Gå til hovedinnhold

Investeringskonto vs. Aksjesparekonto

Vi får mange spørsmål fra kunder som i dag benytter Investeringskonto Zero. Skal jeg flytte min sparing til Aksjesparekonto? Skal jeg beholde Investeringskonto, eller hvordan skal jeg tenke? Det er vanskelig å gi et tydelig svar på dette da skattereglene for investeringskonto fortsatt ikke er klare. Med fare for å skape enda mer forvirring vil jeg allikevel dele mine tanker, refleksjoner på teamet.

Sparere og investorer har nå 3 ulike kontotyper å forholde seg til. For en generell innføring, fordeler og ulemper med ulike kontoer, se mitt blogginnlegg ‘Skal du bruke Aksjesparekonto? Eller noe annet?“.

Hva skal jeg gjøre med min investeringskonto (fondskonto)?

Høringsfristen for nye skatteregler for investeringskonto var 1.februar i år. Vi venter fortsatt på endelig avklaring på hvordan skattereglene blir, og fra når de vil gjelde. Jeg har selv mesteparten av mine midler plassert på to investeringskontoer. Og min innstilling på nåværende tidspunkt er krystallklar: Inntil jeg vet hvordan de endelige reglene blir (kanskje det til og med ikke blir noen endring?) så vil jeg sitte stille i båten.

I høringsforslaget signaliserte finansdepartementet at nye skatteregler for investeringskonto skulle gjelde fra 1.januar 2018. Siden det ikke har kommet noen avklaring enda betviler jeg at de vil innføre dette fra 2018. Jeg tror det er meget sannsynlig at det blir utsatt til 1.januar 2019. Siden overgangsordningen til aksjesparekonto ikke inkluderer midler på en investeringskonto (fondskonto) har vi det heldigvis ikke travelt med å finne ut hva vi skal gjøre med våre kontoer.

Hva skjer med investeringskonto?

De store spørsmålene for Investeringskonto Zero er hva skattesatsen blir, hvordan det blir med skjermingsfradrag og hvordan skattleggingen vil fungere i praksis? Svaret på disse spørsmålene vil avgjøre hvor attraktiv investeringskonto blir. Hvis skattesatsen blir den samme på aksjesparekonto og investeringskonto, og du får skjermingsfradrag også på investeringskonto så blir valget et spørsmål om: Vil forsikringskostnaden forsvare fordelene vunnet ved et større investeringsunivers (verdipapirer utenfor EU/EØS som Apple og Coca-Cola, rente- og kombinasjonsfond) og utsatt skatt på også utbytte? For mange, inkludert meg selv, så vil svaret sannsynligvis være ja.

Forsikringskostnaden på investeringskonto er for de aller fleste veldig liten. Men dersom du også mister skjermingfradraget blir ulempen større. Spørsmålet blir fortsatt det samme: vil forsikringskostnaden og det faktum at du ikke får skjermingsfradrag koste mer enn fordelene? I dag er skjermingsfradraget veldig lite, og det forventes lave renter i lang tid fremover. Jeg vil derfor tro at investeringskonto vil være lønnsomt for mange selv om også skjermingsfradraget forsvinner.

Hva hvis du vil flytte fra investeringskonto til aksjesparekonto?

Har du et samlet tap på investeringskonto og først og fremst investerer i aksjer og aksjefond innen EU/EØS så bør du vurdere å flytte til aksjesparekonto. Hvis derimot skattesatsen på investeringskonto økes fra 24% til over 30% neste år kan det lønne seg å vente med å realisere dette tapet for å få et større skattefradrag.

Sitter du derimot på en samlet gevinst blir situasjonen snudd på hodet. Har du planer om å realisere dette og ta ut pengene på kort sikt vil du ønske å gjøre dette mens skattesatsen er lav. Har du fortsatt en langsiktig sparehorisont må du spørre deg et annet spørsmål. Vil det være lønnsomt å realisere gevinster på investeringskonto for å få tilnærmet samme fordel som på aksjesparekonto? Og hvor lang sparehorisont bør du ha for at det lønner seg å la pengene bli på investeringskonto?

For min egen del så sparer jeg langsiktig på mine investeringskontoer, og ser derfor ikke noe poeng i å ta ut pengene nå, betale 24 % skatt på gevinsten, for deretter å putte disse pengene inn på aksjesparekonto hvor jeg oppnår det jeg tipper blir tilnærmet lik skattefordel som på investeringskonto.

Et annet viktig aspekt og stor fordel med Investeringskonto slik jeg ser det er muligheten for å ta ned risikoen i porteføljen, det vil si øke andelen renter i porteføljen uten å måtte ta penger ut av kontoen. På en aksjesparekonto er det kun aksjer og aksjefond du kan investere i. Sparer du mot en langsiktig mål vil du kanskje ønske å trappe ned risikoen ettersom sparemålet nærmer seg. På en aksjesparekonto må du ta ut pengene, mens på investeringskonto kan du vekte ned. En annen fordel vil også fortsatt fordeling til arvinger og muligheten til begunstigelse.

Det er mange spørsmålstegn, og inntil myndighetene bestemmer hvordan loven blir, så blir det meste spekulasjoner. Jeg håper og tror at de foreslåtte skattereglene ikke innføres før 2019. Det gir oss forbrukere bedre tid til å områ oss i et ekstremt omskiftende regulatorisk landskap for privat sparing og investering om dagen. Uansett, jeg er sikker på at Investeringskonto Zero vil stå seg godt, og også ha livets rett i tiden etter aksjesparekonto og nye skatteregler. Slik det ser ut nå vil Investeringskonto Zero være den beste kontotypen for utbytteaksjer, aksjer som Google, Bakkafrost, Coco-Cola og Apple (utenfor EU/EØS), samt for deg som ønsker å kombinere aksjer og renter i en og samme konto og fortsatt nyte av fordelene med utsatt skatt.

Mvh /Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Susie
Susie
16.02.2024 02:33

Hva er svaret nå i 2024?

Gjest
Gjest
19.11.2020 06:49

Hva er svaret nå i November 2020? 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.11.2020 10:27

Alle regler rundt Aksjesparekonto og Investeringskonto er mye tydeligere nå, selv om det fortsatt er ting som er uklart (f.eks hvordan kildeskatt skal håndteres på de kontotypene) – og mange av de fordelene som beskrives ovenfor for Investeringskonto er intakt. Les mer om kontoen og skatt her: https://www.nordnet.no/no/tjenester/kontoer/investeringskonto-zero

Men, det er ingen tvil om at det er Aksjesparekonto som er den store folkekontotypen. Hvis jeg skal tippe (uten å ha sjekket tallene eksakt) så vil jeg si at det opprettes 5 Aksjesparekontoer per Investeringskonto hos oss. De mest avanserte sparerne/investorerne har begge kontotypene.

Gjest
Gjest
18.12.2017 23:50

Er det nå bekreftet at Zero vil ha 23% skatt ut 2018? Og hvordan er signalene for hva som skjer etter det?

Gjest
Gjest
25.09.2017 14:49

Fin gjennomgang. Noen tanker hva man burde gjøre hvis man kun handler amerikanske ETFer med moderat utbytte hvis
man starter sparing idag? Skjønner at du sitter i båten siden du sikkert har bygd opp større summer/gevinster. Er det ikke “tryggere” og gå for en aksje -fondskonto hvis man skal holde ETFene i årevis og gradvis
spare mer og mer? I stedet for å handle mer i zero for og så kanskje måtte selge om 1-2 år.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.12.2017 17:33

Fristen for å overføre aksjer og fond skattefritt til aksjesparekonto var satt til 31.12.17. Er denne fristen også utsatt?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.12.2017 17:57

Formelt så hefter det egentlig usikkerhet om dette. I utkastet til statsbudsjett ble det fremmet et forslag om at overgangsordningen også skulle gjelde i 2018. Siden budsjettet enda ikke er vedtatt kan dette i teorien ikke gå igjennom. Vi har snakket med mange i bransjen, inkludert VPS++ og det anses som ganske nærmest helt sikkert at ordningen blir utvidet til å gjelde også neste år. Men så lenge vi ikke har det svart på hvitt så kan vi heller ikke garantere.