Gå til hovedinnhold

Klima og miljø, nå starter rushet!

Frykt ikke, denne artikkelen skal ikke handle om Miljøpartiet de grønne og bilfritt Oslo sentrum, den skal handle om investeringsmulighetene som oppstår i kjølvannet av klimatoppmøtet i Paris. Mitt forhold til slike toppmøter, er nok som mange av lesernes; Mye ståhei for ingenting. Vi husker (kanskje ikke) det forrige klimatoppmøtet i København, der konkret politikk uteble fordi India og Kina satte seg på bakbena. Hva er poenget med CO2 reduksjon i den vestlige verden, når disse fremvoksende gigantøkonomiene fortsetter å brenne olje og kull – like there was no tomorrow? Nå har dette snudd, det er derfor vi står foran historiens største investeringsrush i fornybar energi.

Bakteppet er at utviklingene har gått raskere enn ventet. Ved forrige toppmøte spådde analytikerne at verden ville slite med å produsere 20 GW solkraft de neste fem årene. Når vi står med fasiten i hånden, viser den at vi produserer 180 GW i dag. Halvparten av all ny elektrisitet som installeres i USA i dag, kommer fra solpaneler. Se bare skiftet hos vår kjære Øystein Stray Spetalen. Han har investert i NEL, samtidig som han står frem på TV og snakker om hvor fantastisk billig hydrogen har blitt. I tillegg vrir han selskapene sine bort fra olje og over på fornybar. Aqualis kjøpte tidligere i år en rekke vind og solkraftingeniører.

Kraftinnhenting gjennom fornybare kilder fungerer utmerket. Lagring har vært en utfordring, ettersom batteriene har vært lite anvendelige og man må kunne bruke strømmen når det ikke blåser, men her skjer det store ting. Hva er det Elon Musk bygger i ørkenen i Arizona? Verdens største batterifabrikk. Du kan snart lagre strømmen som solpanelene produserer, og det kan føre til at etterspørselen eksploderer fordi prisen på strømmen kommer til å falle. Et par gode soldager, og du har fått ladet opp batteriet, bosktavelig talt.

Tilbake til klimatoppmøtet i Paris, som blir avviklet i Desember. 155 land har sendt inn sine forslag til hvordan de skal redusere Co2 utslippene, dette inkluderer Kina og India. Toppsjefen for klima i FN har sett på disse forslagene, og kommer med overraskende konklusjon; Basert på hva deltagerlandene har foreslått selv, kommer etterspørselen etter fossile brennstoffer til å falle med 30-40% de neste 20 årene, fordi man blir tvunget til å velge andre energikilder. Det er helt revolusjonerende. Plutselig er det en form for enighet om hvilken vei man skal gå.

De eneste som ikke har tatt inn over seg hva som kommer, er de store oljeselskapene som estimerer en stor vekst i bruken av fossile brennstoffer. Her er det noen som kommer til å ta feil.

Det internasjonale energibyrået anslår at det må investeres $90 trillioner i nye energiprosjekter frem til 2035 for å holde hjulene i gang for den globale økonomien. Hvis politikerne klarer å komme ut av Parismøte med konkrete avtaler på reduksjon av CO2, trenger man ikke å være rakettforsker for å forstå hvor disse gigawattene må hentes fra. Pengene kommer til å skylle inn over sol og vindselskapene. Verden må ha kraft samtidig som fossile brennstoffer blir faset ut med politisk vilje.

Hvis man investerer for pensjonen sin, eller har 5-10 års perspektiv, bør man kanskje vurdere denne megatrenden. Kjøp Vestas i Danmark, Elon Musk sin SolarCity eller rett og slett sol ETF’en som heter TAN. Den har falt fra $100 for fem år siden, til $30 i dag. Her får du bred eksponering mot sektoren.

Har jeg kommet på alle disse punktene på egen hånd? Absolutt ikke, blogginnlegget er sterkt inspirert av

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.01.2016 09:46

Hei. Veldig interessant artikkel. Jeg fant en blogg for noen dager som omhandler miljøet. Jeg anbefaler at dere leser den. http://miljoreferanser.no/