Nordnetbloggen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Kl 15.38: Pris/Bok.

Hvis dere leste Finansavisen i dag, var det en to siders artikkel om Aasulv Tvetereid, der han pekte på timingen sin hittil i år. Den var «selvfølgelig» god, og begrunnelsen var i hans handelstrategi som var basert på pris/bok nivåer. Han fortalt at snittet på Oslo børs var 1.7, og de hadde som strategi å selge over 1.5 og kjøpe under. Han var bullish på Sparebanken Midt Norge, fordi den handlet på pris/bok 0.77, mens snittet for banker lå på 1.2. Det er en fin strategi, men det er sikkert mange som lurer på hva pris/bok er!

Tidligere har jeg snakket mye om PE, eller price/earnings, som er markedsverdien delt på inntjening, som viser et forholdstall på hva selskapene tjener.

Pris/bok, ser på forholdet markedsverdi på aksjene målt mot bokførte verdier. Hvordan kommer man frem til disse tallene? Markedsverdi er lett, det er børskursen.

Bokførte verdier er det du får igjen hvis du slakter selskapet. Det er eiendelene i selskapet, minus gjeld/forpliktelser og uselgbare verdier (goodwill osv).

Deler du markedsverdien på selskapet, med bokførte verdier får du en indikasjon på hvordan selskapet er priset med fokus på eiendelene. På høyeste i 2007-2008 var snitt pris/bok på Oslo Børs ca 2.5. Det er høyt. Tvetereid kjøper sub 1.5 og selger over.

Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Skriv en kommentar

Vær den første som kommenterer

avatar
wpDiscuz
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.