Nordnetbloggen

Lysning i sikte?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

September ble nok en urolig børsmåned. Investorene dreide oppmerksomheten vekk fra Kina og over mot den amerikanske sentralbanken. Samtidig punkterte Volkswagens omdømme.

For måneden sett under ett falt S&P 500-indeksen 2,5 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 falt 4,0 prosent målt i EUR, mens nordiske VINX endte ned 1,5 prosent målt i NOK. Shanghai-børsen oppsummerer måneden ned 4,7 prosent målt i Yuan.

Fokus på Fed
Torsdag 17. september lettet den amerikanske sentralbanken (Fed) på rentesløret og konstaterte uendrede renter nok en gang. Selv om forventingene blant økonomene var delte, og markedene heller ikke priset inn renteheving, bidro budskapet og forklaringen fra Fed til mer usikkerhet. Tilsynelatende økt oppmerksomhet rundt internasjonale omstendigheter hos Fed, som for eksempel Kina-uroen, skapte usikkerhet rundt kriterier for rentesetting og intensjoner.

Volkswagen-skandalen  
Fredag 18. september avslørte det amerikanske miljødirektoratet EPA at Volkswagen har installert et «jukseprogram» i sine dieselbiler. Ved hjelp av programvare reduseres utslippene av miljøskadelige stoffer ved testing. I vanlig bruk slipper bilene ut opp til 40 ganger mer NOx enn tillatt. I motsetning til andre store feilgrep fra ulike bilprodusenter, er denne gjort med åpne øyne og trolig godkjent høyt oppe. For aksjonærene i Volkswagen har skandalen ført til at verdier for flere hundre milliarder kroner har forduftet så langt. Delphi eide ikke aksjer i Volkswagen da nyheten ble kjent.

Roligere i Kina
I løpet av september avtok uroen i Kina noe. Frykten for en eventuell valutakrig viste seg å være overdrevet, mens aksjemarkedsfallet nå sees på som en korreksjon etter meget kraftig oppgang. Samtidig erkjenner stadig flere at overgangen fra infrastrukturdrevne investeringer til mer konsumdrevet vekst betyr mer avdempede utsikter for råvareeksporterende økonomier.

Veien videre …
Med to svake måneder i bakspeilet, kan det argumenteres for at mye av nedsiden i aksjemarkedet er tatt ut. Første viktige avsjekk er selskapenes rapportering for tredje kvartal. Samtidig melder den europeiske sentralbanken at deres innsats begynner å bære frukter.  «Veksten vender tilbake, veien videre er godt definert, og vi hviler ikke før jobben er gjort», sa Mario Draghi i en tale 1. oktober. Kanskje er det lysning i sikte?

«You usually have to wait for that which is worth waiting for»
Craig Bruce

Delphi FondenePartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Skriv en kommentar

avatar
Vil du teste Nordnet Beta? Registrer deg her:
Meld deg på

Merk at du må registrere samme e-post som du har registrert på nordnet.no under Min konto og Innstillinger.
Nordnets Investorbrev.
Nordnets månedlige investorbrev med statistikk, nyheter og tips.

Ønsker du å vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.
Hold meg oppdatert