Nordnetbloggen

Kundene som gjør det best investerer i disse fondene

Hvilke fond bør jeg kjøpe?

Når du skal investere i fond har du ofte mange muligheter og utvalget kan være overveldende. Hos Nordnet har du f.eks over 600 fond  i mange forskjellige kategorier. Noen kunder har sterke preferanser i forhold til hva de skal kjøpe, f.eks aksjefond mot en bestemt sektor eller region. Andre har ikke det men ønsker å få impulser og tips for å ta sine beslutninger.

Gjør som de beste!

Shareville Relax Norway er en oppsummering av hvordan den beste tidelen i Norge handler. Oversikten er basert på porteføljene som har hatt best risikojustert avkastning det siste året. Det er viktig å være klar over at det er kunder som har høyere avkastning enn disse kundene, men altså ikke hvis man sammenligner avkastningen med hvilken risiko kundene har tatt.

I tillegg til de 4 Nordnet Superfondene har DNB hele 3 fond på listen. Det populære fondet DNB Global Indeks, DNB Nordic Technology, som forøvrig har skiftet navn til DNB Teknologi, og Helsefondet DNB Health Care.

KLP er kjent for å ha lave forvaltningskostnader på sine fond og har i tillegg til det globale indeksfondet KLP Global Indeks V også et annet indeksfond som følger såkalte emerging markets, KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II.

I listen finner du det aktivt forvaltede fondet Alfred Berg Gambak som har vunnet Morningstar Fund Awards 3 år på rad. Alfred Berg er også med Nordnet på høstens Investorkvelder vi holder denne høsten i de største byene.

Mange av fondene har tidligere vært innom Nordnet og presentert fondene, så ønsker du å ta en nærmere titt på de kan du se et opptak av nettmøtene med fondsforvalterne på YouTube-kanalen vår Nordnet Norge.

Med på listen er også fondet Delphi Norden som er investerer i nordiske aksjer og kombinerer fundamental analyse med trendanalyse.

Aktive vs. passive fond

Mange kunder vi snakker med lurer på forskjellen mellom aktive og passive fond og hva vi mener er best.

Kort fortalt er det i et aktivt forvaltet fond flere mennesker som jobber med å analysere selskap, lese regnskap og reise rundt og besøker selskapene de er investert i eller vurderer å investere i. De gjør dette for å plukke de beste aksjene. Jobben må de selvsagt ta seg betalt for ved å ta en forvaltningskostnad.

Et passivt fond eller indeksfond «tenker ikke over hva det kjøper». Siden man vet at det er vanskelig å slå markedet over tid er indeksfondene konstruert slik at de alltid kun sørger for å inneholde de aksjene som ligger i sin referanseindeks, altså fondet den blir sammenlignet mot. Jobben med forvaltningen blir dermed svært mye lettere som gjør at man kan ha en lav forvaltningskostnad.

Resultatet er at man til enhver tid følger sitt underliggende marked, hverken mer eller mindre, og til en lav pris.

Det er ingen fasit på hva som er best. Det finnes mange aktive fond som leverer avkastning bedre enn markedet generelt og derfor kan ta sin forvaltningskostnad med god samvittighet. Ofte har våre kunder en kombinasjon av slike fond.

Fond som passer din risiko

Det er viktig å ha et forhold til risiko i jakten på avkastning. Er det penger du skal plassere som du trenger om 5-10 år til kjøp av en leilighet, eller skal du starte en månedsparing med 40 års horisont frem til du skal gå av med pensjon. Hvilken plan du har for investeringen eller sparingen avhenger av hvor stor risiko du bør ta. Med Investeringsguiden til Nordnet svarer du på 22 spørsmål og får et forslag til en fondportefølje som er skreddersydd til deg.

Nordnet tilbyr også 4 ferdige fondporteføljer som du kan enkelt kan kjøpe eller starte månedsparing i. Som navnene på porteføljene sier velger du en portefølje basert på risikoen du søker.

Det trenger altså ikke være vanskelig eller avansert å sette pengene sine i arbeid.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

1
Skriv en kommentar

avatar
nyeste eldste mest stemmer
Gjest
Gjest
Min hovedinvestering i år var en leilighet i Gdańsk i Polen. Jeg tror at dette er en god sikkerhet for fremtiden og for barna mine også. Det er kjent at eiendomsverdiene vokser, og et slikt kompleks fra Dekpol som Grano Residence vil lønne seg. Fortjeneste er garantert fordi i min fravær vil hotelloperatøren ta vare på å utleie denne leiligheten.
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert