Gå til hovedinnhold

Porteføljebygging med tre ord: Interesse, risikobevissthet og besluttsomhet

I de siste årene har stadig flere begynt å investere i aksjer. Vanligvis begynner man med å kjøpe et selskap eller to for å prøve ut den nye interessen. Ofte er dette aksjer i samme marked og kanskje til og med samme sektor. Det kan fungere om du kjenner bransjen og selskapene godt og følger de tett. Om ikke kan det være lurt å tenke på risikospredning.

I dette blogginnlegget får du vite mer om hva du bør tenke på når velger dine investeringer, hvordan du bygger din aksjeportefølje og hvordan du sprer risikoen.

Interesse: velg noe som interesserer deg

Dette er en forutsetning for å ha suksess både i aksjemarkedet, men også i livet generelt. Interesserer du deg for et tema eller en bransje vil du over tid forstå denne bransjen og hva som påvirker den.. Det kommer enkelt og greit av at du er mer villig til å bruke tid på å lese nyheter og diskutere selskap og bransje.

Sørg for at du forstår hva som er viktig for selskapet før du kjøper aksjen. Hvis du som investor har sett deg ut finanssektoren som investeringsobjekt, må du finne ut hva som driver inntjeningen der. En bank lever av å låne ut penger, skal banken gå i pluss må de låne ut penger til en høyere rente enn hva de selv låner pengene for. Har du funnet en bank som låner inn penger til 1 % rente og låner ut til 2,5 % har du fått en god start. Klarer du i tillegg å finne ut om selskapet har en god avkastning på egenkapitalen sin, samt har vekst i sin forretning, ja da er du virkelig på god vei!

Risikobevissthet: hvor mye kan du spre risikoen?

For å få en god start i aksjemarkedet kan det være lurt å sette sammen en diversifisert portefølje. Hvor mange aksjer du bør ha kan diskuteres, og er nok individuelt.

I grafen nedenfor ser du hvordan risikospredningen din faller i takt med antall aksjer du har i porteføljen. Har du ett selskap, har du 100 % eksponering i den aksjen. Har du derimot en portefølje med fem selskap og de har like mye penger investert er eksponeringen nede på 20 % per aksje. Med andre ord tåler du at et av selskapene går dårlig siden du har fire andre selskap som forhåpentligvis veier opp avkastningen din.

Effekten av risikospredning avtar når du kommer opp i 15 til 20 selskap. Å ha 15 selskap i porteføljen gir en eksponering på 7 % per selskap. En portefølje med 20 selskap gir en eksponering på 5 % per selskap. I et diversifiseringsperspektiv er det derfor rimelig med 15 ulike aksjer i porteføljen.

Dette er heldigvis ikke et hellig tall, og det er ok å være spesialisert og ha 4-7 aksjer, eller være generalist og sitte med mange aksjer. Poenget er at om du ikke har tid til å følge aksjene dine hele tiden bør du spre risikoen på flere enn 2-3 aksjer og sektorer. Det er en grunn til at vanlige aksjefond eier minimum 16 ulike aksjer til en hver tid.

Vil du se hvordan din risikospredning er? Gå inn på Porteføljerapport mens du er innlogget på nordnet.no.

Besluttsomhet: vær tro mot det du tror på

Dette er lettere sagt enn gjort. Oftest er ikke feilen å at man kjøper feil aksje, men at man ikke har vært langsiktig nok i investeringene og solgt på feil tidspunkt. Det er vanskelig å ha nok tålmodighet i dagens kortsiktige verden, der alt skjer mye raskere enn hva det noen gang har gjort.

Finner du et selskap som du har tro på vil vokse over tid, vil porteføljen din skape avkastning over tid. Dette kan forklares med Pareto-prinsippet, eller såkalt 80/20-regelen. Man trenger altså ikke å treffe “spikeren på hodet” i alle sine investeringer, men klarer du å minimere tapene dine, samtidig som du er tro mot dine lange investeringer, vil du kunne skape meravkastning.

Moralen i dette innlegget bunner egentlig ut i at du som investor, ved å være tro mot deg selv og din strategi, tilsett en god “dæsj” med fokus på det som er viktig for det enkelte selskapet og litt langsiktighet, så vil du med en høy grad av sannsynlighet kunne gjøre gode investeringer.

Hvor viktig er risikospredning for deg når du investerer?

Se også: 4 tips for å redusere risiko

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer