra videregående ærlig talt. Men du er vel ikke analytiker heller så skal kanskje ikke forvente all del. Det er vel ikke hold i å si at kursen ikke reflekterer selskapets inntjening? Det er fremtidig inntjening kursen skal reflektere..så da kan det fort bli at 30 nok er spot on.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.03.2019 08:22

Jeg synes Mads fortjener mye kred for sin analyse. Ja, den er kanskje litt enkel, men samtidig klarer han å få fram Elkems struktur, økonomi og utfordringer på en fin og grei måte. Poenget her er å trigget nysgjerrigheten hos leseren/trader/investor for se nærmere på dette selskapet. Det har Mads klart hos meg i alle fall, og så får det være opp til den enkelte investor å vurdere om dette er en spennende aksje eller man skal bare holde seg lang unna. Takk for at du delte din analyse, Mads.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.03.2019 08:56

Hei Jan Peder,

Tusen takk for det. Som du sier, dette er ingen analyse, da det eventuelt hadde gått under MIFID2 lovgivingen, men det er fult ut et blogginnlegg som forteller i korte trekk hva Elkem driver med. Takk for responsen din:)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.03.2019 08:55

Hei Geir Tønseth, du det er akkurat det som er poenget, det er ingen analyse:) Dette er et blogginnlegg der jeg prøver på en relativt enkel måte å beskrive Elkem. Hadde jeg skrevet en full analyse ville dette gått under MIFID2 redegjørelsen og da måtte jeg tatt betalt for den, derav blir det slik som dette. Ser dog frem til en grundig analyse fra deg, hadde vært spennende å se dine beregninger;)