Nordnetbloggen

Internasjonale indekser

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Teknisk analyse – Internasjonale indekser – 20111014
Av Geir Linløkken, forskningssjef i Investtech.com AS
.
De globale børsene har hentet seg kraftig inn siden begynnelsen av oktober. Gjeldsuroen har dempet seg og risikoappetitten vendt tilbake etter at Merkel og Sarkozy sist søndag kom med lovnader om at eurosonen vil ha en definitiv kriseløsning på plass innen G20-møtet i Cannes den 3. november. Selv om markedene reagerte positivt på dette har man foreløpig ikke fått høre noen detaljer – hvilket gir rom for negative overraskelser hvis det viser seg å være snakk om nye tomme ord fra eurokratene. Dog viser også de tekniske indikatorene tegn til bedring, selv om usikkerheten er høy.

.Investtech gjør teknisk analyse av aksjer for deg!
Få full tilgang til Investtech sine analyser gratis i 14 dager uten forpliktelser.
Tilgangen stoppes automatisk etter prøveperioden>>

Stockholmsbørsen OMXS30


Stockholmsbørsen  har i likhet med resten av de globale børsene fått en solid rekyl opp den siste halvannen uken. På kort sikt er det utløst kjøpssignaler fra flere kursformasjoner. Optimismen har kommet tilbake til investorene og en videre oppgang indikeres. Ved reaksjoner tilbake er det nå støtte ved 926 poeng.

S&P 500


Den amerikanske S&P500-indeksen har steget ni prosent de siste åtte dagene og er dermed bare ned cirka fem prosent siden inngangen til året. Det er finanssektoren som har tynget mest og torsdag falt de største bankene i størrelsesorden fem prosent, etter en skuffende kvartalsrapport fra JPMorgan. Teknisk viser indeksen en sidelengs utvikling mellom støtte i overkant av 1100 poeng og motstand ved 1263 poeng. En videre sidelengs utvikling indikeres.

Nasdaq 100


Den amerikanske Nasdaq100-indeksen, som omfatter de største teknologiselskapene i USA, sluttet torsdag på 2327 poeng. Indeksen er dermed opp fem prosent for året, og det var før Google la fram meget sterke tall etter stengetid i går. Også siden toppen i sommer har teknologiaksjene klart seg bra, med en nedgang på bare fire prosent mot elleve prosent nedgang for S&P 500.

Nasdaq-100 indeksen ligger i en stigende trendkanal på mellomlang sikt og en videre oppgang innenfor denne indikeres. Det er imidlertid motstand ved 2420 poeng, noe som kan gjøre videre oppgang vanskelig på kort sikt. Ved reaksjoner tilbake er det støtte ved 2200 poeng.

XETRA DAX 30

Den tyske DAX-indeksen har steget hele 16 prosent siden den snudde opp i begynnelsen av oktober. Siden i sommer, da det ble gitt flere sterke salgssignaler, er imidlertid indeksen fortsatt ned rundt 20 prosent. På kort sikt er det nå gitt kjøpssignaler og det er god støtte ved 5000-5700 poeng. En videre oppgang på kort sikt indikeres, mens indeksen fortsatt er negativ på lang sikt.

Madrid IBEX 35


Spania har fått sin kredittrating nedgradert av både Fitch og S&P den siste uken. I tillegg kommer det frem at Madrid trolig vil misse målet om å redusere budsjettunderskuddet til 6 prosent av BNP i år, fra 9,2 prosent i fjor, da både den økonomiske veksten og reforminnsatsen har sakket akterut. Tross all denne pessimismen har IBEX 35 sneket seg opp hele 17 prosent siden bunnen i medio september. Indeksen er teknisk positiv på kort sikt, med støtte like under dagens nivå, mens trendbildet fortsatt er negativt på lengre sikt.

Shanghai Composite (SSEC)


Shanghai Composite falt tidligere denne uken til de laveste nivåene på 2,5 år, på økende bekymringer om de kinesiske vekstutsiktene. Beijing varslet nylig at de vil kjøpe seg opp i de fire store bankene for å gjenreise tilliten til bankvesenet. Indeksen har reagert opp fra støtten ved 2370 poeng på høyt volum. En videre reaksjon opp på kort sikt indikeres, mens indeksen viser en sidelengs trend på lengre sikt.

Volatility index (VIX)


Volatiliteten i markedene de siste månedene har vært meget elevert, som følger av usikkerheten først og fremst i eurosonen. Eksempelvis var tirsdag denne uken første gang på 55 handelsdager at Dow Jones-indeksen ikke svingte med mer enn 100 poeng intradag. Imidlertid har VIX, eller den såkalte frykt-indeksen, falt betraktelig siden markedene vendte oppover den fjerde oktober. På kort sikt har indeksen falt under de tidligere bunnene ved 31-32 poeng. Dette indikerer at frykten er på de laveste nivået på over to måneder og et videre fall i fryktnivået framover, noe som i så fall vil være en positiv faktor for utviklingen i aksjemarkedene.

.
Investtech gjør teknisk analyse av aksjer for deg!
Få full tilgang til Investtech sine analyser gratis i 14 dager uten forpliktelser.
Tilgangen stoppes automatisk etter prøveperioden>>

.

Investeringsanbefalingen(e) er utarbeidet av Investtech.com AS (“Investtech”). Investtech garanterer ikke fullstendigheten eller riktigheten av analysen. Eventuell eksponering i henhold til rådene / signalene som fremkommer i analysene står fullt og helt for investors regning og risiko. Investtech er ikke ansvarlig for noe tap, verken direkte eller indirekte, som oppstår som en følge av bruk av Investtechs analyser. Opplysninger om eventuelle interessekonflikter vil alltid fremgå av investeringsanbefalingen. Ytterligere informasjon om Investtechs analyser finnes på www.investtech.com/disclaimer.

Investtech.comPartner
Analyseselskap

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert