Nordnetbloggen

Kvalitetsaksjer lett tilgjengelig

Kvalitet lønner seg sies det, og slik har det også vært i aksjemarkedet. Det er dog en del jobb forbundet med å vurdere aksjer etter kvalitetskriterier. Heldigvis fins det en snarvei. Her er den.

Hvorfor kvalitetsaksjer?

Å fokusere på kvalitetsaksjer i investeringsstrategien har fått mye oppmerksomhet i finansverdenen de senere år på grunn av aksjenes gode langsiktige avkastning. Dette er en investeringsstrategi som blant annet følges av en av verdens mest kjente investorer, Warren Buffet og hans investeringsselskap Berkshire Hathaway (b-aksjen er billigere om du syns 1 million kr for 1 aksje er litt mye).

Jeg og Nordnet’s analytikere har tidligere testet slike investeringsstrategier på norske og svenske aksjer, og funnet at også her gir denne typen selskaper en bedre avkastning enn markedet over tid. Bladet Kapital har gjengitt disse undersøkelsene i flere oppslag, og du finner et blogginnlegg om dette her: Kjøp kvalitetsaksjer – slå børsen.

Kapital desember 2013 Kvalitetsaksjer. Var oppfølgingsartikkel i forrige ukes nummer.
Kapital desember 2013 Kvalitetsaksjer. Var oppfølgingsartikkel i forrige ukes nummer.

Hva er kvalitetsaksjer?

«Kvalitetsaksjer» defineres ikke på samme måte som klassiske «verdi-aksjer», der man ofte bare ser på lav p/e, lav pris/bok eller høye utbytteutbetalinger. Aksjene ble i vår undersøkelse valgt utfra 4 kriterier:

1)      Høy lønnsomhet (avkastning på egenkapitalen).

2)      Høy lønnsomhetsvekst (EPS-vekst siste 5 år).

3)      Sikkerhet (lav volatilitet i aksjekursen, lav belåning av balansen, stabil inntjening og høy kredittrating).

4)      Utbetalinger – utbytter og tilbakekjøp av aksjer.

Dette er forhold som gjerne er tilstede i et selskap i lang tid. Man må allikevel evaluere aksjene jevnlig etter disse kriterier justere porteføljen for å opprettholde dens gode egenskaper.

ETF med en snarvei til kvalitet

I USA fins det meste en investor kan ønske seg av ulike investeringsprodukter, og man kan handle mange børsnoterte indeksfond (ETF’er) som følger definerte investeringsstrategier. Disse kan sees på som en hybrid mellom de tradisjonelt aktivt forvaltede fondene (som styres av en fondsforvalter) og de rene indeksfondene som passivt speiler utviklingen til en indeks. Dette er altså ETF’er som passivt via definerte kriterier følger en fastlagt investeringsstrategi.

Blant disse finner man iShares MSCI USA Quality Factor ETF med ticker QUAL. Denne ETF beskrives som å følge en Warren Buffet-liknende investeringsstrategi der det fokuseres på selskaper med høy egenkapitalavkastning, stabil inntjening og lav belåning. For øyeblikket er de største posisjonene i fondet Google, Apple, Exxon (kjent i Norge som Esso), Microsoft, Johnson & Johnson, IBM, Oracle og VISA. En annen ETF som følger en liknende strategi er PowerShares S&P 500 High Quality Portfolio med ticker SPHQ.

Som det står beskrevet i denne amerikanske artikkelen om slike fond er de velegnet som “kjerneposisjon” i din portefølje dersom du føler seg hjemme i denne investeringsstrategien. Kjerneposisjon (core-holdings) betyr at man holder posisjonen i fondet i gode og onde dager fordi man har langsiktig tro på denne måten å investere på. Så kan man heller være aktiv i enkeltaksjer eller andre fond med øvrige deler av investeringsporteføljen.

Dette er etter min mening en fornuftig måte å investere på. Jeg følger den selv, og snart kommer våre kunder og lesere til å kunne se dette via Shareville. Jeg har ca halvparten av kapitalen i et fond med investeringsstrategi jeg har tro på. Den andre halvpart er jeg mer aktiv med i ETF’er og enkeltaksjer.

Mercedes - et merke mange forbinder med kvalitet. Bilde: Creatice Commons
Mercedes – et merke mange forbinder med kvalitet. Bilde: Creatice Commons

Andre ETF’er med investeringsstrategier

Av amerikanske  børsindeksfond som på tilsvarende måte følger kjente computerstyrte investeringsstrategier er eksempelvis iShares MSCI USA Size Factor ETF (følger store og mellomstore aksjer, ticker SIZE), iShares MSCI USA Value Factor ETF (følger lavt prisede/verdiaksjer, ticker VLUE) og iShares MSCI USA Momentum Factor ETF (følger aksjer med positivt prismomentum, ticker MTUM).

For mer informasjon om børsindeksfond generelt se gjerne “Den store ETF-guiden“.

Det er ellers verdt å nevne at Nordnet kjører kampanje på utenlanske aksjer nå med kurtasje fra kun kr. 9. Dette gjelder selvsagt også utenlandske ETF’er.

 

Hovedbilde øverst er fra inspiration.entrepreneur.com

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
19.02.2014 21:05
Hei! Når lanseres Shareville?
Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
20.02.2014 08:56
Vi går i såkalt “beta-test” snart, som betyr at tjenesten går “live” for utvalgte brukere en kort periode før full åpning. Ting tar litt tid i test, men så blir også endringen betydelig. Det kommer til å bli veldig gøy å ta dette ut til folket. Det blir en revolusjon.
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert